6

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Mitropolit Lenjingradski i Novgorodski Nikodim bio je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina jedan od najistaknutijih ruskih prelata, i jedan od predvodnika svetskog ekumenskog pokreta. Mišljenja o njemu i danas su podeljena

Lenjingradski mitropolit Nikodim na slici iz februara 1963. godine. Foto: Wikimedia Commons/gahetna.nl

Mitropolit Nikodim se rodio 15. oktobra 1929. godine u Frolovu, u Rjazanjskoj oblasti. Njegovo svetovno ime bilo je Boris Georgijevič Rotov. Na mesto episkopa Podoljskog pri Moskovskoj eparhiji postavljen je 1960. godine, čime je postao najmlađi episkop u čitavom hrišćanskom svetu.

Ubrzo nakon toga postao je mitropolit Jaroslavski i Rostovski, pa mitropolit Minski i Beloruski, i konačno od 1963. mitropolit Lenjingradski i Novgorodski. Paralelno sa tom poslednjom funkcijom vršio je i neke druge, od kojih treba pomenuti da je bio patrijaršijski egzarh Zapadne Evrope.

Zbog takvog prevremenog i meteorskog uspona, sumnja je svakako postojala još dok je bio živ, ali se tek nakon raspada Sovjetskog Saveza pojavila otvorena priča da je Nikodim bio agent KGB, kodnog imena „Svjatoslav“. Po toj verziji događaja, on je komunističkom režimu služio pre svega tako što je vodio dijalog sa Katoličkom crkvom, ali i kroz druge svoje ekumenske aktivnosti (ekumenizam vodi ka ravnopravnom dijalogu i konačno pomirenju te jedinstvu crkava, pre svega Istočne i Zapadne).

Kremlj je preko njega, navodno, uspevao da postigne neke svoje ciljeve. Recimo, kaže se da je dao ključni doprinos postizanju nekakvog tajnog dogovora između Kremlja i Vatikana, kojim je Ruska crkva primorana da učestvuje na Drugom vatikanskom saboru početkom šezdesetih, u zamenu za izostanak osude ateističkog komunizma u zvaničnim saborskim saopštenjima, što je vrlo tanka teorija zavere koja nema mnogo smisla; za početak, zašto bi SSSR bila uopšte važna osuda njihove ideologije od strane neke verske organizacije?

Vatikan. Foto: Pixabay.com

Okolnost Nikodimove smrti je neverovatna: preminuo je 5. septembra 1978. godine tokom audijencije kod pape Jovana Pavla I, koji je izabran desetak dana ranije, 26. avgusta, i koji će i sam iznenada preminuti 28. septembra iste godine, dakle, dvadesetak dana nakon Nikodima.

Evo kako je američki dnevnik „Pitsburg post-gazet“ dana 6. septembra 1978. godine preneo vest o smrti ruskog mitropolita:

Ruski pravoslavni arhiepiskop Nikodim, zagovornik hrišćanskog jedinstva i jedan od šest predsednika Svetskog saveta crkava, umro je juče od srčanog udara tokom audijencije kod pape Jovana Pavla I. Novi pontif mu je dao oprost grehova i poslednji blagoslov.

Nikodim, bradati 49-godišnji mitropolit Lenjingrada i Novgoroda, bolovao je od srca od 1971. Samo što je čestitao papi, srušio se u njegovu stolicu u pontifovoj privatnoj biblioteci. Pomoćnik je požurio da donese pilule iz torbe atašea ruskog crkvenjaka i pozvan je doktor. Ali Nikodim, koji je preživeo pet srčanih udara, podlegao je. Papa mu je očitao poslednji obred, rekli su zvaničnici.

Telo je sklonjeno u malu obližnju crkvu Svete Ane. Položeno je na katafalk u glavnom brodu, obučeno u gracioznu crnu haljinu istočnog pravoslavlja i sa okruglom srebrnom kapom koja simboliše njegovu arhiepiskopsku službu. Papa Jovan Pavle rekao je da je ’duboko ganut’ Nikodimovom smrću i nazvao je Nikodima ’posvećenim slugom svoje crkve’.

Papa Jovan Pavle I, episkop Rima koji je vladao samo 33 tokom kasnog leta 1978. godine. Foto: Wikipedia

Sovjetska novinska agencija ’Tass’ prenela je saopštenje o arhiepiskopovoj smrti i nazvala ga ’aktivnim učesnikom’ u međunarodnom mirovnom pokretu. Depeša iz Moskve kaže da će biti sahranjen u Lenjingradu. Nikodim je u prošlosti govorio da nije komunista, ali se uporno uzdržavao od bilo kakve kritike sovjetskog režima, koji reguliše i ograničava versku aktivnost.

Drugi pravoslavni prelati i holandski kardinal Johanes Vilebrands bili su prisutni tokom audijencije, dok je grupa od 20 ekumenskih predstavnika čekala da vidi papu u susednoj sobi. Nikodimova smrt „bacila je oblak nad ceo događaj“, kaže velečasni Karl Mau, generalni sekretar Svetske luteranske federacije. Papa je nakratko primio ostale, ali grupno umesto posebno kako je bilo planirano.

Zahvaljujemo Bogu za posvećenu, neumornu i hrabru službu našeg brata i za potpunu privrženost svojoj crkvi u svom životu, svom svedočanstvu i ekumenskom pokretu’, kaže generalni sekretar Svetskog saveta dr Filip Poter. Savet, sa sedištem u Ženevi, u Švajcarskoj, telo je sastavljeno od 288 anglikanskih, protestantskih i pravoslavnih crkava iz 91 zemlje.

Pravoslavna i katolička brojanica lenjingradskog i novgorodskog mitropolita Nikodima koji je 1978. preminuo tokom audijencije kod pape Jovana Pavla I. Foto: Wikimedia Commons/El Pantera

Nikodim je bio ključan za uvođenje ruskog pravoslavlja u Svetski savet 1961. Nakon što je 14 godina bio u izvršnom komitetu Saveta, izabran je za predsednika 1975. Nikodim je predstavljao svoju crkvu tokom Drugog vatikanskog sabora i u teološkim razgovorima između Rima i pravoslavlja od 1967. U nekoliko navrata, Nikodim je prisustvovao ekumenskim sastancima u Sjedinjenim Državama.

Bio je veliki i poštovani lider među crkvama, i stari prijatelj’, rekao je velečasni Frenk Nortam, predstavnik Metodističkog svetskog saveta.“

Ruska crkva danas nema usaglašen stav o Nikodimu: jedni ga osporavaju, čak optužuju da je bio skriveni katolik ili samo previše oduševljen katoličanstvom, dok ga drugi smatraju veštim zaštitnikom Crkve koji je vodio bitku protiv moćne ateističke države u kojoj je živeo, i koji je omogućio da se glas Ruske pravoslavne crkve čuje širom sveta, zbog čega sovjetskim vlastima više nije bilo moguće da je tek tako ućutkavaju i ponižavaju.

Patrijarh Kiril je u Sankt-Peterburgu 12. oktobra 2009. godine služio svečanu liturgiju u čast 80. godišnjnice od rođenja mitropolita Nikodima, ali on ostaje kontroverzna figura u istoriji Ruske crkve dvadesetog veka.

(P. L.)

Tagovi: Crkva, Katoličanstvo, Katolička crkva, KGB, Nikodim Rotov, papa jovan pavle I, Pravoslavlje, Pravoslavna crkva, Rimokatoličanstvo, Rimokatolička crkva, Rusija, Ruska pravoslavna crkva, Sovjetski Savez, SSSR, Vatikan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • 👤

  Његова смрт је испуњење пророчких речи блажене старице Пелагије Рјазанске (из 1965.). Шта му је рекла може се наћи, не бих да цитирам. А што се тиче монаха Кирила (Гундјајева), данас нам познатог као Патријарх Московски и све Русије, њега је баш владика Никодим замонашио и једно време му био и духовник и "учитељ".

 • J
  Jovan

  Priča se? Taj ekumenista je dobio šta je tražio.

 • I
  Imenjak

  Sto sam stariji sve sam vise siguran da sve verske zajednice u svetu treba zabraniti jer to je u vecini slucajeva povod za sukobe rat i mrznju medju ljudima gde je tu ljubav i humanost gde svestenstva zgrcu milijarde i onda hrani bedu ljude koje je napravila farisejstvo i licemerstvo i gramzivost

Nemački kolor-snimci osvajanja Francuske: Ovo su bili dani kada su delovali nepobedivo. Godinu dana kasnije su krenuli na Ruse...

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima