Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Pre nego što je 1966. godine u teritorijalnim vodama emirata Dubai otkrivena nafta, nakon duge i opsežne potrage, grad Dubai, u čijem je sastavu bilo i obližnje selo Džumejra, bio je samo varošica na obali Persijskog zaliva. Transformacija je nestvarna

  • 2

Pre nego što je 1966. godine u teritorijalnim vodama emirata Dubai otkrivena nafta, nakon opsežne dugogodišnje potrage za „crnim zlatom“, grad Dubai nije bio ni nalik onome u šta se danas pretvorio. Ali nije bio baš ni selo kako danas ljudi vole da preteraju; bio je varošica, ili varoš, u čijem je sastavu bilo obližnje selo Džumejra, koje je danas integralni deo grada i omiljeno mesta stanovanja za strance koji tu žive i rade.

Vekovima je njegova luka bila važno trgovačko pristanište, čak početkom prošloga veka postala jedna od važnijih u Persijskom zalivu. Pored toga, sve do tridesetih godina prošlog veka, ekonomija je mnogo zavisila od izvoza bisera, sve dok zbog Velike depresije i pojave farmi bisernih školjki, nije došlo do kolapsa privrede i silnog iseljavanja osiromašenog stanovništva.

Nakon Drugog svetskog rata, šejh Rašid bin Said el Maktum (1912—1990) počeo je da gradi infrastrukturu bez obzira što prihoda od nafte nije bilo. Podignut je aerodrom, obrazovana su preduzeća za elektrodistribuciju i telefoniju, podignut je i mali aerodrom, a 1959. godine i prvi hotel — „Erlajns Hotel“.

Samo dve godine nakon otkrića nafte, Dubai je dobio hotele „Ambasador“ i „Karlton“. Ali, tu ćemo se zaustaviti i dopustiti ovom sjajnom „tajmlepsu“ evolucije Dubaija da produži dalje.

VIDEO: Tajmleps evolucije Dubaija od 1960. do 2021. godine

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radnaskela

    2. mart 2019 | 14:46

    Битна је само она реченица у 18 секунди: "Oil first discovered in Dubai".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA