≫ 

Adolf Hitler je Jugoslaviju posetio samo jednom, a evo u koji grad je kročio odmah nakon okupacije

Poseban "tip" Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izletu u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada

  • 10

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz istorije uglavnom prolazi nezapaženo i retko se pominje – da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posetio i to odmah nakon okupacije!

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo ređa. Nemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima.

Ako bi se i odlazio u posetu, to su uglavnom bile posete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprineli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava retkost.

Poseban "tip" Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izletu u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-C05557 / CC-BY-SA 3.0

Takve su bile njegove posete 1940. mestima u Belgiji gde se borio tokom Prvog svetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umetniku, mnogo značio.

Poseta Sloveniji bila je svrstana u taj "tip" posete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mesto u Jugoslaviji koje je Hitler posetio!

Nemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslovenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao deo ujedinjene Štajerske.

Foto: Wikimedia/Andrej Jakobčič

Nemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugend-a.

Prema poznatim podacima, Hitler je tom prilikom pozvao građane Maribora da "učine da ova zemlja ponovo postane nemačka".

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, nemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: "Hitler je bio veoma srećan. Prijem je bio fantastičan!"

Foto: Wikimedia/Rekm

Grad su tokom rata bombardovali saveznici, pa je oko 47 odsto grada bilo u potpunosti uništeno. Ovo je jedan od gradova u regionu koji je u vreme rata pretrpeo najveća razaranja. Kako se rat završao prednost du dobijali jugoslovenski partizani, pa je dolazilo do masovnog proterivanja nemačkog stanovništva.

VIDEO: Hitler se družio sa jevrejskom devojčicom

(Telegraf.rs/Dnevno.rs/inyourpocket.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milan 85

    26. april 2019 | 12:12

    Pa slovenci poznati konjusari!!

  • Nikolas

    26. april 2019 | 13:47

    DALI GA JE ONA DEVOJCICA JEVREJKA PODSETILA NA DETINJSTVO JER HINKIJEV DEDA JE BIO JEVREJ !!!! KAKO JE OD HIDLERA POSTAO HITLER TO JE JOS UVEK TAJNA!! RAT SU MU IPAK FINANSIRALI ILLUMINATI PUTEM KREDITA A FORD JE PRAVIO MOTORE ZA TENKOVE I BORNA KOLA!!

  • Van

    26. april 2019 | 13:01

    Samo poslušni podanici i sluge priređuju veličanstvene dočeke za agredore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA