Postoje Severna i Južna Koreja. Ali, znate li da postoji i TREĆA KOREJA?!

Janbijanska korejska autonomna prefektura u kineskoj pokrajini Đilin graniči se sa Severnom Korejom, a svoj status duguje ogromnom broju Korejaca koji su se tokom devetnaestog i početkom dvadesetog veka naselili u taj kineski kraj, kao i činjenici da su tokom Kineskog građanskog rata listom bili uz komuniste

  • 1
Grad Janđi u Janbijanskoj korejskoj autonomnoj prefekturi, kineske pokrajine Đilin. Foto: Wikimedia Commons/Kimmun

Komunističku Severnu i kapitalističku Južnu Koreju poznajemo vrlo dobro, kao što znamo i da rat između njih, koji je izbio 25. juna 1950. godine invazijom Severa na Jug, nikada nije okončan. Naime, pravno su gledano Demokratska Narodna Republika Koreja sa jedne i Republika Koreja sa druge strane i dalje su u ratu, budući da je 27. jula 1953. potpisano samo primirje koje je i dalje na snazi.

Tako tragedija korejskog naroda — podeljenog u dve zaraćene države koje obe žele da apsorbuju jedna drugu i ujedine Korejsko poluostrvo i njegove žitelje — nema danas premca u svetu. Naš narod možda jeste podeljen u nekoliko zemalja, ali nije u ratu sam sa sobom, postoji strujanje ljudi, robe, ideja, postoji saradnja, postoji bratska ljubav. Kod Korejaca je situacija potpuno obrnuta, i niko ne zna kada će se taj korejski čvor razmotati.

Međutim, postoji i treća Koreja, pored Severne i Južne, Koreja koja je praktično nepoznata široj svetskoj javnosti, iz jednog prostog razloga: deo je jedne druge suverene države. Ta država je Narodna Republika Kina, a treća Koreja zapravo je prefektura u sklopu jedne njene pokrajine.

Položaj Janbijanske korejske autonomne prefekture, u sklopu pokrajine Đilin, u sklopu Narodne Republike Kine. Foto: Wikimedia Commons/Joowwww

Zove se Janbijanska korejska autonomna prefektura, i nalazi se na severoistoku pokrajine Đilin. Graniči se na severu sa pokrajinom Hejlungđang, na zapadu sa prefekturom Bajšan i gradom Đilinom, na jugu sa severnokorejskom pokrajinom Hamgjong-Pukto, a na istoku sa Primorskim krajem Ruske Federacije. Glavni grad njen je Janđi, a prostire na oko 43 kvadratna kilometra: otprilike pokriva polovinu Republike Srbije.

Svoj autonomni status duguje ogromnom broju Korejaca koji u njoj žive. Tokom vladavine dinastije Ćing postojala je namera da se Janbijan otcepi od Kine i administrativno pripoji Mandžuriji (Ćing je bila mandžurska dinastija koja je praktično pokorila Kinu i sela na presto, ali su Kina i Mandžurija, iako deo iste celine, ostale posebne; zapravo je pitanje prirode imperije Ćinga još uvek otvoreno) za slučaj da Han Kinezi povrate kontrolu nad svojom zemljom, pa da onda Janbijan služi kao tampon-zona, ali od toga naposletku nije bilo ništa.

Grad Janđi u Janbijanskoj korejskoj autonomnoj prefekturi, kineske pokrajine Đilin. Foto: Wikimedia Commons/Discott

Tokom druge polovine devetnaestog veka, Korejci su se masovno naselili u Janbijanu, zbog nestabilnih političkih, društvenih i ekonomskih prilika u svojoj zemlji, a nakon što je zbačena dinastija Ćing i uspostavljena Republika Kina 1912. godine, usledio je novi talas korejskog naseljavanja; ovoga puta bežali su pred Japancima.

U jednom trenutku ih je tu bilo oko dva miliona, ali je nešto više od milion ostalo tu posle Drugog svetskog rata; tokom Kineskog građanskog rata uglavnom su se borili na strani komunista, zbog čega su im ovi i dali samoupravu nakon što su 1949. godine osvojili vlast. To se desilo 1952. kada su dobili autonomnu regiju, da bi četiri godine kasnije ona bila podignuta na rang prefekture.

Tada su činili 60 odsto populacije Janbijana; danas je udeo Korejaca opao na 32 odsto, delom zbog naseljavanja Han-Kineza a delom zbog neprisilne asimilacije u poslednjih dvadesetak godina. Kineska država subvencioniše škole i publikacije na korejskom jeziku, i vodi računa da se ne pojavi separatizam, ali gotovo da nema bojazni da bi se to moglo desiti: sve veći broj Korejaca odbacuje svoj a prihvata kineski jezik na nivou porodice, dok roditelji decu šalju u kineske škole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jeretik

    31. decembar 2018 | 11:01

    Nisam znao za treću Koreju, ali znam za drugog Kima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA