≫ 

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Kengur je jedna od najčudnijih životinja koje krase našu planetu, barem iz ove naše evropske perspektive, ali način na koji dolaze na svet čudesniji je i od njih samih

  • 0
Mladunče kengura neposredno nakon rođenja nakačeno na sisu majke u torbi. Rađaju se posle svega mesec dana i nisu veći od zrna pasulja. Tek devet meseci kasnije prvi put će izaći iz torbe. Foto: Wikimedia Commons/Geoff Shaw (Zoology, University of Melbourne, Australia)

Period gestacije, odnosno razdoblje nošenja embriona ili fetusa, kod torbara je vrlo kratko i obično traje od četiri do pet sedmica, kod nekih vrsta svega dvanaest dana. U slučaju kengura, porođaj se odigrava nakon trideset jednog do trideset šest dana.

Međutim, u tom je trenutku mladunče kengura krajnje nerazvijeno, sa izuzetkom prednjih ekstremiteta i facijalne strukture. Priroda se za to pobrinula, a razlog leži u tome što mora sam da se popne do majčine bradavice da bi počeo da sisa. Pritom je njegova veličina nestvarno mala: nije veći od zrna pasulja.

Ono što vidite na fotografiji zapravo je kengurče neposredno nakon što se rodilo, ispelo do sise i nakačilo na nju. U materinskoj torbi ostaće narednih sedam do deset meseci, kada će napokon promoliti njušku i otkriti svet. Ali neće se napolju predugo zadržavati sve dok ne bude napunilo godinu i po dana, kada će se osamostaliti.

Foto: Milena Đorđević

Posebno je interesantno to, da su ženke kengura praktično neprestano skotne, osim u danu kada se porode. Međutim, one imaju neobičnu sposobnost da „zamrznu“ razvitak novog mladunčeta koje im je u utrobi sve dok prethodno mladunče ne napusti torbu. Ali to ne čine uvek, već samo u vremenima suše ili kada nema dovoljno hrane.

Ako joj više mladunaca odrasta u torbi, majka ima sposobnost da proizvodi dve različite vrste mleka za različite bradavice na koje su nakačeni različiti mladunci: sve u zavisnosti od potreba pojedinačnog kengurčeta, odnosno, u zavisnosti od njihove dobi. Čovek stvarno uči dok je živ!

VIDEO: Kengur frizer a mušterija rotvajler! Da li je ovo najslađi tandem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA