3

Prvi atentat u istoriji desio se pre skoro 4.000 godina. Neko je princu usred Nemačke zario bodež u stomak

„Princ Helmsdorfa“ ubijen je pre oko 3.846 godina, i pripadao je Unjetičkoj kulturi koja je cvetala na prostoru današnje Češke, Slovačke, Poljske i Nemačke. Moderna forenzika je utvrdila kako je umro, a da je bio vladar znamo po načinu na koji je sahranjen

Bronzani mačevi Unjetičke kulture stare oko 4.000 godina, otkriveni u Nemačkoj. Foto: Wikimedia Commons/Dbachmann

Pre skoro četiri milenijuma, neki iskusni ratnik zario je bodež u stomak osobe koju istoričari i arheolozi nazivaju „princ Helmsdorfa“. Oružje, dugačko petnaest centimetara, prošlo je kroz žrtvinu kičmu tolikom silinom da je preseklo nekoliko ključnih arterija. Drugim ubodom u ključnu kost, ubica je princu razneo rame i probušio pluća, što je dovelo do krvave i brze smrti.

Ovakav scenario predložila je grupa arheologa i forenzičara iz nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt, istovremeno iznevši tvrdnju da bi ovo vrlo lako moglo biti najstarije poznato političko ubistvo u istoriji čovečanstva, budući da se odigralo pre oko 3.846 godina (oko 1828. pre nove ere).

Princ — inače sahranjen sa riznicom vrednih oružja i oruđa, kao i sa desetogodišnjim detetom koje je možda bilo žrtvovano tom prilikom da mu služi kao večni saputnik — bio je nepoznat sve dok 1877. godine istoričar umetnosti Fridrih Klopflajš nije prilikom istraživanja tumulusa kod Lojbingena nabasao na njegovu grobnicu.

Kasnija arheološka iskopavanja zaboravljene kulture otkrila su građevinu površine 469 kvadratnih metara, zbirku bronzanih artefakata i nekropolu sa ostacima četrdeset četiri seljaka.

„Nebeski disk Nebra“, neobičan predmet Unjetičke kulture star oko 3.600 godina, sa zlatnim prikazima Sunca, Meseca, polumeseca i zvezda. Foto: Wikimedia Commons/Anagoria

Grupa lovaca na blago je 1999. godine vršila istraživanja nedaleko odatle, kod mesta Nebra, i pronašla 3.600 godina stari bronzani disk prečnika 32 centimetra, sa zlatnim prikazima Sunca i Meseca, polumeseca i zvezda (prepoznaju se Vlašići), kao i srpa koji možda predstavlja sunčevu barku koja plovi svemirom, ili Mlečni put ili dugu.

Nazvan „Nebeski disk Nebra“, on predstavlja najstariju poznatu predstavu kosmosa, kao i najstariju poznatu ručnu opservatoriju za određivanje vremena početka setve i žetve: ako im je za to služio, kao što se pretpostavlja, jer možda je bio i nekakav astronomski časovnik.

Princ i disk pripadaju Unjetičkoj kulturi, za koju je interesovanje umnogome poraslo ovim poslednjim otkrićem, zbog čega se i jeste pristupilo dodatnim ispitivanjima prinčevskih ostataka. Forenzičari predlažu mogućnost, da je princ uhvaćen na prepad, da ga je njegov ubica iznenadio, te da je najverovatnije bio čovek od poverenja, možda rođak ili prijatelj, možda čak i stražar; nije isključeno da je princ bio žrtva zavere.

Rekonstrukcija prinčevskog groba Unjetičke kulture u nemačkom Lojbingenu. Foto: Wikimedia Commons/Wolfgang Sauber

Povreda gornjeg dela ruke ukazuje na mogućnost, da je princ pokušao da se odbrani, ali danas je nemoguće ustanoviti okolnosti koje su dovele do ovog čina i njegove smrti: forenzika je pružila odgovore koje je mogla da pruži.

Međutim je simptomatična pažnja s kojom se pristupilo lešu princa, starosti 30—50 godina: način na koji je sahranjen pokazuje da je bio čovek od značaja, poštovan, da ubica, ako je želeo da prigrabi vlast, u tome nije uspeo; ili možda jeste, možda ondašnji ljudi nikada nisu saznali identitet atentatora koji je ovakvim pogrebom skrenuo pažnju sa sebe („obratite pažnju ko nosi kovčeg“).

I još nešto: činjenica da su pripadnici Unjetičke kulture preživeli ovaj udar, da su napredovali i sto ili dvesta godina kasnije stvorili „Nebeski disk Nebra“, pokazuje da je u pitanju bila vrlo otporna kultura, o kojoj ćemo saznati mnogo više narednih godina, decenija, pa zašto ne reći i — vekova.

Ako su oni mogli da strpljivo čekaju bezmalo četrdeset stoleća da budu otkriveni, možemo i mi da sačekamo. Ostaci materijalne kulture nikada ne nestaju u potpunosti, a ubistvo — što potvrđuje slučaj princa Helmsdorfa — nikada ne zastareva.

(P. L.)

Tagovi: Arheologija, Atentat, Istorija, Nemačka, Praistorija, Princ Helmsdorfa, Ubistvo, Unjetička kultura

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • D
  Dejan

  Nemci se ne smiruju . Izmišljaju nešto što je neproverljivo a prezentiraju nam to kao neku istinu . Čista glupost odnosno "berlinska škola"

 • V
  Van

  Kakve god budu analize nakon DNK provere nemci će nakon rekondtrujcije sve što mogu preinačiti u korist svoje "slavne istorijske prošlosti". Ne bi trebali biti iznenađeni ako nemci utvrde da je ubica bio kaurin iz plemena srpskih naroda, kao što je bio Miloš ili Gavrilo.

 • Z
  Zadnje vreme

  Bilo bi bolje da pišete ovako nešto nego o opskurnim rijalitima i umobolnim učesnicima

Zašto su nekada vojskama prosti balvani služili kao topovi

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima