≫ 

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Povodom rođendana, Anina kuća u Amsterdamu će da bude otvorena za specijalne goste

  • 0

Na današnji dan pre tačno 90 godina rođena je Ana Frank. Devojčica koja je postala simbol stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata ostaće zauvek upamćena. Sećaju je se i Albert Gomes de Maskita (89) i Žaklin van Marsen (90), Anini drugovi iz škole.

Njih dvoje će povodom Aninog rođendana da posete devojčicin dom u Amsterdamu. Tamo su bili i za Anin 13. rođendan, samo tri nedelje pre nego što su ona i njena porodica otišli u skrovište.

Albert i Žaklin će se tim povodom prisećati juna 1942. godine i dana kada su poslednji put videli Anu Frank.

Ana je upravo za rođendan 12. juna 1942. godine na poklon dobila dnevnik koji će ući u istoriju.

- Možda jedan od najlepših poklona - napisala je ona u njemu. Prijatelji koje je pozvala na proslavu svi su bili Jevreji, naterani da idu u jevrejske škole, nose zvezdu na rukavu, a nije im bilo dozvoljeno da posećuju parkove, bioskope ili bazene.

Povodom obeležavanja 90 godina od Aninog rođenja, njena kuća u Mervedepleinu biće otvorena za specijalne goste. Kuća je u vlasništvu holandske Fondacije za literaturu i služi kao utočište za strane pisce koji nisu slobodni da rade u svojoj zemlji.

Ana Frank je verovatno najpoznatija žrtva Holokausta. Za vreme skrivanja od nacista napisala je "Dnevnik Ane Frank".

Rođena je u Frankfurtu u Nemačkoj, ali je veći deo života provela u Amsterdamu u Holandiji. Državljanstvo Nemačke oduzeto joj je 1941. godine po Nirberškim zakonima.

Anina porodica preselila se u Holandiju 1933. Tu zemlju je nacistička Nemačka okupirala 1940. godine, a kada su 1942. počeli progoni Jevreja, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka, Aninog oca.

Nakon dve godine, njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi su deportovani u logore.

Ana je umrla sedam meseci kasnije od tifusa u logoru Bergen-Belzen. Rat je preživeo jedino njen otac.

Dnevnik u kom je Ana beležila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944. objavljen je 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

VIDEO: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA