≫ 

"Krvavi orao" bio je najstrašnija metoda mučenja ikada: Ovo što su vikinzi radili je toliko stravično da istoričari ne veruju da se zaista dogodilo

Jedna od najstarijih zabeleški o ovom montstruoznom činu datira iz 867. godine

  • 9

Drevni ritual mučenja - "krvavi orao" - koji su, sudeći po sagama, primenjivali Vikinzi, bio je toliko stravičan da istoričari danas raspredaju da li bi i žrtve i krvnici uopšte uspeli da ga sprovedu do kraja.

Od svih vikinških metoda mučenja, "krvavi orao" bio je najbolniji ikada.

Sudeći po drevnim spisima, mučitelji bi svog zarobljenika živog položili na stomak, vezali bi mu ruke i noge, a onda polako otvarali leđa. Mučitelj bi mu isekao leđa od trtične kosti do početka rebara. Onda bi se pažljivo jedno po jedno rebro rastavilo od kičme sekirom. Tako bi unutrašnji organi bili sasvim izloženi.

Priča se da su žrtve ostajale žive tokom cele procedure. Da stvar bude gora, Vikinzi bi trljali so u njihove žive rane.

Na sve to, oni bi im razdvojili rebra tako da kao prsti štrče iz leđa, a onda izvadili pluća i položili na rebra, da podsećaju na raširena krila. Veoma krvava krila.

OMILJENO MUČENJE OZLOGLAŠENOG AJVARA BESKOSNOG

Jedna od najstarijih zabeleški o ovom montstruoznom činu datira iz 867. godine. Nekoliko godina pre toga, kralj Ela od Nortambrije (današnji Severni Jorkšir u Engleskoj) napadnut je od strane Vikinga. Ela je ubio njihovog vođu, čuvenog Ragnara Lotbruka, tako što ga je bacio u jamu punu zmija otrovnica.

U znak osvete, Ragnarovi sinovi su izvršili invaziju Engleske 865. godine. Elu je zarobio Ajvar Beskosni, kome nije bilo dovoljno samo da usmrti uvicu svoga oca. Naredio je da od njega naprave "krvavog orla".

Obe scene su zabeležene u popularnoj seriji "Vikinzi" u produkciji "History" kanala.

Smatra se da su  najmanje još četiri istorijske ličnosti propatile od iste stravične sudbine: Kralj Edmund od Enlgeske, Halfdan, sin kralja Haraldra od Norveške, kralj Melgualaj od Manstera i nadbuskup Ejlha - za sve njih e veruje da su bili žrtve krvožednog Ajvara.

Da li su zaista Vikinzi bili toliko okrutni? Printskrin: YouTube/QuickBooks

DA LI SE OVO IKADA PRIMENJIVALO?

U današnje vreme stručnjaci raspravljaju da li su se ovi rituali mučenja zaista primenjivali u vikinškim zajednicama, pa čak i o tome da li su oni koristili bilo kakve brutalne metode kažnjavanja svojih neprijatelja. Proces pravljenja "krvavog orla" je toliko surov i grozan da je teško poverovati da bi neko mogao da ga sprovede od početka do kraja.

Oni koji veruju da su Vikinzi zaista primenjivali ovu vrstu mučenja smatraju da su za to imali tri razloga - kao žrtvu Odinu, kao posebni ritual smrti za važne i moćne neprijatelje, ali i da bi pobudili strah.

I drevna umetnost prikazuje "krvavog orla" Foto: Wikipedia/Sacrificial_scene_on_Hammars_(I).JPG: Berig/ The Man in Question

Oni koji smatraju da su to sve samo priče, ističu da su navodne žrtve ove prakse umrle tokom devetog i 10. veka, a da se "krvavi orao" pominje tek u 12. i 13. veku. Oni veruju da su ih pisci vikinških saga čuli i zabeležili, ali možda i "ulepšali", kako bi okrutnost ovog naroda učinili još većom i, u njihovom sistemu vrednosti, više herojskom.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brana

    10. decembar 2018 | 09:10

    Pa da su bas toliko dobro znali anatomiju i da su bili pazljivi da zrtva ne umre...mozda...i nije losa metoda ali bilo je svakako i gorih a za to su zasluzni Turci i ustase.Klasicno nabijanje na kolac i umiranje na njemu je moglo trajati danima,ustasko zagrevanje kaveza sa pacovima na stomaku,obicno Srbima,dok ne iskopaju utrobu kako bi se sakrili je takodje veoma odvratno...bilo je toga vrlo,vrlo mnogo jer su ljudi veoma mastoviti u bolesnim idejama unistavanja zivota....

  • DARKO 100%

    10. decembar 2018 | 08:59

    Kao da su zlocini danas nesto bolji,Bilo je strasnih zlocina da ti se kosa na glavi digne u Srpskoj istoriji sto kroz rat,sto u mirnodopskim uslovima

  • Nenad

    10. decembar 2018 | 08:58

    Sto je ovo gore od nabijanja na kolac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA