≫ 

Rat je najveće zlo, ali ova fotka kida koliko je moćna: Jutarnja izmaglica, tenk i američka pešadija koja čisti teren od japanskih vojnika

Bugenvilska kampanja bila je deo šire savezničke strategije na Južnom Pacifiku u Drugom svetskom ratu. Nije bila presudna za ishod sukoba, ali sve takve akcije kada se skupe na gomilu donose konačnu pobedu. Pobedom se može nazvati i ova slika, koja je pravo malo remek-delo fotografije

  • 3
Američki vojnici na Bugenvilu, jednom od Solomonovih ostrva u Južnom Pacifiku, marta 1944. godine uz podršku tenka „M4 Šerman“ ranom zorom čiste teren od Japanaca. Foto: Wikimedia Commons/U.S. Army/National Archives and Records Administration

Posle jugoslovenskog ratišta i Istočnog fronta, verovatno najkrvavije bojište Drugog svetskog rata bilo je pacifičko gde su se Japanci tukli prevashodno sa Amerikancima. Bugenvilska kampanja — na istoimenom ostrvu na teritoriji Nove Gvineje, odnosno geografski na prostoru Solomonovih ostrva — bila je niz kopnenih i pomorskih bitaka koje su tu vodile između novembra 1943. i avgusta 1945. godine: prema tome, praktično do samog kraja tog najkrvavijeg od svih sukoba u istoriji ljudske vrste.

Vodila se u sklopu Operacije „Točak“, šire savezničke strategije u Južnom Pacifiku, i vodila se u dve faze. Tokom prve su američke snage novembra 1943. uspostavile grudobran kod sela Torokina i postepeno krenule da zauzimaju ostrvo, dok su se tokom druge, počev od novembra 1944, australijske trupe bavile čišćenjem terena od preostalih japanskih vojnika, odlučnih da nastave borbu uprkos izolovanosti i izgladnelosti. Kada je Japansko carstvo kapituliralo, dve njihove enklave još uvek su postojale na Bugenvilu.

Ova fotografija je nastala marta 1944. godine dok su u borbama na ostrvu još uvek učestvovali samo Amerikanci. Nisu u pitanju marinci, odnosno pripadnici američke ratne mornarice, već kopnene trupe. Tenk je „M4 Šerman“, uveden u borbu godinu i po dana ranije, potkraj 1942, inače najkorišćeniji američki srednji tenk u Drugom svetskom ratu.

Slika je stvarno prelepa sama po sebi, može se čak posmatrati i kao umetničko delo, ali joj je ipak neophodna kontekstualizacija: neumorna japanska taktika na Bugenvilu svodila se pokušaje noćne infiltracije američkih položaja, nakon čega bi počev od zore američke snage vršile čišćenje terena. To je ono što se odigrava na fotografiji.

VIDEO: Evo kako dihtuje ruski tenk

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    20. decembar 2018 | 09:39

    Strasnija je ona slika kad je Beograd bio bombardovan 1941 god 6 aprila u jutarnjim satima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA