• 9

Novčanice s likom žena retka su pojava u svetu, a samo dve su našle mesto na dinarima

Najmanje šanse da budu na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici

 • 9
Novcanice sa zenskim likom

Foto: Profimedia/AFP

Od svih zemalja i teritorija na svetu samo njih 39 posto ima lica žena na svojim novčanicama. Zbog ovog malenog broja teško ćete se moći setiti ko su te žene i na čijim novčanicama se nalaze. Iako su njihova lica na novčanicama retka pojava, izuzetne i uspešne žene nisu retka pojava u svetu, a u nekim državama uspele su doći i do novčanica.

Samo dve poznate žene iz srpske istorije našle su svoje mesto na srpskim novčanicama od 1876. godine, kada su odštampani prvi papirni dinari, pa do danas.

Više od pola veka moralo je da prođe da bi se na novčanici našla prva poznata Srpkinja - kraljica Marija Karađorđević, žena Aleksandra Karađorđevića I. Novčanicu sa njenim likom oslikao je slikar Paja Jovanović 1931. godine.

Paja Jovanović, novčanica

Marija Karađorđević Printskrin: RTS, Tako stoje stvari

Poznat je i lik seljančice sa maramom iz 1974. godine. U pitanju je anonimna žena za koju se veruje da je supruga slikara Andrije Milenokovića koji je i osmislio izgled novčanice.

Dodatnih 70 godina prošlo je dok se nova poznata Srpkinja nije našla na novčanici. Ovog puta to je bila slikarka Nadežda Petrović čiji se lik i danas nalazi na 200 dinara.

Hrvatska kuna ne može se pohvaliti ni s jednom novčanicom na kojoj je žena, ali ipak ima zemalja na svetu čije novčanice krase lica istaknutih žena. Jako velike šanse da im lice osvane na nekoj od novčanica imaju članovi kraljevske porodice.

Među članovima i članicama istaknuto mesto ima i kraljica Elizabeta II čije se lice trenutno nalazi na 14 različitih novčanica ili kovanica.

Ali Velika Britanija ima dve izuzetne žene čije ćete lice moći pronaći na njihovim novčanicama. Osim kraljevskih gena nekim ženama mesto na novčanicama osigurala je i njihova uspešna karijera. Književnica Džejn Ostin postala je druga žena čiji se lik nalazi na britanskim novčanicama. Prošle godine na obeležavanju 200. godišnjice njene smrti Džejn Ostin našla se na novčanici od 10 funti, piše BBC.

Deset funti nova novčanica

Džejn Ostin Foto: AP/Tanjug

Švedska pak prednjači po broju žena koje su uspele učiniti nešto inače rezervisano samo za muškarce. Tako se na novčanicama od 20 švedskih kruna nalazi još jedna poznata književnica, autorka svetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi -  Astrid Lindgren. Naći će se tu i lik Grete Garbo, poznate glumice i dobitnice Oskara te Birgit Nilson, slavne operske pevačice.

Meksiko je posebnu počast odao svojoj umetnici Fridi Kalo čiji se lik nalazi na novčanicama od 500 pesosa. Uz književnice i umetnice na apoenima se nalaze i žene koje su se u istoriju knjige upisale zahvaljujući svojoj hrabrosti i posebno jer su se usprotivile poznatim diktatorima.

Dominikanska republika odala je počast sestrama Mirabal na novčanicama od 200 pesosa. Ove političke aktivistkinje iz grupe "Leptiri" bile su važan simbol otpora diktatorskom režimu Rafaela Truhilja. Nekoliko puta su uhapšene a 25. novembra 1960. godine, na povratku iz zatvora gde su posetile svoje supruge, presrela ih je Truhiljova tajna policija na putu između gradova Santijago i Puerto Plata. Sve tri sestre i vozač bili su zadavljeni i polomljenih kostiju, a automobil je pronađen u provaliji planine La Cumbre, čime se želelo prikriti pravi razlog njihove smrti.

Vest o njihovoj smrti razbesnila je narod, a njihova brutalna likvidacija bila je jedan od događaja koji je ojačao pokret protiv Truhiljovog režima, na kojeg je 30. maja izvršen atentat. U Dominikani su sestre Mirabal i danas snažan simbol feminističkog pokreta i otpora diktaturi. Slavljene su i poznate a priča o njima, njihovom životu i radu deo je postava Nacionalnog muzeja istorije. Čini se ako se borite za demokratiju u vašoj zemlji, imate i dosta dobre šanse da završite na nekoj od novčanica.

Nakon pada diktatora Ferdinanda Markosa, Korazon Akino izabrana je za prvu predsednicu Filipina. Bila je poštovana širom zemlje zbog povratka demokratskim vrednostima. U svetu je poznata kao zagovornica demokratije, mira, ženskih prava i verskih vrlina. Izabrana je za 11. predsednicu Filipina, a na vlasti je bila od od 1986. do 1992. godine. Uz to što je bila prva žena predsednica Filipina, ostaće upisana u istoriju kao i prva predsednica neke od azijskih država.

Dolar indijanac

Foto: Wikimedia

Najmanje šanse da budu na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici. Najbliže tome došla je 2000. godine Sakagava. Američka vladina agencija US Mint predstavila je komemorativnu kovanicu na kojoj je prikazana ova Indijanka koja je 1806. godine Luisu i Klarku pomogla u njihovoj istorijskoj ekspediciji na Zapad, na područje koje je dotad bilo potpuno nepoznato i neistraženo.

Do danas ostaje ponosni simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca. Abolicionistička aktivistkinja Harijet Tabman trebala je da zameni Endru Džeksona na novčanici od 20 dolara do 2020. godine, ali čini se kako je plan zasada na čekanju.

Tabman je poznata je po nadimcima Crni Mojsije, Deda Mojsije i Mojsije Njenog naroda. Rođena je kao ropkinja u državi Merilend, odakle je 1844. godine pobegla na sever koristeći se tzv. podzemnom železnicom. Nakon toga je uz pomoć abolicionista organizovala 19 ekspedicija toekom kojih je oslobođeno 30 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucenili glavu na 40.000 dolara. Ako i kada dobije konačno odobrenje trebaće proći godine da novčanica s njenim likom bude u opticaju.

Iako živimo u vremenu kada beležimo konstantan porast plaćanja putem interneta, još uvek koristimo gotovinu. I dalje će većina onih koji se bave finansijama i novcem zaobići žene prilikom odabira za lice novčanica. Bez obzira što širom sveta postoji bezbroj primera žena koje su svojim radom i delovanjem zaslužile da im se oda počast, pa i na ovakav način. Ipak je reč o polovini svetske populacije, čije predstavnice nisu u istoj meri zastupljene na novčanicama ili kovanicama. Možda bi se istaknutim ženama i na takav način trebala odati počast. Verujemo kako bi se u svakoj zemlji moglo naći mnogo kandidatkinja za tu, do sada u većini slučajeva, čast rezervisanu samo za muškarce.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Миодраг

  14. septembar 2019 | 19:32

  Најбитнија новчаница у мом детињству била је са женским ликом, то је била новчаница од 100 немачких марака. Нажалост, деведесетих се могло и погинути, ако код себе имаш ту новчаницу.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Hrvoje

  14. septembar 2019 | 18:15

  Hocemo Kiju i Lunu...

  9
  1

  Podelite komentar

 • Dre

  14. septembar 2019 | 18:02

  Desanka Maksimovic je bila.

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok