Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Nijedno rušenje mosta nikada nije puko rušenje mosta, ono je, andrićevski rečeno, rušenje veze čoveka sa čovekom i stoga spada u red najvećih civilizacijskih tragedija. Posebno kada je uzaludno

  • 4
Most kralja Aleksandra, Aprilski rat, Stari Beograd, Drugi svetski rat Most kralja Aleksandra srušila je Jugoslovenska vojska 12. aprila 1941, ispostavilo se bespotrebno, i to u trenutku kada je po mrklom mraku ispod njega prolazio brod „Tanasko Rajić“ sa 110 članova posade, od kojih je 95 izgubilo život. Originalni natpis ove slike datira je na 6. april, ali to ne može biti jer nije srušen tokom nemačkog bombardovanja. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Pre izgradnje lančanog Mosta kralja Aleksandra — koji se nalazio na mestu današnjeg Brankovog, koji je sagrađen na stubovima i oporcima starog — iz Beograda se na levu obalu Save moglo preći samo preko starog železničkog mosta iz 1884. godine. Konkurs je raspisan 1930, pobedilo je nemačko preduzeće iz Oberhauzena, a svečano je otvoren 16. decembra 1934. kao prvi beogradski drumski most. Zvanično ime narod nije koristio u svakodnevnom govoru: za njega je to bio Zemunski most.

Nije mu bilo suđeno da potraje, iako je zbilja bio lep i elegantan, što se uostalom može naslutiti i iz onoga što je od njega preostalo do danas. Kada su Sile Osovine napale Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine, most je preživeo nemačko bombardovanje prestonice. Ali 12. aprila posle ponoći, po mrkloj noći, Jugoslovenska vojska ga je sama srušila da bi zaustavila nadiranje Vermahta, potpuno ulazudno i bespostrebno.

Srušila je i Most kralja Petra II (koji se nalazio na mestu današnjeg Pančevačkog) kao i Stari železnički most, opet, potpuno uzaludno i bespotrebno. Jer, istoga dana šest nemačkih vojnika na čelu sa mladim SS kapetanom Fricom Klingenbergom prešlo je motornim čamcem Dunav i zauzelo grad na blef, preteći da će Luftvafe sravniti sa zemljom Beograd ako mu se ne preda. Vojska koja je srušila most bacala je oružje pred njihove noge na Pozorišnom trgu. Sve u svemu 12. april te godine bio je užasan dan, glup i glup, da gluplji ne može biti.

A ova slika je još gluplja ako se setimo pod kakvim dodatnim okolnostima je srušen Most kralja Aleksandra. Okolnosti o kojima pričamo na najbolji način ilustruju totalni raspad državnog sistema, rasulo u vojsci, opšti nemar koji je dve decenije unazad bio vladao kraljevstvom. Naime, u trenutku kada su mineri aktivirali detonator, ispod mosta je prolazio brod „Tanasko Rajić“ koji se planirano povlačio ka Ostružnici. Ni jedne ni druge niko se nije udostojio da obavesti šta se sprema. Na brodu se nalazilo 110 ljudi. 95 je na licu mesta izgubilo život. Vojnici ga nisu videli. Kao što rekosmo, bio je mrkli mrak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA