≫ 

Na pragu rešenja misterija od pre 71 godinu: Ko je čovek u belom čije je telo pronađeno sa porukom?

Autopsijom su probali utvrditi uzrok smrti, a istražitelji veruju da je ona nastala zbog otrova koji nije bilo moguće otkriti

  • 4
Somerton Beach dead man

Foto: Wikipedia/Australian police

Pre više od 70 godina misteriozni muškarac pronađen je mrtav na plaži Somerton Park u Australiji. U džepu je imao samo zagonetnu poruku, a nakon što je sedam decenija ovaj slučaj mučio policiju, tek sada ćemo možda saznati o kome se radi, nakon što je vlast odobrila ekshumaciju tela.

Bio je to prvi dan leta u decembru 1948. godine, kada su dva džokeja, trenirajući svoje konje na plaži Somerton u Južnoj Australiji, naišla na otkriće koje će postati jedno od najvećih misterija Australije.

Videli su muškarca koji leži pod nezgodnim uglom. Telo mu je bilo ravno, a glava naslonjena na betonski zid.

Muškarac je bio obučen u odelo, kod sebe je imao nekoliko stvari, ali nije imao nikakva dokumenta, a sve etikete s odeće bile su uklonjene. Kod sebe je imao dopola popušenu cigaretu, pola paketa žvaka, šibice i češalj. Nije izgledao kao beskućnik ili pijanica.

Autopsija je otkrila da je imao između 40 i 45 godina, verovatno sportista, u odličnoj fizičkoj kondiciji.

Nije uspeo ni pokušaj da ga otkriju uz pomoć zuba jer se oni nisu poklapali ni s jednim kartonom u zemlji. Kasnije su u odelu pronašli tajni džep u kojem se nalazio komad papira na kojem je pisalo ''tamam shud'', persijski izraz koji znači ''završeno, gotovo''. Posle je otkriveno da je taj komad papira otrgnut iz retke kopije knjige napisane u 12. veku.

Policija je kasnije pronašla knjigu iz koje je bila istrgnuta ta stranica, a u njoj je bio otisak nekakvog koda ispisanog slovima koji niko nikad nije uspeo da dešifruje. U knjizi su pronašli telefonski broj stanovnice Džesike Elen Tompson koja je tvrdila da muškarca nikad u životu nije videla. Policija ju je nakon detaljnog ispitivanja precrtala s liste osumnjičenih, a godinama nakon njene smrti njena ćerka Kejt je otkrila da je njena majka tečno govorila ruski, te da je ceo život sumnjala da joj je majka ruska špijunka.

Kejt tvrdi da veruje da je njena majka poznavala muškarca, a supruga njenog pokojnog brata Robina smatra da je Robin dete muškarca s plaže i Džesike Elen. Porodica je zatražila da se sprovede DNK testiranje kako bi se dokazalo da li je to istina, a u oktobru ove godine je to odobreno, ali testiranje se tek treba uraditi.

Lekari su tom prilikom utvrdili da nije umro prirodnom smrću, već su zaključili da se radi o ubistvu ili samoubistvu, a kao uzrok smrti su sumnjali na otrov.

Mesec i po kasnije na železničkoj stanici u Adelejdu otkriven je kofer koji je tamo neko ostavio krajem novembra. S kofera je takođe bila uklonjena etiketa pa je policija zaključila da je pripadao nepoznatom muškarcu.

Niko se nije pojavio da identifikuje muškarca, pa je on postao poznat kao "Muškarac iz Somertona".

Međutim, izgleda da misterija koja je decenijama mučila policiju konačno može da bude rešena, nakon što su australijske vlasti dopustile ekshumaciju tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA