Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Otišli su u lučki grad Flensburg, promenili imena, ali su ipak pronađeni

  • 5

Na današnji dan 1945. zvanično je završen Drugi svetski rat u Evropi. Vodeći nacisti sklonili su se u lučki grad Flensburg, udaljen pet kolometara od Danske. Pune dve nedelje taj gradić bio je utočište nacista.

Nakon što se ubio Adolf Hitler, celo nacističko vođstvo moralo je da pobegne iz Berlina. Naslednik Adolfa Hitlera bio je admiral Karl Denic.

Nemacka, lučki grad Flensburg Foto: Pixabay

Oni i svi ostali hteli su da spasu živote i negde da smeste sedište nove nacističke vlade. Kao idealno mesto im se učinio grad Flensburg na samom severu Nemačke, vrlo blizu granice sa Danskom.

Naime, taj lučki grad sa svojom Pomorskom akademijom, uglavnom je bio pošteđen u ratu i nije bio u zoni Crvene armije, piše 24sata.hr.

U trenutku preuzimanja vlasti admiral Donic nalazio se u blizini Flensburga. On je još ranije kao vrhovni zapovednik nemačke ratne mornarice imao stožer u Murviku, predgrađe Flensburga i sedištu Nemačke mornaričke akademije koja je smeštena u impresivnoj crvenoj zgradi koji su Nemci nazivali i Crveni dvorac na moru. Iz te zgrade može da se vidi danska obala, udaljena samo oko dva kilometra.

Nemacka, lučki grad Flensburg Foto: Pixabay

U Flensburg su tako krenuli skoro svi.

Osim Donica, poslednjeg predsednika Trećeg rajha, u društvu 150 SS-ovaca stigao je i Hajnrih Himler, jedan od glavnih organizatora Holokausta i šef Gestapoa, zatim glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Spir, generali Vilhem Kitl i Alfred Jodl, te mnogi drugi visokopozicionirani nacisti.

Međutim, brojni manje poznati nacisti u Flensburgu su promenili identitet i tako uspeli da izvuku živu glavu. Lokalno stanovništvo navodno ništa nije primetilo.

Razlog je možda bio preokupiranost građana pokušajem preživljavanja nakon rata ili su jednostavno to tolerisali.

Nemacka, lučki grad Flensburg Foto: Pixabay

Saveznici su međutim ubrzo stigli do severa Nemačke, pa Vlada Karla Denica nije dugo trajala. Vlada se predala, a saveznici su ih uhapsili. Himlera je pokušao da pobegne, ali mu to nije uspelo.

Tako je poslednje utvrđenje nacista palo tek 23. maja, kada su savezničke snage okružile Pomorsku akademiju i uhapsile naciste, iako je kapitulacija Nemačke potpisana 8. maja.

Nemacka, lučki grad Flensburg Foto: Pixabay

Flensburg je danas grad u kom živi 85.000 ljudi, popularan među studentima zbog kvalitetnih univerziteta, ali i studentskih domova. Takođe, poznat je i po vrhunskom rukometu, te ima jedan od jačih evropskih rukomentnih klubova.

Pogledajte video: Na prvi dan proleća Hitler, Staljin i Tramp rešili da vide čija je...

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA