≫ 

Srpski vojnik filozofira visoko u planinama: Na stenu oslonjena puška, pred očima okupirana otadžbina, u srcu čežnja za ognjištem

Vasa Pomorišac naslikao je 1918. godine „Čežnju za otadžbinom“, a koliko je to umetničko delo verno oslikavalo psihološko stanje srpskog vojnika na Solunskom frontu, možda najbolje dokazuje ova fotografija

  • 6
Srpski vojnik na Kajmakčalanu posmatra front iza kojeg leži porobljena otadžbina. Foto: Wikimedia Commons/Frédéric Boissonnas/Feyler, Fernand (1921). La campagne de Macédoine (1917-1918). Editions d'art Boissonnas Genève/PetarM

Tekstovi posvećeni fotografijama srpske vojske iz perioda Prvog svetskog rata praktično se pišu sami od sebe, ali o ovoj slici gotovo je suvišno bilo šta reći, sem geografske odrednice i nekoliko napomena posvećenih pojedinim elementima na njoj, kako se ne bi desilo da vam promaknu.

Vojnik na slici — čiji je autor švajcarski fotograf Fransoa-Frederik Bozona (1858—1946) — sedeći posmatra kajmakčalanski masiv sa Gornjeg požara, dok mu puška leži oslonjena o stenu. Tamo u sredini, vidi se planina Sokol, dok desno počinje uspon na Piramidu.

Dakle, ovo je velikoratovska fotografija. Što se tiče malo konkretnije vremenske odrednice, budući da se radi o Solunskom frontu, izvesno je samo to, da je nastala nakon septembra 1916. godine kada su srpsko-francuske snage pomerile liniju fronta a srpske osvojile Kajmakčalan, a pre proboja do kojeg je došlo dve godine kasnije.

Ko je tačno na fotografiji ne zna se, što možda i nije toliko loše jer kao što često umemo da napomenemo — ako je identitet nepoznat, ako može biti bilo ko, onda predstavlja otelovljenje apstrakcije; drugim rečima, ako se ne zna čiji, ako je na neki način ničiji, onda je svačiji, jer pripada svakome od nas, jer može jednako biti i vaš i naš predak.

Fotografija je međutim zanimljiva zato, što je pomalo sanjarska i filozofska, ali pre svega čežnjiva: srpski vojnik koji žudi za povratkom u otadžbinu posmatra svoju okupiranu kraljevinu sa položaja na kojem je pre rata bila srpsko-grčka granica. U tom smislu bukvalno podseća na sliku „Čežnja za otadžbinom“ Vase Pomorišca iz 1918. godine, koja se danas može videti u beogradskom Vojnom muzeju.

VIDEO: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Срећко

    6. januar 2019 | 12:35

    Извините, што вас нисмо достојни!

  • Iva

    6. januar 2019 | 12:34

    A sada se prevce u grobu kada su ovi nasi prodali sve

  • Zadnje vreme

    6. januar 2019 | 12:52

    Naši veličanstveni i večni heroji, verujem da bi se stideli da žive u sadašnjem vremenu onih na čelu naše države

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA