Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Odlučio je da napravi svoju špijunsku biografiju i izgradi poverenje nacista, hraneći ih dezinformacijama iznutra

Juan Pujol Garcia
Foto: Wikipedia/Public Domain

Huan Pujol Garsija, poznat i kao Garbo, bio je poznati špijun, tj. poznati špijun za kojeg se nije znalo, jedan od onih koji je dobro radio svoj posao i za njega bio nagrađen. Medalje za svoje zasluge dobio je od Hitlera ali i od kralja Džordža VI. Ovaj na prvi pogled običan čovek bio je jedna od najvažnijih figura Drugog svetskog rata, i pre svega jako lukav i opasan špijun. Posle rata lažirao je svoju smrt i tako živeo skoro četiri decenije.

Pre nego što je započeo da zarađuje milione od svojih špijunskih usluga, živeo je životom poput bilo kojeg farmera u Španiji. Bavio se uzgojem kokoški, i doduše neuspršno, pokušavao da pokrene niz različitih poslova. Kada je počeo Španski rat, dezertirao je i priključio se nacionalistima, a kada je pokazao svoju simpatiju prema monarhiji bio je zatvoren.

Na početku Drugog svetskog rata vodio je neugledan hotel u Madridu. I dalje ostaju nejasni njegovi motivi, njega kao sasvim prosečnog vojnika, za priključivanje britanskoj vojsci. Dok im je nudio svoje usluge, Britanci su pomislili da im dezerter, bivši farmer i propali biznismen neće puno koristiti u ratu, pa su ga odbili. Ali, odlučan kakav je bio, svoje im je usluge ponudio još jednom, i treći put nakon toga. Odbijenicu je dobio svaki put, prenosi Express.hr.

I tada je Garsija došao do jedne pomalo revolucionarne ideje. Odlučio je da napravi svoju špijunsku biografiju i izgradi poverenje nacista, hraneći ih dezinformacijama iznutra. U to je vreme bilo lako uspostaviti kontakt sa nemačkom vojskom. Na prevaru je dobio diplomatsku vizu, koju je koristio kako bi izgradio lažni identitet i predstavio se kao nacistički simpatizer koji je redovno putovao u London zbog diplomatskog posla. Bila je to jako hrabra laž, s obzirom da nije uopšte govorio engleski jezik.

Nacisti su poverovali u njegovu izmišljotinu. Obrazovali su ga da postane špijun, i sa 600 funti, danas oko 42.000 dolara, poslali u London kako bi regrutovao nove špijune. Bez ikakvog znanja engleskog jezika uz lažan pasoš, umesto Londona Garsija je otišao u Lisabon.

Dobio je šta je hteo, poverenje nacista i kontakt s njima. I sada je trebao da ih snabdeva dezinformacijama. I bilo mu je to lako. Kombinovao je razne dnevne vesti, priče iz turističkih vodiča i ostalih sličnih priča, i stvorio priču o životu u Londonu i tako izmislio niz priča o špijunskoj londonskoj mreži. Nisu to uvek bili precizni i tačni izveštaji, a znao je u njima i da greši, pa je tako jednom napisao kako će Škoti ''napraviti bilo šta za litar vina".

Uprkos tome, u njegove izveštaje svi su poverovali. Toliko poverovali, da su Britanci, nakon što su presreli njegov izveštaj, krenuli u veliku potragu za špijunom koji se infiltrirao u njihovu zemlju. Verovali su kako u to vreme nije bilo protivničkih špijuna u Britaniji, pa su ih vesti o Garsiji jako zabrinule.

Trik zbog kojeg su Britanci poverovali u njegovu špijunsku vrednost bio je onaj u kojem je izmislio čitavu britansku armadu na Malti. Uprkos nepostojanju armade, nacisti su nastavili da veruju njegovim informacijama. Tako je i Britance uspeo da uveri u svoju vrednost 1942. godine. Radeći sa britanskim službama izmislio je 27 agenata s nizom različitih informacija koje je lepo sve zajedno ispleo u mrežu kodiranih informacija. Bila je to mešavina dezinformacija, istinitih, ali i potpuno nebitnih, te pravih i vrednih informacija koje su uvek stizale u poslednji trenutak. Tako je npr. dao potpuno tačne informacije o savezničkim snagama u Severnoj Africi, u pismu koje je pripremljeno pre njihovog dolaska, ali stiglo je nakon njihovog iskrcavanja. Nacisti su mu se čak i izvinili, jer nisu stigli da postupe po njegovim informacijama.

Za te svoje uvek u poslednjem trenutku zakasnele informacije Garsija je morao da isplete jako dobru, snažnu mrežu izvinjenja i laži. Kada nije izvestio o glavnom pokretu britanske flote, Garsija je informisao naciste da mu se važni agent razboleo i umro. Potvrdio je to i lažnom umrlicom u novinama, pa su nacisti morali tom izmišljenom liku i njegovoj supruzi, dati i pravu penziju. Kako bi pokazali da podržavaju njegovu špijunsku mrežu, platili su mu 340.000 dolara, blizu šest miliona današnjih dolara.

Najveći dan u njegovoj karijeri bio je Dan D, bitka za Normandiju. Bila je to odlična prilika da iskoristi poverenje koje je sagradio. Nizom različitih i zbunjujućih izveštaja uverio ih je kako će invazija započeti na prolazu na Doverskim vratima, za šta je i sam Hitler verovao da će biti tako. Kako bi zadržao svoj kredibilitet Garsija je rekao nacistima da sačekaju poverljivu poruku. Učinio je to u svom već dokazanom stilu poruke koja je opet trebalo da dođe prekasno. I tu se uplela sreća, pa nacisti nisu dočekali tu poruku a odgovorili su tek kasnije tog jutra. Garsija je bio ljut jer su izgubili tako kritičnu poruku.

- Ja ne mogu da prihvatim prihvatiti izgovore ili nemar. Da nije mojih čvrstih uverenja, napustio bih posao - govorio im je.

I tako je zaradio još jedan dodatni deo kredibiliteta. Odlučio je da ode korak dalje i izmislio vojsku sa 150.000 vojnika na čelu kojih je bio general Paton - prva SAD armi grupa. Uz kombinaciju lažnih govora i tenkova na naduvavanje nemačka vojska bila je uverena kako je stigla protivnička vojska u južnu Britaniju. Uverio je Garsija naciste kako je invazija na Normandiju bila samo diverzija, a da je ovaj napad, njegov napad, pravi. Bila je to velika udružena saveznička akcija a dok su nacisti čekali drugi napad, savezničke snage odnele su pobedu.

Izmišljanjem lažne vojske i kontrolom nad tokom informacija prema nacistima, Garsija je tako osigurao titulu jedne od najuticajnijih figura u ratu. Njegov identitet dvostrukog agenta otkriven je tek decenijama posle, a možda je i to razlog zašto tako malo znamo o njemu.

Ono što je poznato jeste da je 1949. godine lažirao svoju smrt (izmislio malariju) i preselio se u Venecuelu, gde se bavio knjigama i postao vlasnik knjižare. Živeo je jednim običnim životom a preminuo je 1988. godine.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Adolf Hitler, Drugi svetski rat, juan Pujol garcia, Nacisti, Nemačka, Španija, špijun

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:

Tri mlada srpska pilota bila su prve kamikaze, ovako su pohrlili svojim avionima u smrt

Na današnji dan obnarodovan je Milanski edikt: Posle 3 veka mučenja, hrišćani su mogli da ispovedaju svoju veru, bez straha od progona

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

Šokirani dečak stoji iznad leševa svoje streljane porodice, nacisti ga gledaju i smeju se. Zatim dobija metak u potiljak (POTRESNA FOTOGRAFIJA)

Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Kako je sekretar Crvene zvezde trpao bombone u džepove krišom od Tita, a onda mu je Broz postavio pitanje (FOTO)

Vulkanska eksplozija koja se čula na drugoj strani zemaljske kugle, gde su ljudi mislili da je topovska paljba sa obližnjeg broda

Treba li žena da brine o porodici, dok muž radi i zarađuje? Mladi Jugosloveni su vrlo moderno odgovorili na ovo pitanje, a šta bi rekli danas

Hitler je doveo do smrti miliona ljudi širom sveta, a evo kako su izgledali najpoznatiji pokušaji atentata na njega

Ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V su izgledali gotovo identično: Ove njihove fotografije i danas zbunjuju mnoge (FOTO)

Elizabeti Kokran, majci istraživačkog novinarstva i perjanici Pulicerovog tabloida, želimo srećan 155. rođendan

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima