• 0

Na današnji dan cunami je razorio Aleksandriju: Tlo se zaljuljalo i niotkuda se pojavila voda

Ovaj događaj su mnogi opisivali kao "uništenje celog sveta"

  • 0

Godine 365, 21. jula, cunami izazvan čuvenim kritskim zemljotresom uništio je veliki deo slavnog grada Aleksandra Velikog, Aleksandriju.

Kako je u zapisao rimski istoričar Amijanus Marcelinus, koji je u tom trenutku bio u Aleksandriji, malo nakon sumraka, tlo se zaljuljalo, more se naglo povuklo, posmatrači su čak mogli da vide uspaničene morske nemani, brodovi su se našli na suvom, a potom se kao niotkuda pojavila voda...

Hiljade su izgubile živote, a jedan od najslavnijih gradova u istoriji ljudske civilizacije je razoren.

Macelinus opisuje ovaj događaj kao "uništenje celog sveta".

Kritski zemljotres je naziv za podmorski potres koji je pogodio područje istočnog Mediterana 21. jula 365, a za kog istoričari veruju da je imao epicentar u blizini otoka Krita.

Današnji geolozi veruju da je zemljotres bio 8 Rihtera ili jači i da je izazvao ogromna razaranja u centralnoj i južnoj Grčkoj, severnoj Libiji, Egiptu, Kipru i Siciliji. Na Kritu su gotovo sva tadašnja gradska naselja bila razorena.

Posle kritskog zemljotresa stigao je cunami koji je opustošio južne i istočne obale Mediterana, posebno Libiju, Aleksandriju i deltu Nila, pri čemu je poginulo na hiljadu ljudi, a brodovi su izbačeni gotovo dve milje u dubinu kopna.

(Telegraf.rs/nationalgeographic.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima