• 5

"Ja i moji drugovi se penjemo po vrhovima kuća i kroz dimnjake bacamo bombe na ustaše"

Bio je omiljen u odredu, zbog svoje mladosti, ali prvenstveno zbog hrabrosti. Poginuo je na današnji dan

 • 5
Boško Buha

Foto: Wikipedia/http://gewi.kfunigraz.ac.at

Na današnji dan 27.  septembra 1943. kod sela Jabuka između Pljevalja i Prijepolja, u četničkoj zasedi, poginuo je jedan od najpoznatijih partizana, narodni heroj Boško Buha. Verovatno najčuveniji partizanski bombaš rođen je 1926. godine u slavonskom selu Gradina kod Virovitice.

Kao dete siromašnih seljaka, koji su posle Prvog svetskog rata kolonizovani u Podravini, Boško Buha je posle završene osnovne škole, gde je bio dobar đak, ostao na selu. Nakon uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine, čim je počelo nasilno iseljavanje Srba iz Hrvatske, Buha dolazi u Mačvu i stupa u Mačvanski partizanski odred.

ZABLUDA VEKA - NIJE SLAVKO ŠTIMAC

U legendarnom filmu "Boško Buha", omiljenom među generacijama mladih u vreme SFRJ, glavnog junaka glumio je Ivan Kojundžić, kojem je to bila jedina filmska uloga. Većina ljudi smatrala je, zbog velike fizičke sličnosti, da je u pitanju bio glumac Slavko Štimac.

Ivan Kojundžić, Boško Buha

Ivan Kojundžić tumačio je lik Boška Buhe, a ne Slavko Štimac, kako mnogi misle; Printskrin: Vimeo/renata poljak, YouTube/So S

Kao jedan od najmlađih i najmanjih boraca bio je omiljen i poznat u odredu.

Hrabar, sposoban i odlučan da se dokaže, Boško Buha posle formiranja Druge proleterske brigade, ulazi kao borac u sastav njenog 4. bataljona. Istakao se kao jedan od najveštijih bombaša u nizu borbi na Gatu, Kozari, Tarčinu, Kupresu, Jajcu, Livnu i drugim mestima gde se borila njegova proleterska brigada.

Omiljen među borcima zbog svoje mladosti i cenjen zbog hrabrosti, Boško Buha odlazi kao delegat Druge proleterske brigade na prvi Kongres Ujedinjenog saveza antifašističke omladine. Imao je tada tek 16 godina.

JA ĆU DA VAM PRIČAM, DRUGOVI, KAKO MI IDEMO NA BUNKERE

Malog rasta pa se uzdizao na prste kako bi se video iza govornice, svoj govor je počeo rečima:

"Ja ću da vam pričam, drugovi, kako mi idemo na bunkere…" i vrlo upečatljivo pričao je kako se on i njegovi drugovi veru i po vrhovima kuća i kroz dimnjake bacaju bombe na ustaše, što je izazvalo oduševljenje među delegatima.

Kongresu je prisustvovao i Josip Broz Tito u svojstvu vrhovnog komandanta. Tito je po završetku Konresa primio delegaciju Druge proleterske brigade i pozdravio Buhu.

Priča se da je Tito posle razgovora ponudio delegate cigaretama. Boško je rekao da ne puši, ali je zatražio jednu cigaretu za političkog komesara bataljona Jevrema Popovića. Tito mu je na to dao još dve cigarete sa savetom da ih da komandantu bataljona. Prilikom rastanka Tito je Bošku poklonio ručni sat i nalivpero.

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito je upoznao Buhu; Foto: Profimedia/AKG

I u kasnijim borbama Druge proleterske divizije na Neretvi i Sutjestci, Buha je ispoljio veliku hrabrost.

SMRT KOD JABUKE

Posle mesec dana odmaranja, 20. avgusta 1943. Druga proleterska divizija se po naređenju Vrhovnog štab prebacila iz istočne Bosne u dolinu Drine i odatle krenula ka Sandžaku i Crnoj Gori.

Nakon oslobođenja Pljevalja, dok je Štab brigade pripremao napad na Prijepolje, mnogi borci Druge proleterske brigade su postali politički radnici na oslobođenoj teritoriji uključujući i Buhu koji je dolazio na skupove građana, a najviše na skupove omladine i pričao o svojim bombaškim iskustvima.

Nakon oslobođenja Prijepolja, Boško Buha je sa doktorkom Sašom Božović i komandirom brigadne bolnice Bogdanom Radanom krenuo kamionom iz Pljevalja za Prijepolje po sanitetski materijal.

Bosko Buha Jabuka

Spomenik koji mu je podignut u Jabuci; Foto: Wikipedia/Василије Матовић

U blizini sela Jabuka, koje se nalazi na polovini puta između Pljevalja i Prijepolja, kamion u kome su bili naišao je na četničku zasedu. Buha i Radan su poginuli a doktorka je zarobljena.

Nakon dobijanja vesti o zasedi Četvrti užički bataljon je pošao u napad na četnike, oslobodio doktorku Božović a tela Boška Buhe i Bogdana Radana su preneli u Pljevlju gde su i sahranjeni.

Oproštajni govor je održao Slobodan Penezić Krcun, politički komesar Druge proleterske divizije. Narodnim herojem proglašen je 20. decembra 1951. godine, povodom desetogodišnjice Jugoslovenske narodne armije.

Dečak ratnik koji je za dve godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka bio je jedan od najmlađih boraca i simbol borbe i stradanja mladih u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Spomen-dom "Boško Buha" u selu Jabuka izgrađen je 1964. godine a na mestu Boškove pogibije bio je postavljeni kameni beleg sa natpisom:

"Ovde je 1943. godine poginuo pionir, borac i narodni heroj Boško Buha", pored koga je posađeno 17 borova u znak broja godina koliko je Boško imao u trenutku pogibije.

(Telegraf.rs/Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ccc

  Tito je kreditima izgradio drzavu a sada pljuju po tom

  8
  1

  Podelite komentar

 • Kizza

  Da li je neko od vas što pišete obišao taj park i njegov spomenik i objekat koji je tu napravljen? Jad i beda kako to izgleda, objekat izlupan uništen, park zapušten i pun đubreta, spomenik stoji okružen đubretom i zarastao u šipražje da se jedva vidi.... E to smo mi kao društvo, ne pričam ko je koje ideologije, ko je bio žut, zelen, crn ili crven, pričam samo da je to deo nas i naše istorije a opet smo svemu okrenuli leđa. Mislim i na spomenik drinskoj diviziji na krfu, srpskoj kući, zejtinliku.... Da Grka nije i to bi bilo smetlište ....

  43
  1

  Podelite komentar

 • Lala

  Umesto da cuvamo istinu o NOB mi se nje odricemo. Zato nas nigde ni ne zovu na proslave pobede nad fasizmom. Slava hrabrim borcima NOV Jugoslavije.

  39
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima