• 18

Pojavio se snimak Aleksandra I Karađorđevića od pre 86 godina: Ovako je zvučao kralj

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsedniku Masariku

  • 18

Zahvaljujući jedinstvenom snimku koji je u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke, možemo da čujemo kakav je bio glas kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ujedinitelja.

Snimak je nastao u vili kralja Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke koji je bio u poseti Jugoslaviji.

Osim video zapisa, činjenica da je kao svedočanstvo o ovom događaju ostao i zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera, čini ovaj snimak jedinstvenim dokumentom srpske istorije.

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lepom vremenu koje je proveo na Bledu.

Već sledeće godine, 9. oktobra 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je samo 45 godina.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    Ovde mnogi ne znaju istorju a komentarisu vazne stvari. Nj.V. Aleksandar je zeleo da resi problem Srba koji su se naselili na sirokom prostoru Balkana pri cemu su bili podeljeni Austro-Ugarskom, Turskom, Srbijom i Crnom Gorom. Stoga je jedino resenje bilo zajednica sa drugim vecinskim narodima na tim teritorijama, sto je bio i cilj na pocetku Velikog rata. Ta ideja se ostvarila, ali su onda pocele hrvatske anti-kohezivne politicke sile, koje su u velikoj meri kompromitovale tu ideju svih Srba u jednoj drzavi.

  • Aca

    Naj skolovaniji srpski kralj regent aleksandar veliki vizionar da je ostao ziv srbija bi bila svecka sila

  • Balkanikus

    Uprkos velikim greskama dinastije,smatram da je jedino resenje za dugorocnu stabilnost Srbije povratak parlamentarne monarhije.Politicari vladaju 4,8 godina a sta ce posle biti sa narodom ih ne zanima!.Treba neko da bude bar u simbolickom smislu iznad njih,koji ce imati dugorocni interes I viziju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima