13

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Britanci su prvobitno planirali da do juna 1948. napuste Indiju i daju joj nezavisnost, ali je vicekralj Mauntbaten ubrzao proces i objavio da će se to desiti već 15. avgusta 1947. godine. Nove granice je za pet sedmica morao da nacrta čovek koji tamo u životu nije bio. Posledica svega bila je ljudska tragedija, a sličnost sa Bregzitom nije slučajna

Izbeglički voz nakon podele Indije 1947. godine. 14 miliona ljudi je tada raseljeno, pa su hindusi završili u Indiji a muslimani u Pakistanu. Foto: Wikimedia Commons/photodivision.gov.in

Opisujući katastrofalno britansko povlačenje iz Indije 1947. godine, engleski pisac Pol Skot je rekao da su u tom trenutku Britanci „došli do kraja samih sebe kakvi su bili“, to jest, do kraja svoje uzvišene predstave o sebi. Mnogi su tada bili šokirani načinom na koji su Britanci izašli iz te zemlje i ostavili je podeljenom i u stanju totalne anarhije, i šokirani time kako je Luis Mauntbaten u svojstvu poslednjeg vicekralja Indije osudio na pakao oko četiri stotine miliona svojih podanika, piše „Njujork Tajms“.

Ali sada se „razvod“ Ujedinjenog Kraljevstva od Evropske unije javlja kao još jedan dokaz moralnog bankrotstva britanske vladajuće klase koja sledi „fantaziju o imperijalnoj snazi i samodovoljnosti“, „razvod“ obeležen arogancijom, ohološću, nesposobnošću i tvrdoglavošću čiji je vrhunac parlamentarno odbacivanje sporazuma koji je premijerka Tereza Mej postigla sa evropskim partnerima.

Vlada opšta zaprepašćenost onim što britanski političari čine poslednjih godina, ali dobri poznavaoci tamošnjih prilika ukazuju na neverovatnu sličnost sa zbivanjima od pre sedam decenija. Mauntbaten, koga su u mornaričkim krugovima nazivali „gospodar propasti“ (eng. Master of Disaster), bio je predstavnik one više i srednje klase iz čijih su redova dolazili službenici koji su vladali Azijom i Afrikom, narodima i zemljama koje uopšte nisu poznavali niti razumevali.

Lord Luis Mauntbaten, poslednji britanski vicekralj Indije. Foto: Wikimedia Commons/Allan warren/Hohum

To su oni isti koji dominiraju Konzervativnom partijom i danas, piše „Njujork Tajms“ — od Dejvida Kamerona koji je neodgovorno raspisao kobni referendum u nameri da izoluje ekstremiste u sopstvenoj stranci, preko Borisa Džonsona koji je oportunistički zagovarao Bregzit nadajući se premijerskoj stolici, do Džejkoba Riz-Moga čiji investicioni fond ima sedište u EU iako je on jedan od najglasnijih zagovornika izlaska.

U Britaniji to danas nazivaju „ortakokratijom“, vladavinom oksfordskih ortaka (eng. Chumocracy, od „chum“ što znači „ortak, drugar“), visokoobrazovanih i rođenjem privilegovanih mediokriteta koji su međusobno dobro umreženi i uvezani.

Međutim se može kazati da se britanska izlazna strategija iz kolonija nakon Drugog svetskog rata napokon vratila kući: srpski rečeno, „došla maca na vratanca“. A zbog toga što je Bregzit prevashodno englesko zamešateljstvo, zbog toga što su i Škotska i Vels i Severna Irska većinski glasali za ostanak u Evropskoj uniji, postoji mogućnost da će se Ujedinjeno Kraljevstvo — razjediniti, raspasti u paramparčad.

Kao posebna ironija ističe se činjenica da je glavni kamen spoticanja u vezi sa Bregzitom zapravo granica između Republike Irske i Severne Irske, granica — uspostavljena 1921. godine — kojom je protestantska većina u Alsteru ostala u okvirima UK dok su većinski katolički delovi Irske dobili nezavisnost.

Naseljenost hindusa u Britanskoj Indiji 1909. godine. Foto: Wikimedia Commons/John George Bartholomew

Simptomatično je to što zagovornici Bregzita pojma nisu imali da će to uopšte predstavljati neki poseban problem, što su čak podsmešljivo odmahivali rukom kada bi se to pitanje postavilo, iako Severna Irska jedina ima kopnenu granicu sa EU, iako u njoj već dvadeset godina vlada roviti mir koji je upravo uslovljen poroznošću granice sa Republikom Irskom: vaspostavljanje graničkih prelaza neće izaći na dobro, a to postaje sve izvesniji kako vreme odmiče.

Isti stepen nemara Britanci su pokazali i prilikom crtanja granica po Africi i Aziji tokom dekolonijalizacije, zbog čega ovo savremeno olako pristupanje ekonomskim i političkim posledicama svog delovanja ne bi trebalo nikoga da iznenadi: Britanska imperija je, primera radi, iz Indije izašla praktično bez ikakve pripreme.

Naime, vlada je najavila da će Indija dobiti nezavisnost najkasnije do juna 1948, ali je onda početkom 1947. novopostavljeni vicekralj Mauntbaten objavio da će se prenos ovlašćena odigrati već 15. avgusta te godine. Nakon što su se indijski lideri juna meseca (suprotno željama Gandija) složili da podele zemlju po verskoj liniji, zadatak crtanja novih granica poveren je advokatu Sirilu Redklifu, čoveku koji u životu nije kročio na tlo Indije i „nikad nije bio istočnije od Pariza“, a koji je za to dobio pet nedelja. Potpuno neverovatno!

Naseljenost muslimana u Britanskoj Indiji 1909. godine. Foto: Wikimedia Commons/John George Bartholomew

A trebalo je podelili hinduse od muslimana, sa hinduskom Indijom u centru i muslimanskim Pakistanom na njenim krilima (Bangladeš, koji je sedamdesetih godina stekao nezavisnost, prvobitno je bio Istočni Pakistan); bez da je posetio sela, gradove, reke i šume kroz koje je vukao liniju razgraničenja, Redklif je poljoprivredno zemljište odvojio od luka, a verske većine pretvorio u manjine, u zavisnosti od toga na koju stranu granice ih je smestio.

Rezultat takvog imbecilnog pristupa bio je katastrofalan: 14 miliona nesrećnika je iseljeno iz svojih domova na drugu stranu granice, u nemirima i sukobima stradalo je do dva miliona ljudi, žene su silovane, trudnice čerečene, deca otimana, bebama glave razbijane o zidove, dok je sam Radklif nagrađen viteškom titulom (naravno da Britanci nisu direktno krivi za ovo divljaštvo, krivi su divljaci koji su ta zverstva vršili, ali indirektno su doveli do ovog nasilja svojom neodgovornom politikom).

Samo dva meseca kasnije počeo je Prvi indijsko-pakistanski rat oko Kašmira, iako ni hindusi ni muslimani nisu prethodno tražili od Mauntbatena da se žuri sa povlačenjem; šta više, oni su se vodili idejom — „što je brzo, to je i kuso“.

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

A sada se nešto slično dešava samim Britancima. Niko Terezu Mej nije terao da prevremeno pokrene onaj čuveni Član 50, čije je aktiviranje značilo da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da izađe iz EU u roku od dve godine; sve je moglo i moralo drugačije i strpljivije (ako je uopšte i moralo), ali pošto su u to ušli tako nespremni, pre temeljne razrade čitavog procesa napuštanja zajednice evropskih nacija, sada se nalaze pred ambisom.

Ako nikakav sporazum sa EU ne bude prošao kroz Parlament (svaki novi tekst mora biti odobren od parlamenata svih članica EU), ili ako unilateralno ne suspenduju Član 50 (Evropski sud pravde decembra je meseca presudio da London na to ima pravo), ili ako ne dođe do odlaganja datuma izlaska (i oko toga moraju da se slože sve druge članice), ili novog referencuma, može se desiti da Velika Britanija u petak 29. marta napusti Evropsku uniju bez ikakvog dogovora, i u potpunom haosu.

To je takozvani „čvrsti Bregzit“: kao kada bi problem sa slepim crevom rešili, ne hiruškim putem, već ručnim čupanjem iz utrobe. Do čega će on dovesti teško je reći jer analogija nije savršena, ali mogao bi dovesti do smrti Velike Britanije, njenog raspada i obnove „male“ Engleske.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Bregzit, Britanska imperija, Engleska istorija, Hindusi, Indija, Luis Mauntbaten, muslimani, Pakistan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • P
  parisole

  sami traze ono sto zasluzuju : mrznju!!!

 • P
  Papilon

  Do podne mrze svoju familiju,od podne ceo svet.Gadna sorta ziveo sam sa njima skoro pedeset godina nema na kugli takvih stvorenja.

 • M
  Mako

  Teško Englezima, tek im dolaze dugovi na naplatu.

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima