≫ 

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Ne zna se koliko je dugo aktivan vulkan Niragongo, ali je od 1882. do danas eruptirao trideset četiri puta. Da u njegovom krateru postoji jezero lave sumnjalo se dugo, ali je naučno potvrđeno tek 1948. godine. Tada je pokrivalo površinu od skoro 120.000 kvadratnih metara

  • 0

Jezero lave u vulkanu Niragongo, u Demokratskoj Republici Kongo. Foto: Wikimedia Commons/Cai Tjeenk Willink (Caitjeenk)

Jezero lave je prirodni fenomen kakav se ponekad može naći u vulkanskim kraterima ili otvorima, a odlikuje ga prisustvo otopljene lave, mada ona može biti i samo delimična otopljena pa čak „smrznuta“. Njihov broj je relativno mali, ali se mogu pronaći širom sveta, od Etiopije i Čilea preko Antarktika i Havaja do Južnog Pacifika i Nikaragve.

Ali uglavnom su nestalna, trajnih jezera lave vrlo je malo u svetu i tek je šačica poznata naučnicima. Nalaze se u sledećim vulkanima: Ertale u Etiopiji, Ambrim i Jasur u Vanuatuu, Erebus na Antarktiku (najjužniji aktivni vulkan na Zemlji), Kilauea na Havajima, Niragongo u Demokratskoj Republici Kongo i Masaja u Nikaragvi — to su svi.

Ova slika nam prikazuje jezero lave u vulkanu Niragongo. Nije poznato koliko je dugo aktivan ovaj vulkan, ali je počev od 1882. godine doživeo trideset četiri erupcije. Da u njegovom krateru postoji pomenuto jezero sumnjalo se dugo, ali je to naučno potvrđeno tek 1948. godine. Tada je pokrivalo površinu od skoro 120.000 kvadratnih metara, ali su naknadne ekspedicije pokazale da varira što se tiče veličine, dubine i temperature.

Kao i ostala jezera lave, izgleda istovremeno i čudesno i jezivo, kao neka otvorena rana u telu naše planete. Ali ostavlja bez daha, sa koje god strane da gledate, i nimalo ne čudi što su ljudi u prošlosti vulkane doživljavali kao božanska mesta. Uostalom, Vulkan (odnosno grčki Hefest) bio je rimski bog vatre, ognja i nakovnja, sin Jupitera (odnosno Zevsa) i Junone (odnosno Here); Rimljani su ga možda preuzeli od Krićana, gde se vrhovni bog zvao Velhanos, a neki čak ime Balkana izvode iz njegovog.

VIDEO: Sve se zacrnelo, a onda se pred njim otvorio užareni vulkan

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA