≫ 

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Postoji bezbroj prirodnih i veštačkih čudesa koja krije kugla zemaljska, a kojih nismo svesni dok ne bacimo pogled sa neba. Neka nam se otkrivaju tek okom satelita

  • 0

Njive u Kanzasu obrađene kružnim navodnjavanjem, snimljene iz satelita 24. juna 2001. godine. Foto: Wikimedia Commons/NASA/earthobservatory.nasa.gov

Kružno navodnjavanje zemljišta, koje se vrši tako što se prskalica vrti oko pivota, izmislio je 1940. godine farmer Frank Zibah iz američke savezne države Kolorado. Njegov izum je u međuvremenu opšteprihvaćen kao vrlo efikasan zbog čega mu je i upotreba prilično raširena, iako je trebalo neko vreme da bi se sistem tako unapredio da postane konkurentan. U svakom slučaju, patent je pronalazača obogatio.

Postoje pozitivne strane upotrebe ovakvog navodnjavanja, ali i neke negativne, poput smanjenja količine podzemnih voda koje se za navodnjavanje koriste, onda kada potrošnja prevazilazi dopunu; takođe, fosilne vode ne predstavljaju obnovljivi resurs: drugim rečima, kada se izvuku iz izdana u kojem su bile smeštene, ne mogu tek tako da se vrate.

Međutim, irigacija kao takva ogromnoj većini ljudi ne može biti nimalo interesantna; svakako je zanimljiva samo onima kojima predstavlja pitanje života ili smrti, odnosno, onima koji neposredno žive od poljoprivrede, kojih je nažalost sve manje. Nama ostalima je to fascinantno samo u baš izuzetnim situacijama, kao što je ova slika.

Prema tome, ovo je satelitski snimak kanzaških polja koja su obrađena kružnim navodnjavanjem, sa Autoputem 56 koji seče sliku po sredini. U zelenim krugovima su usevi koji još uvek rastu; tokom kasnog juna, kada je slika nastala, kukuruz dobija lisnate strukove, dok sirak, koji podseća na kukuruz, raste sporije pa bi stoga bio bleđi na snimku. Pšenica je u ovo vreme zlatna, dok smeđa polja predstavljaju tlo na kojem je nedavno obavljena žetva. Inače, polja prikazana na ovom snimku prečnika su od 800 do 1.600 metara.

VIDEO: Vežite se polećemo ovo je umetnost letenja dronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA