Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

Barnard 33 je tamna maglina koja se nalazi u sazvežđu Orion na oko 1.500 svetlosnih godina daleko od planete Zemlje. Njen glavni naziv je Konjska glava, a otkrila ju je 1888. godine škotska astronomkinja Vilijamina Fleming

  • 5

Maglina Konjska glava u sazvežđu Orion, nalazi se na oko 1.500 svetlosnih godina od naše planete. Foto: Wikimedia Commons/Ken Crawford/imagingdeepsky.com

Maglina Konjska glava — koja se nalazi u sazvežđu Orion, na oko 1.500 svetlosnih godina daleko od Zemlje, južno od zvezde Alnitak koja je najistočnija u Orionovom pojasu — predstavlja još jedno čudo univerzuma koje se krilo od radoznalih pogleda ljudske vrste, sve dok ova nije razvila neophodnu tehnologiju. Ali već smo krajem devetnaestog veka tu tehnologiju imali, pošto je otkrivena sada već davne 1888. godine od strane škotske astronomkinje Vilijamine Fleming, koja ju je ugledala iz opservatorije Harvardskog koledža.

Flemingova ju je i krstila, davši joj naziv Konjska glava (mada je poznata i kao Barnard 33). Njene kolege, kako ondašnje tako i potonje, nisu dovodile u pitanje njenu procenu. Uostalom, nije da ne liči na konjsku glavu kada se gleda sa naše planete (ko zna na šta liči civilizaciji Pšurtkrlstuh; verovatno ih sa svake od četiri planete koje trenutno naseljavaju podseća na nešto drugo); ali nama više liči na glavu kobre nego na glavu „ata“.

Inače, crveni ili ružičasti sjaj ove tamne magline dolazi od vodonika koji se nalazi iza nje, a koji jonizuje obližnja zvezda Sigma Orionis. Sama „glava“ je u tami zbog guste prašine koja blokira svetlost zvezda iz pozadine; ono što blešti u bazi magline su mlade zvezde koje su još uvek u procesu formiranja. Pomalo je neobično pomisliti da su one počele da nastaju pre nego što je ljudska vrsta stvorila civilizaciju, i da će se možda konačno razviti tek mnogo nakon što naša civilizacija nestane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Predator

    8. mart 2019 | 12:40

    Orion pleade itd...sve je to naseljeno nekim oblikom života nisu samo ljudi jedini niti je zemlja ravna ploča na cetiri slona i kornjaci.

  • Marko

    8. mart 2019 | 12:34

    Ceo svemir je naseljen nekim bićima to je istina a oni ne mogu da dodju do nas kao ni mi do njih zbog udaljenosti.

  • Radnaskela

    9. mart 2019 | 10:30

    "(ko zna na šta liči civilizaciji Pšurtkrlstuh; verovatno ih sa svake od četiri planete koje trenutno naseljavaju podseća na nešto drugo)" Добра је фора, само сада више не знам ни да ли је остатак текста озбиљан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA