≫ 

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Evnusi su bili proganjani na različite načine. Najčešće su ih vlasti opisivale kao kriminalce, nemoralne osobe koje prenose bolest i zarazu

  • 1

Evnuh po imenu Bora, pronađena je mrtva u avgustu 1852. godine u okrugu Mainpuri na severu Indije. Živela je u nezvaničnom braku sa muškarcem i sa usvojeno dvoje dece. U jednom trenutku ga je napustila i otišla sa drugim čovekom, nakon čega je ubijena. Britanske sudije bile su ubeđene da ju je, u naletu besa i ljubomore, ubio muškarac kog je prevarila.

Ovakve osobe (evnusi) koje su sebe smatrale ženama (tadašnji transvestiti i transrodne osobe) sudije su opisivale kao nemoralne čudake, prostitutke i prosjakinje.

Jedan od sudija rekao je da su ovakve zajednice oportunitet britanske kolonijalne vladavne, drugi su tvrdili da je njihovo postojanje "protest" protiv britanske vlade.

Takve reakcije su čudne i neprihvatljive, jer je bilo evidentno da je ova osoba žrtva zločina. Takvo ubistvo, prema mišljenju istoričarke Džesike Hinši, izazvalo je radoznalost i moralnu diskusiju o evnusima ili hijrasima, kako iz zovu u Aziji.

- Ona je žrtva zločina, ali njeno ubistvo je predstavljeno kao dokaz kriminalnih radnji i nemorala evnuha - rekla je istoričarka.

Britanski zvaničnici smatrali su eunuhe nepodobnim. Tvrde da su zaraženi i da prenose mnoge bolesti. Žene eunusi bile su opisane kao "zavisne od seksa sa muškarcima". Kolonijalni zvaničnici tvrdili su da one nisu samo opasne za javni moral, već su predstavljale i opasnost kolonijalnoj vladavini.

Indija, eunuh, evnusi, eunuch Foto: Profimedia/AFP

Evnusi se često oblače kao žene i predstavljaju sebe kao kastrirane i ili tako rođene. U azijskoj kulturi veruje se da imaju moć da blagoslove i prokunu plodnost. Žive sa usvojenom decom i partnerima muškarcima.

Danas, mnogi smtraju evnuhe transvestitima, iako taj termin uključuje i transrodne osobe.

Tek 2014. godine Vrhovni sud Indije priznao je evnuhe (hijrase) i svrstao ih u kategoriju "treći rod".

Bora je bila jedna od 2.500 evnuha koji su uglavnom živeli u severozapadnim delovima Indije, najčešće u provinciji Utar Pradeš.

U godinama nakon njenog ubistva, pokrenute su mnoge kampanje koje su imale za cilj da dovedu do latentnog izumiranja ove vrste ljludi. Prema kontroverznom zakonu iz 1871. godine, evnusi su smatrani kriminalcima. Redovno su slali policiju u ta plemena kako bi ih na razne načine maltretirala, žigosala i evidentirala u beleške.

- Takva vrsta registracije predstavljala je početak plana za njihovo istrebljenje iz društva. Nije im dozvoljeno da nose nakit i žensku odeću, a ukoliko bi izašli na ulicu, bili bi novčano kažnjavani ili pritvoreni i maltretirani. Policija bi im čak skratila kosu ili im skinula suknje i odeću koju imaju na sebi. Zabranjeno im je bilo da idu na ples, da pevaju, sviraju i prisustvuju raznim manifestacijama. Jedna od najrigoroznijih mera bila je ta da su iz oduzimali decu koja su živela sa evnusima - smatra profesorka Hinši.

Prema evidenciji od 1860. do 1880. godine oko stotinak dece živelo je sa evnusima.

Indija, eunuh, evnusi, eunuch Foto: Profimedia/AFP

Britanci su za vreme kolonijalizma vršili torturu i nad drugim ljudima koji se nisu uklapali u konvencionalna pravila ponašanja, poput muškaraca koji su nosili žensku odeću, zatim one koji su prihvatali ženske uloge u pozorištu... Pokušali su čak i da odbace hinduizam kao paganštinu i pogrešnu veru, ali im to nije pošlo za rukom.

Što se evnuha tiče, uspeli su da prežive sve nedaće sa kojima su se suočavali u prošlosti i da očuvaju svoje načine života.

Profesorka Hinši tvrdi da su oni simbol borbe protiv represije policije i kolonijalnih sila.

U Indiji, evnusi i dalje zarađuju za život po raznim vašarima i plesanjem na svadbama, uprkos tome što su i danas diskriminsani.

VIDEO: Od tibetanskog budističkog monaha do trans manekenke

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Јасмина

    31. maj 2019 | 11:53

    Него шта су него чудаци.И ово сад шта је!?Два мушкарца у браку или две жене у браку.Још са усвојеном децом... Боже помози.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA