2

Pablo Eskobar je zauvek promenio fudbal u Kolumbiji: Maradona i ostale zvezde dolazile su krišom u zatvor da igraju samo za njegove oči (FOTO)

Skoro cela kolumbijska ekipa je išla u La Catedral, privatni zatvor Pabla Eskobara, a glave su često pokrivali peškirima dok su ulazili

Pablo Eskobar možda je jedan od najozloglašenijih kriminalaca, ali imao je jednu slabost. To je bio fudbal. Njegova strast i ljubav prema ovoj igri su ga su ga vodili do toga da je trošio milione u sport, uz dodatni podsticaj da je tako prikrivao tokove novca iz njegovog posla sa drogom i bio efikasan način za pranje novca. Na taj način je zauvek promenio izgled kolumbijskog fudbala.

Priča počinje da se razvija krajem 80-tih godina, pre nego što kolumbijski fudbal dospeo na mapu sveta. Izgledalo je da su se u jednom momentu zvezde poklopile kada je počeo uspon nove generacije talentovanih igrača i neverovatan tok novca u koji je Eskobar uložio u kolumbijski Atletiko Nacional.

On je kasnije svoju vernost Atletiko Nacionalu a zatim i njihovim gradskim rivalima Deportivo Independiente Medellin (DIM), finansirajući ih sa ciljem osvajanja prestižnog Copa Libertadores, trofeja koji ranije nije video kolumbijsko tlo.

Svoje klubove ubrzo su imali i "El Meksikano", drugi zloglasni trgovac drogom kao i vođa nemilosrdnog Kali kartela.

Jedna od Eskobarovih zanimacija bila je da redovno održava privatne utakmice u svom domu protiv KSI koji je kupio El Meksikano.

Igrači su u ovim utakmicama bili velikodušno nagrađivani od strane kartela. Kapiten reprezentacije Kolumbije i igrač Atletiko Nacionala Andres Eskobar, koji nije u bio u srosdtvu sa Pablom, bio je jedan od retkih koji su iskreno bili ogorčeni zbog toga što su morali da igraju za trgovce drogom, dok mnogi drugi nisu razmišljali previše o tome.

Eskobarova slabost bila je fudbal Foto: Profimedia/Visual movies

Igrači nacionalnog tima često su pozivani na Eskobarov ranč na velike žurke, a tu su dobijali i svoje bonuse iako za Pabla, oni nisu bili roba, bili su prijatelji i želeo je da budu srećni.

Najbolji igrači u zemlji često su dolazili iz siromašne pozadine, kao i Pablo. Garsia, Serna, Iguita, Alvarez, Maturana i Herera, bili su kičma reprezentacije, svi su započeli svoju karijeru u siromašnoj Kolumbiji i za njih je Pablo bio spas, a ne gospodar droge koji je ubio ljude.

Daleko od slave osvajanja kupa, 1989. ta i godine nakon toga bile su veoma krvava za Pabla Eskobara. Njegov najveći strah oduvek je bio izručenje SAD i dok je kolumbijskim ulicama vladao haos između vlade i kartela. Nakon što je 1991. godine ukinut zahtev za izručenjem, Eskobar se predao pod uslovom da izgradi svoj sopstveni zatvor, La Katedral, zajedno sa fudbalskim terenom u njemu.

Kolumbijski i strani igrači, proslavljeni zbog svog odličnog fudbala, bili su među njegovim posetiocima, igrali su utakmice protiv zatvorenika i njegovih "čuvara", čak i usred sezone.

Eskobar je želeo da oni budu tu, pred njegovim očima. Dovodio bi igrače u Katedralu, da ga zabavljaju i da se zabavljaju. Navodno je Karlos Valderama bio je prvi koji je priznao šta se sve dešavalo iza zidina i rešetaka, a Klaudio Kaniđa je izjavio da su mu Maradona i Pablo Eskobar najbolji prijatelji.

POČASNI GOST ZATVORA KATEDRALA

1991. jedan posrednik je prišao i Dijegu Maradoni, rekavši mu samo da jedna veoma bitna osoba iz Kolumbije želi da mu plati "ogromnu svotu novca" za igranje prijateljske utakmice uz  Renea Iguitu.

- Odveden sam u zatvor okružen hiljadama čuvara. Rekao sam "šta se kog đavola dešava? Jesam li uhapšen?" Mesto je bilo poput luksuznog hotela - nedavno je rekao Maradona.

Rekli su mu tada: "Dijego, ovo je El Patron".

I Maradona je igrao za Eskobara Foto: Tanjug/AP

- Nisam čitao novine niti gledao televiziju, i nisam imao pojma ko je on! Susreli smo se u kancelariji i rekao je da voli moju igru i da se  poistovećuje sa mnom, jer sam, poput njega, krenuo sa dna - rekao je Maradona.

- Igrali smo utakmicu i svi su uživali. Kasnije te večeri, imali smo zabavu s najlepšim devojkama koje sam ikada video. I to u zatvoru! Nisam mogao da verujem. Sledeće jutro mi je platio i rekao doviđenja - ispričao je on.

Skoro cela kolumbijska ekipa je išla u La Catedral, saznalo se kasnije, a glave su često pokrivali peškirima dok su ulazili. Međutim, jedan od njih se nije provukao. Rene Iguita, golman od 1.70 m, nadimka El Loco, razgovarao je s novinarom usput i napravio grešku. Usledio je linč javnosti. Kako jedan kolumbijski ponos i radost može da ima posla s kriminalcem?

Iguita je zatvoren 1993., navodno kao saučesnik prilikom otmice, ali prema dokumentarcu "Dva Eskobara", njegova povezanost s kartelom bila je pravi razlog njegovog hapšenja.

- Pitali su me samo za Pabla. Uvek se brinuo o siromašnima: gradio je kuće i terene. Ali je takođe odgovoran za užasan rat. Imao sam priliku lično da mu se zahvalim što se predao. Nisam mislio da time kršim zakon - rekao je on. Trener Maturana je stao u odbranu svog igrača rekavši: "Ako me Don Korleone pozove na večeru, odazvaću se." Na kraju je Higuita propustio nastup na Svetskom prvenstvu u SAD-u.

Iguita je propustio nastup na SP u SAD Foto: Tanjug/AP

BEZ SNA O SVETSKOM PRVENSTVU

Pablo je imao većih problema. Unutar La Catedrala dešavala su se ubistva, i pod velikim pritiskom, vlada je zaključila da Pablo mora "propisno" sa se zatvori. Narko-bos se dao u bekstvo.

Čak i u najopasnijim okolnostima, fudbal je bio u Pablovim mislima. Jedini njegov beg od započinjanja obračuna bilo je gledanje utakmica. Popaj se setio kako su se njih dvojica sakrila u jarak, bežeći od vladinih vojnika, a za to vreme je Eskobar slušo prenose kvalifikacija na tranzistoru.

- Video sam kako nam se vojnici približavaju i ludeo sam. Pablo bi se okrenuo i rekao: "Popaj!" Pomislio sam da su nas uhvatili i pripremio sam svoju M16-ku, ali on reče: "Kolumbija je dala gol!" Fudbal je bio njegova radost, njegov beg; njegovo deveto nebo - ispričao je on.

Ipak, on nije dočekao da gleda svoju zemlju na prvenstvu u SAD-u: u decembru 1993. Eskobara je upucala kolumbijska policija na krovu. Bio je u kopačkama.

Njegova smrt ostavila je prazninu ispunjenu krvavim obračunima među kartelima. Fudbal je bio u najtežoj situaciji ikad. Za vreme prvenstva u SAD-u '94. u automobilskoj nesreći je poginuo brat Luisa Fernanda Herere. Barabas Gomez, brat pomoćnog trenera Hernana, napustio je ekipu nakon pretnji smrću da ne sme da igra. Zatim je mladi igrač odbrane Nacionala Andres Eskobar, čiji je autogol protiv pomogao da ih eliminiše protivnik u grupnoj fazi, ubijen zbog te greške.

- Ništa se od ovog ne bi desilo da je Pablo ostao živ. On je imao pravila - tvrdi njegov rođak Gaviria.

Zlatna era kolumbijskog fudbala završila je pre nego što je počela. Nakon saznanja da su im životi u opasnosti, brojni veliki igrači odlučili su da prestanu da igraju za Kolumbiju. Kriminal je iskorenjen iz sporta, a dotok novca u domaće klubove je presušio.

Andres Eskobar pred početak meča između Kolumbije i Švajcarske u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 1994. godine, četiri dana nakon što je postigao autogol u duelu sa domaćinom Sjedinjenim Državama. Ovo su bili poslednji dani tog nesrećnog mladića: 2. jula biće ubijen na parkingu u Medeljinu. Foto: Profimedia

- Mora se priznati da je uspon Kolumbije omogućen novcem od prodaje droge. Svi smo to dozvolili. Svi smo učestvovali - kaže Huan Hose Belini, predsednik Kolumbijskog fudbalskog saveza. I sam Belini je kasnije osuđen za pranje novca.

Smrt Andresa Eskobara, tragedija koja je sve preokrenula, viđena je kao krajnji rezultat nasilne oluje koju je pokrenuo njegov prezimenjak.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Dijego Maradona, Fudbal, fudbaleri, Kolumbija, Narkobos, Pablo Eskobar, Zatvor

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
 • T
  Tiši

  Ono kad ti je glavni diler Pablo. Jedan je Maradona. I ne pozavaju se.

 • M
  Mirko

  Da, on osmislio i zapoceo, a ostali videli da je to odlican nacin da se opere novac, pa to rade i dan danas.

Kako su Amerikanci izmislili događaj koji se nije desio samo da bi imali opravdanje da napadnu Vijetnam

Svi znamo da je Italija podeljena zemlja po liniji sever—jug, ali ova karta najbolje pokazuje koliko to duboko ide

Kakva slika, kakva prirodna lepota! Kao da je neko Đavolju varoš nakljukao steroidima!

Bio premijer Ruske imperije kad je Srbima bilo najteže, kao starca ga nakon revolucije ubili na kućnom pragu

„Dođite braćo Rusi, dođite što pre!“ Zvuči kao poziv koji pojedinci danas upućuju, a u stvari je napisano pre sto godina

Zaboravljeni Srbin musliman, četnik vojvode Vuka: Poginuo u jesen 1914, njegov pravoslavni saborac mu posvetio najlepšu poslednju počast

Ruski arhiepiskop polaže zakletvu Paveliću za poglavara Hrvatske pravoslavne crkve i pljuje po zaklanim Srbima. Partizani su ga streljali

Dramatični dani Musolinijevog pada: Od silnog diktatora do hapšenja u ambulatnim kolima, za manje od 24 satа

Najdirljivija slika tek rođenog Isusa, u naručju Marijinog muža Josifa

Tito, Trocki, Staljin, Frojd i Hitler mogli su se naći zajedno za istim stolom: Svi su u jednom momentu bili bukvalno komšije

Prva fotografija sa ljudima u istoriji. Ima možda ironije u tome što su to čistač cipela i njegova mušterija

Srpski vojnik filozofira visoko u planinama: Na stenu oslonjena puška, pred očima okupirana otadžbina, u srcu čežnja za ognjištem

Čudo u kosmosu koje liči na špagete: Otkrili ga Rusi, a udaljeno je „samo“ tri hiljade svetlosnih godina

Iznenadiće vas šta bivši afroamerički šef Nase ima da kaže o Bogu i vanzemaljcima

Šta je zapravo Badnji dan? Da li znate šta mi to danas obeležavamo i koji je smisao toga (VIDEO)

Nerešena istorijska misterija: Zašto je odjednom propala klasična civilizacija Maja, šta se to tačno desilo 900. godine?

Prvi atentat u istoriji desio se pre skoro 4.000 godina. Neko je princu usred Nemačke zario bodež u stomak

„Božić u srbskoj kući“: Kako su „srbske“ novine o najradosnijem hrišćanskom prazniku pisale 1866. godine

Kako su Hrvati pre 104 godine objavili proročanstvo o smaku sveta

Jedini ćelavi Isus na svetu nalazi se u staroj srpskoj pećinskoj crkvi

Dorćol posle savezničkog bombardovanja 1944: Dosad neviđene slike užasa i jezivog uništenja srpske prestonice

Kako smo pokvarili Ameriku: Bilo je to vreme kada smo im izvozili najkvalitetniji opijum, rakiju i vino

Kako su komunisti sklonili bana Jelačića sa trga u Zagrebu, rasklopili ga i bacili u podrum: Ako je Tito bio protiv Srba onda je bio i protiv Hrvata

Postoje Severna i Južna Koreja. Ali, znate li da postoji i TREĆA KOREJA?!

Tragedija Titanika opisana je u knjizi 14 godina pre nego što se dogodila: Ljudi su gutali priču o sudbini neuništivog broda, ne sluteći šta ih čeka

Zašto je hoklica na sklapanje simbol škotskog otpora Englezima

Srećan vam „Boksing dej“, ljubitelji fudbala: Koje je poreklo ovog božićnog praznika i zašto su nekada na današnji dan igrali samo lokalni rivali

OTKRIVAMO: Šta se desilo sa Katićima posle „Korena“ i kojim putem je Aćima, Vukašina, Đorđa i njihovu decu odvela krvava srpska istorija!? (VIDEO)

Citat Moše Pijade sa prvog zasedanja AVNOJ-a novembra 1942. u Bihaću: Potrebno je stvoriti toliko beskućnika, da budu većina u državi

Malo poznata nemačka karikatura: Kako su naši dušmani videli uzrok izbijanja Velikog rata, ko je kome zabio nož u leđa i time otvorio vrata pakla

Ovako je izgledao susret Tita i Če Gevare: Kubanci su od Jugoslavije mogli da nauče samo jedno, a evo šta ih je sve zanimalo (VIDEO)

Rat je najveće zlo, ali ova fotka kida koliko je moćna: Jutarnja izmaglica, tenk i američka pešadija koja čisti teren od japanskih vojnika

Istorijska čitanka: Ko je bio Kolokolo po kome legendarni čileanski fudbalski klub nosi ime?

Zaboravljena priča: Šta je engleski ministar govorio o nama pre 100 godina?

Srpski vojnik kao superheroj: Švajcarska razglednica i ratna pesma majora Kostića

Hitlerov poslednji ambasador u Moskvi: Ugovorio pakt, pokušavao da spreči „Barbarosu“, ali rat nije preživeo i to ne zbog Rusa

„Morao sam da napadnem SSSR“: Šta je Hitler finskom vođi rekao o moći, snazi i neuništivosti velike Rusije

Spartanski kabinet vojvode Mišića na Solunskom frontu svima bi trebalo da služi kao primer (FOTO)

Da li ova Staljinova izjava dokazuje da je Rusija bila saveznica nacističke Nemačke?

Moj deda je bio pravi Bond, Džejms Bond: Unuk otkrio poverljiva dokumenta o najpoznatijem tajnom agentu (FOTO)

Ludi mehanizam državnih sporazuma koji je, korak po korak, za nedelju dana doveo do Velikog rata

"Krvavi orao" bio je najstrašnija metoda mučenja ikada: Ovo što su vikinzi radili je toliko stravično da istoričari ne veruju da se zaista dogodilo

/
<% galerijaAlt %>