4

Tragedija Titanika opisana je u knjizi 14 godina pre nego što se dogodila: Ljudi su gutali priču o sudbini neuništivog broda, ne sluteći šta ih čeka

Priča o Titanu je napisana 14 godina pre nego što je Titanik potonuo, a sličnost ova dva broda i sleda događaja je jeziva

Titanik, knjiga
Wikipedia/Willy Stöwer, CourtlyHades296, Mu, Materialscientist

Bila je to najveća tragedija u kojoj je te hladne noći u aprilu poginulo više od 1.500 ljudi. Na svom prvom putovanju Titanik je potonuo, a njegovo potonuće u istoriji je ostalo upisano kao jedna od najvećih tragedija i nepresušan izvor tajni i zanimljivih priča. Ali ova je napisana mnogo pre nesreće.

Zanimljivu priču s tom istom tematikom, na istoj lokaciji, s tim istim čamcima za spašavanje kojih nije bilo dovoljno za sve putnike, napisao je Morgan Robertson, 14 godina ranije.

Bila je godina 1898. kada je objavio novelu Propast Titana. Bila je to priča o Džonu Roulendu, alkoholičaru i osramoćenom bivšem mornaričkom oficiru, koji je prihvatio posao na Titanu, u to vreme najvećem bordu na svetu (ne zaboravimo da je reč o priči napisanoj 14 godina pre tragedije koja se dogodila Titaniku).

Preživeli putnici sa broda Titanik Foto: Getty images

Taj svoj brod u priči Robertson je opisao kao "nepotopiv" i među "najvećim čovekovim delima". Titan je na svom putovanju udario u santu leda, a nakon čega je potonuo i postao jedna od najvećih tragedija na svetu. Sličnost ove novele s onim što se dogodilo je gotovo neverovatna, a još ju strašnijom čini i niz drugi sličnosti između brodova, i samog događaja, piše ATI.

Brod iz priče bio je dug oko 243 metra, a Titanik 269 metara. Brzine udara u santu bile su gotovo identične, pa tako i broj putnika u brodovima. Titan je prevozio 2.500 putnika, a Titanik njih 2.200, iako su i jedan i drugi imali kapacitet za 3.000 putnika. Oba broda bila su u britanskom vlasništvu, oba su udarila u santu desnim pramcem i oko ponoći. Potonuli su, u stvarnosti i u noveli, 400 nautičkih milja od Njufaundlenda, i nisu imali dovoljan broj čamaca za spasavanje.

Titan ih je imao samo 24, a Titanik još i manje, 20. Razlike koje postoje među njima su ipak velike. Tako je propast Titana preživelo samo 13 putnika, a Titanika na sreću ipak više, njih 750. Titan se pre potonuća prevrnuo, dok se Titanic prepolovio. Džon je bio pravi heroj Titana koji je ubio polarnog medveda na kobnoj santi, dok se tako nešto u Titaniku ni ne pojavljuje. Nakon tragedije Titanika Robertson je optužen kako je bio vidovit s obzirom na gotovo suludu sličnost onoga što je napisao s onim što se stvarno i dogodilo.

Putnici sa Titanika u čamcu za spasavanje Foto: Getty images

Ali nije zapravo čudno da mu je tako nešto palo na pamet. Velika prostranstva Atlantskog okeana čuvaju niz uništenih brodova, a mogućnost da neki od njih udare u santu činila se realnom. Sličnosti koje se pojavljuju uvelike su zasnovane su na njegovom znanju brodogradnje, i trendova. Nije čudno ni što je o takvom trenutku pisao, jer su brodovi u to doba bili najpopularnija i najprikladnija vozila za putovanja.

Kompanije kao što je Vajt Star Lajn reklamirali su ih kao luksuzne ploveće hotele, i obećavale brzinu i sigurnost, i luksuz kakav se može videti na kopnu. Robertson je bio sin kapetana broda i odrastao kao mladić koji poslužuje na brodu, pre nego je postao prvi oficir na trgovačkom brodu.

Olupina Titanika Foto: unesco.org

Svoju inspiraciju je sigurno crpio iz bezbroj priča koje je čuo od onih koji su na takvim brodovima radili. Ruta kojom su njegov i stvarni brod plovili bila je najkraći i direktni put od Engleske prema Njujorku, pa i nije iznenađenje što tim delom plovili i jedan i drugi.

Sličnosti u tragediji podstakle su i niz teorija zavera tokom godina, među kojima su i oni koji veruju kako je brod bio potopljen s namerom, kako bi se izbeglo stvaranje Sistema federalnih rezervi (FED-a). Mnogi veruju i kako je brod uklet zato što Vajt Star Lajn nije imao običaj krštenja brodova pre prve plovidbe. Ali, bez obzira na ove teorije, i dalje ostaje neverojatna činjenica kako je Robertson predvideo najveću morsku tragediju na svetu.

Priča oko broda Titanik i posle 100 godina fascinira javnost Foto: Wikipedia/Public domain

(Telegraf.rs/Express.hr)

Tagovi: Brod, Nesreća, okean, Poginuli, priča, putnici, Putovanje, Santa leda, Smrt, Titan, Titanik, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • P
  Pera kojot

  Sve su to hazari lepo smislili, posle ove tragedije nista vise nije bilo isto u istoriji covecanstva! Tu se prvi put pojavio folc fleg koji traje do dan danas samo sto je danas mnogo gori!

 • D
  Dragan V

  Ako nije neka podvala,frapantno deluje ova istina.Covek je imao bujnu mastu i eto pogodio je sta ce se desiti sa Titanikom.Zadivljujuce,sli dolazi sa one strane bare pa...

Iz kog razloga milioni katolika već hiljadu godina odlaze na hodočašće u Santijago de Kompostelu

Ko je bio Smail-aga Ćemalović, čovek spaljen u Jasenovcu: „Bosna i Hercegovina će ostati deo Srbije dokle ima i jednog ne samo Šumadinca nego uopšte Srbina u ovoj državi“

Istorijska čitanka: Ruski car radio kao tesar na holandskom brodogradilištu pa po povratku u Rusiju uveo porez na bradu

Zašto su nekada vojskama prosti balvani služili kao topovi

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima