Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Za pružanje „konačnog rešenja jevrejskog pitanja“, nacisti su na tlu Poljske obrazovali 457 logora. Slovima: četiri stotine pedeset sedam. Svi znamo za njih, barem za one najpoznatije, ali tek kada se baci pogled na ovakvu jednu kartu, čovek postaje svestan obima ludila koje je vladalo

  • 6
Karta nacističkih logora na tlu okupirane Poljske tokom Drugog svetskog rata. Lobanjom su obeleženi logori smrti, crnim kvadratom glavni koncentracioni logori, a Davidovom zvezdom najveći getoi. Foto: Wikimedia Commons/Dennis Nilsson/Poeticbent

Zlo Trećeg rajha, zlo njegove vladajuće idelogije nacional-socijalizma, ta krajnja konsekvenca rasizma i nacionalizma koja je tokom Drugog svetskog rata doživela divljačku manifestaciju na tlu Evrope — podrobno je obrađena u istoriografiji.

Nažalost, svedoci smo novog bujanja tih i sličnih teorija jer vreme tupi oštricu istine i argumenata, a političke elite na Starom kontinentu, korumpirane i odvojene od naroda i realnosti, nesposobne su da zaustave trend koji nas vodi u novu propast.

Mi smo osetili to zlo o kome govorimo i na svojoj koži; ne samo što je nemački okupator ubijao naš narod, na mnogo gori način i u daleko većem obimu, to je radio ustaški režim tzv. Nezavisne Države Hrvatske, delom kroz sistem svojih logora koji su bili obrazovani po ugledu na nacističke.

Jevrejska deca u Aušvicu nakon oslobođenja od strane sovjetske Crvene armije. Foto: Wikimedia Commons/waralbum.ru/36511

„Po ugledu“ su ključne reči: nigde to zlo nije imalo strašniji svoj izraz nego na tlu Poljske koja je pretvorena u jednu ogromnu fabriku smrti, u kojoj su pojedinačni logori bili tek puki industrijski pogoni za ubijanje.

Prvi koncentracioni logori, kao i brojni getoi u koje su sabili Jevreje, obrazovani su na tom području već krajem 1939. godine, ali su tek dve godine kasnije, nakon početka Operacije „Barbarosa“ i napada na Sovjetski Savez, oni pretvoreni u ono po čemu su danas poznati. Za pružanje „konačnog rešenja jevrejskog pitanja“ uspostavljeno je 457 logora na tlu Poljske. Slovima: četiri stotine pedeset sedam.

Na gorepriloženoj karti, koja može poslužiti za dijagnozu bolesti Trećeg rajha, nalaze se samo neki od njih, oni glavni i najveći; neki su bili samo radni logori, drugi su bili logori smrti gde je ubijanje ljudi podignuto na industrijski nivo. Svi znamo za njih, barem za one najpoznatije, ali tek kada se baci pogled na ovakvu jednu kartu, čovek postaje svestan obima ludila koje je vladalo.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Мина

    23. februar 2019 | 11:28

    Зашто пишете увек о страданьима других? Где су наша деца са Козаре? Наши Срби данас? Па зар се рат не води против нас управо сада?

  • Milan

    23. februar 2019 | 11:31

    Nemci zlotvori!danas nam drzr predavanja i pitaju se za sve gamad!

  • Warhammer

    23. februar 2019 | 11:38

    Cetvrti rajh se uzdigao,i gazi preko ledja i glava miliona evropljana,besomucno im zapusavajuci usta novcem,ljudskim pravima i zakonima,a sve samo da isti ne vide da su u stvari..logorasi.za srbe ne brinem.njih iz logora nikada i nisu pustili..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA