≫ 

Čudo u kosmosu koje liči na špagete: Otkrili ga Rusi, a udaljeno je „samo“ tri hiljade svetlosnih godina

Simeiz 147 predstavlja još jedno u nizu čudesa koje je milenijumima skrivao naš univerzum, ili još konkretnije — naša „rodna“ galaksija

  • 1

Simeiz 147 je stručni naziv za maglinu koju naučnici kolokvijalno nazivaju Špageti, i koja se nalazi na oko tri hiljade svetlosnih godina daleko od Zemlje. U pitanju je ostatak supernove koji se nalazi u našoj galaksiji (za one koji ne znaju: Mlečni put), na granici između sazvežđa Kočijaša i Bika; otkrili su ga 1952. godine sovjetski astronomi u Krimskoj astrofizičkoj opservatoriji, koristeći Šmit-Kasegrenov teleskop (ovo danas sporno poluostrvo u tom je trenutku bilo u sastavu Ruskog SFSR, jer ga je Hruščov tek dve godine kasnije poklonio Ukrajinskom SSR).

Ostaci supernove su astronomski objekti koji ostaju nakon supernove (zvezdane eksplozije kojom se izbacuje ogromna količina energije tokom vrlo kratkog perioda, i kojom se sjaj zvezde povećava i nekoliko miliona puta pa nije redak slučaj da kratkoročno zaseni čitavu galaksiju u kojoj se nalazi), izgledaju kao okrugle posude, i u slučaju ove magline — kao špagete. Ili ona barem nekima liči na špagete; nas možda više podseća na šećernu vunu.

Bilo kako bilo, njena procenjena starost je oko četrdeset hiljada godina, a veruje se da je nakon eksplozije u njenom jezgru ostao pulsar (neutronska zvezda brze rotacije i prečnika do deset kilometara; ovaj konkretni pulsar rotira brzinom od 143 milisekunde) koji emituje snažni radio-signal; otkriven je 1996. godine, a pažnju naučnika je privukao baš zato što je fizički povezan sa ovom maglinom.

VIDEO: Ovako izgleda kiša meteora na vedrom nebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA