Ovo što vidite je nebo koje se bukvalno otvorilo u trenutku Velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve

Čudesna maglina Kraba ostatak je supernove koju su kineski astronomi primetili jula 1054. godine. Istog meseca iste godine, kardinal Humbert od Silva-Kandide je tokom svete liturgije položio na oltar Aje Sofije papsku bulu kojom je izopštio carigradskog patrijarha Mihaila Kerularija, što je dovelo do šizme. Ne kažemo da postoji veza između ova dva događaja, ali barem kuriozitet jeste

  • 3
Maglina Kraba nalazi se u Persejevoj ruci, jednog od dve glavne spiralne grane Mlečnoga puta. Udaljena je šest i po hiljada svetlosnih godina od Zemlje, a ostatak je supernove koji je od strane kineskih astronomona 1054. godine primećen dvanaest dana pre nego što će doći do Velikog raskola Crkve. Foto: Wikimedia Commons/NASA, ESA, J. Hester and A. Loll (Arizona State University)

Verovatno ćemo zvučati smešno i primitivno, ali moramo to reći jer je to jedini prigodni komentar na ovu sliku: potpuno je neverovatno kakva sve čuda postoje u kosmosu. Baš zato što je neverovatno, zato i postoje ljudi koji „sumljaju“ u realnost ovoga što vide, pa negiraju sve naučne istine i iznose najčudesnije tvrdnje, počev od one benigne, da Amerikanci nisu bili na Mesecu, do već ozbiljne stvari, da je Zemlja ravna ploča.

Ogroman masivni asteroid će za nekoliko dana proći pored Zemlje: Veći je od Boinga 747 i piramide u Gizi (FOTO)

Maglina Kraba, imenovana tako zbog svog izgleda, nalazi se u sazvežđu Bika i ostatak je supernove (zvezdane eksplozije) koja je primećena od strane kineskih astronoma 1054. godine — iste one u kojoj je došlo do Velikog raskola Crkve.

Šta više, ova dva događaja odigrala su se istog meseca, u razmaku od svega dvanaest dana: 4. jula kineski zvezdočaci uviđaju na nebu supernovu (događaj je trajao dvadeset tri dana, bio je vidljiv i na dnevnoj svetlosti, i izgleda svetliji od Venere), a 16. jula kardinal Humbert od Silva-Kandide, tokom svete liturgije, položiti na oltar Aje Sofije papsku bulu kojom izopštava carigradskog patrijarha Mihaila Kerularija.

Maglinu je za evropski naučni svet otkrio Džon Bevis 1731, a ponovo ju je posmatrao Šarl Mesje 1758. godine. U njenom središtu se nalazi pulsar, neutranska zvezda, čiji je prečnik svega 30 kilometara. Smeštena je u Persejevoj ruci, jednoj od dve najveće spiralne grane naše galaksije, Mlečnoga puta. Od Zemlje je udaljena dva kiloparseka, odnosno šest i po hiljada svetlosnih godina. I potpuno je čudesna. Izgleda kao da se nebo otvorilo, izgleda kao portal u neki drugi svet.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lol

    30. avgust 2018 | 10:23

    Amerikanci nisu bili na Mesecu.Da jesu,to bi danas bila turisticka atrakcija jer obicni android ima bolju tehnologiju nego bilo sta iz tog doba.Pitanje je jednostavno:Zasto danas niko nece ili ne zeli da ode na Mesec?

  • Istrazivac

    30. avgust 2018 | 10:38

    Jedan lik iz NASE koji je navodno isto putovao na mesec onda kada se islo (penzionisan) je prosle godine otkrio da sad napokon moze otvoriti dusu i reci svetu da niko nikada nije bio na mesecu i da su sve lazirali.Ranije to nije smeo reci jer se plasio sta ce mu NASA napraviti a sada ga briga jer je ostario i ne zeli da svet zivi u neznanju. Sve je snimano u jednoj pustinji u Americi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA