≫ 

Od pogleda Dragutina Matića i danas prolaze žmarci: Dugo se nije znalo ko je srpski vojnik i heroj Velikog rata, ali je ova fotografija bila simbol patriotizma

Autor fotografije je Samson Černov, ruski novinar i fotoreporter

  • 5

Požutela fotografija srpskog vojnika, sa šajkačom na glavi, puškom na ramenu i pogledom uprtim ispred sebe kojim kao da skenira neprijateljske linije, simbol je Prvog svetskog rata.

Dugo se nije znalo ko je na fotografiji, ali je u najtežim vremenima bila simbol odanosti srpskog vojnika, simbol patriotizma, predanosti i koncentracije, budnosti, ozbiljnosti i hrabrosti.

Fotografija povijenog srpskog izviđača obišla je svet, a 1965. godine našla se na omotu gramofonske ploče "Marš na Drinu". Kada je Kostadinka Savić iz Niša videla omot, uzviknula je: "Pazi, Dragutin Matić..." Kupila je ploču i poslala je u Kaletince kod Gadžinog Hana, na Matićevu adresu.

O tome je u knjizi "Moj otac – Oko sokolovo", koja je objavljena 1998. godine povodom 80-godišnjice proboja Solunskog fronta, piše njegov sin Blagoje Matić. Videvši sliku, Dragutin je uzviknuo: "Jest, to sam ja. Zaista me slikao…".

Samson Černov, ruski novinar i fotoreporter, dopisnik listova "Novoja vremja" i "Ruskoje slovo", ovekovečio je srpskog vojnika Dragutina pred povlačenje naše vojske preko Albanije, donevši mu večnu slavu.

Spomenik u Gadžinom Hanu, Foto: forum.bjbikers.com

Dragutin Matić bio je ratni izviđač poznat pod nadimkom Oko sokolovo. Rođen je u selu Kaletinac na obroncima Suve planine 10. januara 1888. godine, kao najmlađi od šestoro dece Peše i Nevene Matić. Posle rane smrti roditelja, brigu o deci preuzeo je najstariji brat Đorđe. Dragutin se nije školovao, ali je znao da čita i piše.

Do 1910. godine, kad je otišao na odsluženje vojnog roka, već je bio oženjen Krunom Ranđelović i imao četvoro dece. Za vreme služenja vojnog roka često je dolazio u kontakt sa princom Đorđem Karađorđevićem za koga je govorio da je bio „šašavo hrabar".

Legendarna fotografija Dragutina Matića, srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata. Delo Samsona Černova, ruskog fotografa jevrejskog porekla. Foto: Istorijska fotografija

U vojsci ga je zatekao Prvi balkanski rat, u kome i on učestvuje. Bio je aktivni učesnik i Drugog balkanskog rata. U oba rata vojnik Matić pokazao je veliku hrabrost. Izbijanjem Prvog svetskog rata 1914. Dragutin Matić po treći put odlazi na front. Zbog pokazane hrabrosti i odvažnosti, tokom Cerske i Kolubarske bitke, vojne vlasti su mu poverile zadatak izviđača.

Na čuvenoj fotografiji Matić na glavi ima srpsku šajkaču, a obučen je u vojnički šinjel. Naoružan je puškom s bajonetom. Osim toga, na sebi ima i odevne predmete koje su nosile druge vojske, kao što je vrsta vojničkog ogrtača tzv. bešli, koji su nosili turski vojnici, po svemu sudeći deo ratnog plena srpske vojske iz Prvog balkanskog rata.

Ordenje i medalje ovog hrabrog srpskog ratnika, na žalost, nisu sačuvani. Njegova žena Kruna, plašeći se Bugara, spakovala je odlikovanja i još neka dokumenta u drveni sanduk i zakopala u pesak, blizu reke. Učinila je to 1941. godine. Kruna je najviše strahovala od Bugara, jer je u Prvom svetskom ratu bila svedok njihovih zverstava. Tako su zauvek nestala, znamenja o snalažljivosti i hrabrosti Dragutina Matića u tri rata.

Ceo svoj radni i životni vek proveo je u rodnom Kaletincu. Iz njega je odlazio u vojsku, rat i pečalbu, ali mu se uvek vraćao, jer ga je neizmerno voleo. U njemu je i umro, dvanaest dana pre svog 83. rođendana. Dok se čeka da njegova kuća bude pretvorena u muzej, Matiću je podignut spomenik u Gadžinom Hanu.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Драган

    13. novembar 2018 | 23:08

    Од оваквих живе ОТАЏБИНЕ .Хвала им .Њима се никад довољно не можемо захвалити.ОНИ НИСУ ПРОФИТЕРИ !

  • Nada

    13. novembar 2018 | 22:14

    Nema vise Takvih patriota,svi su davno pomrli.

  • Djede!!

    14. novembar 2018 | 09:37

    Vecna ti slava i hvala!! Hvala i svim drugim- ocevima,majkama,ujacima,stricevima i svima drugima koji su nam omogucili da zivimo! Vi ste nasi heroji!! Zivela Republika Srpska-zivela Srbija!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA