Princeza Margaret je važila za ikonu stila i buntovnu ženu, koja se odrekla prave ljubavi (FOTO)

Ono što niko nije mogao da joj ospori svakako je modni ukus i elegancija u svakoj prilici

Princeza Margaret
Foto: Wikimedia/Eric Koch / Anefo

Princeza Margaret bila je sestra britanske kraljice Elizabete II, sa kojom je imala malo sličnosti. Tokom čitavog života je privlačila pažnju medija, a njen život je bio izuzetno buran. Temperamentna i svoja, nije se uklapala u šablone ponašanja kraljevske porodice. Morala je da se odrekne prave ljubavi, a onda se našla u braku u kojem nije bila srećna.

Kad se princeza Margaret rodila, bila je četvrta u redu za tron. Bilo je malo verovatno da će ga naslediti jer je bila mlađa ćerka kraljice Majke i kralja Džordža VI. Njen otac nije trebao da bude kralj, ali njegov stariji brat, kralj Edvard VIII, nije hteo da se odrekne ljubavi sa ženom koja ima dva razvoda iza sebe, Volis Simpson.

Princeza Margaret

Foto: Wikimedia/Nijs, Jac. de / Anefo

I dok je Elizabeta uvek bila odgovorna i ozbiljna, Margaret je bila očeva miljenica. Razmazio ju je jer navodno nije hteo da se tretira lošije samo zato što je mlađa - baš kao što su njega tretirali u porodici. Margaret je uvek bila ekstrovertirana, zaigrana, buntovna. Volela je umetnost i bila izvrsna pijanistkinja.

Ono što niko nije mogao da joj ospori svakako je modni ukus i elegancija u svakoj prilici.

Kad je napunila 18 godina, počela je da obavlja kraljevske dužnosti. Ali, njena zaigranost već tada je zaintrigirala britansku štampu.

Bila je, zapravo, Dajana svog doba. Mediji su je pratili u stopu i izveštavali o njenim raskošnim Diorovim haljinama, razuzdanim žurkama u američkoj ambasadi, i čestim noćnim izlascima, prenosi 100posto.hr.

Sve je prestalo 1952. godine, kada je preminuo njen otac, a Elizabeta postala kraljica. Margaret je imala 22 godine i u to vreme se zbližila sa očevim asistentom Piterom Tounsendom.

Godinu dana posle zamolili su Elizabetu II da im da dopuštenje za brak, ali problem je bio što je Tounsend bio razveden. Kraljica ih je zamolila da se strpe još godinu dana.

Njihova veza otkrivena je iste godine. Sve što je bilo potrebno je da na jednom događaju, kada je pored Tounsenda čekala kočiju, s njegove uniforme sklonila komadić končića. Mediji su shvatili šta se događa i objavili priču.

Problem u njihovom braku bilo je što, prema pravilima crkve, razvedeni smeju da se venčaju jedino uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament je odmah odbio jer nisu hteli da naprave istu grešku kao sa kraljem Edvardom i Volis Simpson.

Jedina opcija koju je imala je da se odrekne svoje titule kao i titule svoje dece i njihovog prava na nasledstvo britanskog trona. Nije smela da ima više nikakve veze s kraljevskom porodicom.

U roku od sedam dana od kada je objavljena vest o njihovoj vezi, Tounsend je dobio naredbu da mora da se preseli u Brisel, gde je dobio mesto u britanskoj ambasadi. Margaret je bila na službenom putovanju u Rodeziji sa majkom, a kada se vratila njega nije bilo.

Videli su se ponovno tek posle tri godine u Engleskoj, kada je premijer ponovio da neće dati dopuštenje za njihov brak. Princeza je sada morala da odluči da li hoće da postane obična građanka ili će zaboraviti Tounsenda.

Javnost je navijala za brak. Čak 95 posto čitalaca jedne od najpopularnijih novina u Britaniji, Dejli Mejla, izrazilo je podršku Margaret i Tounsendu.

"Marg, radi šta želiš!", vikale su princezi žene na javnim događajima. Kraljica Elizabeta II se nije izjašnjavala, a Margaret je 31. oktobra 1955. godine objavila svoju izjavu.

- Želela bih da objavim da sam odlučila da se ne udam se za kapetana Pitera Tounsenda. Svesna sam da bih, ako odbacim pravo na nasledstvo trona, mogla ući u građanski brak. Ali, vodeći se Crkvenim učenjem da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu moje obaveze prema "Komonveltu", odlučila sam koji su moji prioriteti. Odluku sam donela sama, a učvršćena je podrškom kapetana Tounsenda. Duboko sam zahvalna za brigu svima koji su je izrazili i koji su se molili za moju sreću - stajalo je u izjavi koju je potpisala samo s "Margaret".

Pet godina kasnije udala se za fotografa Entonija Armstrong-Džounsa, sa kojim je imala dvoje dece, Dejvida i Saru.

Na venčanje, inače prvo koje je snimano za televiziju, od stranih kraljevskih porodica pojavila se samo danska kraljica Ingrid. Drugi su mislili da je neprimereno da se kraljeva ćerka udaje za fotografa.

Princeza Margaret

Foto: Wikimedia/National Media Museum

Margaret i Entoni dobili su titule grofa i grofice od Snoudona, a sestra Elizabeta II poklonila joj je deo zemlje na ostrvu Mustik, u sklopu Sveti Vinsent i Grenadini. To je postalo njeno utočište, prenosi 100posto.hr.

Brak sa Entonijem nije bio srećan. Varali su jedno drugo i konačno razveli 1978. godine. On se ubrzo ponovno venčao, dok se ona više nikada nije udavala.

U Velikoj Britaniji je izašla velika biografija buntovne princeze, a deo o njenim navikama je i pre objavljivanja dospeo u javnost. Ide otprilike ovako.

Budila se oko 9 sati ujutro i imala doručak u krevetu. Zatim je dva sata slušala radio u krevetu, čitala novine koje bi kasnije pobacala po podu i pušila cigarete. Oko 11 sati bilo je vreme za jednosatnu kupku, a onda šminkanje i oblačenje.

Princeza Margaret

Foto: Wikimedia/David S. Paton

Tačno u 12:30 pojavila bi se u dnevnom boravku kako bi popila čašu votke, a u 13 sati ručala je sa kraljicom Majkom. Svaka bi popila pola flaše vina, a za dezert su posluživali voće i razne vrste sireva.

Pojedini mediji pišu da je tokom čitavog života vodila povremenu prepisku sa svojom prvom ljubavlju Piterom Tauzendom, a priča se da bi njen život bio potpuno drugačiji da je mogla da se uda za njega bez posledica.

Navodno se kraljica Elizabeta silno kajala zbog odluke da im ne dopusti da se venčaju, jer je upravo njeno odbijanje "nateralo" Margaret da joj zagorča život i kontinuirano bruka kraljevsku porodicu.

Princeza se najviše bavila humanitarnim radom, a volela je muziku i balet. U poslednjim godinama života mučili su je zdravstveni problemi.

Princeza Margaret

Foto: Wikimedia/Federal News Photos / Library and Archives Canada / PA-125804

Margaret je bila strastvena pušačica, baš kao i njen otac, a prestala je tek 1991. godine, nakon što joj je levo plućno krilo odstranjeno. Tada je prema pisanju medija počela nekontrolisano da pije.

Poslednji put se javnosti pokazala 2001, na 101 rođendan njene majke.

Margaret je preminula 2001. godine nakon nekoliko moždanih udara, kada je imala 71. godinu, a sahranjena je na privatnom groblju.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Brak, Deca, Kraljevska porodica, Kraljica Elizabeta Druga, Kraljica Elizabeta II, Ljubav, Modna ikona, Porodica, princeza margaret, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Zašto Rusi ponovo obožavaju Staljina, čoveka koji ubio milione Rusa?

Dan kada je rođen Nikola Tesla: Ovako je govorio jedan od najvećih umova svih vremena

Tragična sudbina srpske Ane Frank: Jevrejka Reli jedini je preživeli član svoje porodice u Beogradu

Dan kada je umrla dvostruka nobelovka Marija Kiri, jedna od najpriznatijih naučnica svih vremena

Spektakularno bekstvo Sima Vučkovića: Ustaše vodile 30 ljudi na streljanje, a samo on odbio da umre

U SAD-u su ranije zatvarali nemoralne i "sumnjive žene", kao i one koje nisu htele seks sa policijom

Jedan pozitivni primer saradnje Srba i Albanaca tokom procesa našeg razgraničenja pre sto godina

Pre 52 godine australijski premijer je nestao bez traga i glasa. Misterija nikada nije rešena

U malom selu čak 250 bračnih parova ima blizance: Fenomen je misterija, zbunjeni su čak i genetičari

Kako su u Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Vicevi o Staljinu i režimu zbog kojih su mnogi završili u zatvoru, zbog pošalica se plaćalo i glavom

Selo kao izašlo iz bajke ili „Ubistava u Midsameru“, kako vam više odgovara

Bizarnosti sovjetskog sistema: Staljin nikada nije bio šef države

Aljende je ostavio trag u politici Čilea, a njegovo samoubistvo i danas budi mnoge sumnje (FOTO)

Kako je po jednom narodnom predanju nastalo prezime Obilić?

Za ovog princa su govorili da je posećivao bordele, ali i da je bio serijski ubica Džek Trbosek

Da li je ova žena u češkim Sudetima srećna ili tužna dok roni suze i salutira Hitleru?

Kako je Rusija samo 35 godina posle Krimskog rata ušla u savez sa bivšim neprijateljima

Prvi parobrod koji je preplovio Atlantik: Zabranili mu kretanje da ne bi njime oslobodili Napoleona

91 godina od atentata u Beogradu koji je uništio jugoslovensku ideju i promenio Hrvatsku (VIDEO)

Tri mlada srpska pilota bila su prve kamikaze, ovako su pohrlili svojim avionima u smrt

Na današnji dan obnarodovan je Milanski edikt: Posle 3 veka mučenja, hrišćani su mogli da ispovedaju svoju veru, bez straha od progona

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima