• 24

Čovek poznat kao "Bela smrt": Simo za 100 dana snajperom ubio najmanje 500 ljudi

Žrtve je ubijao sa razdaljine od 275 metara

  • 24

Finac Simo Hajhe, čovek poznat pod nadimkom "Bela smrt", bio je glavna meta Sovjeta, jer je u Zimskom ratu između Finske i SSSR-a neprijateljskoj vojsci naneo velike gubitke.

Za vreme rata, koji je počeo na današnji dan 1939. godine i koji je trajao 105 dana, Simo je snajperom likvidirao najmanje 505 sovjetskih vojnika. Ukoliko se računaju i nepotvrđene smrti, broj poginulih od njegove ruke penje i do 542. Nezvanični izvori tvrde da je ubio više od 800 neprijateljskih vojnika.

Bio je poznat po savršenoj preciznosti i spretnosti u ubijanju, a "iskustvo" je stekao u lovu. Pre nego što je postao vojnik Simo Hajhe bio je seljak i strastveni lovac, a taktike koje je koristio u lovu primenio je i u ratu.

Neprijatelje je napadao sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete. Skrivao se u šumama, obučen u potpuno belo kamuflažno odelo, i na temperaturama koje su išle i do -40 stepeni Celzijusa, po ceo dan je vrebao neprijateljske vojnike. Da bi skrio paru od daha u ustima je uvek držao sneg, a ispred sebe bi utabao beli pokrivač, kako se sneg ne bi raspršio prilikom pucanja i odao njegov položaj.

Za vreme rata o strahu nije razmišljao. Govorio je da nikad nije bio uplašen i da je ubijanje neprijatelja tretirao kao lov. Samo je razmišljao o novim taktikama i načinima kako da ostane skriven i dobro zavara neprijatelja.

Saborci su se dosta oslanjali na njega jer je savršeno pamtio teren i znao je da iskoristi sve njegove prednosti. Takođe, znao je odlično da proceni udaljenost, kao i učinke vetra i kiše na pucanje u šumi. Češće i brže je od ostalih vojnika čistio oružje, a tokom noći temeljno bi se pripremao za nova ubistva. Njegovo ponašanje nazivali su opsesivnim jer je bio u potpunosti predan poslu.

Dobio metak u glavu i preživeo

Hladnokrvog Finca neprijatelj je nekoliko puta pokušao da ubije, ali bezuspešno. Najpre su pokušali da ga likvidiraju snajperom, i neprekidno su gađali područja šume u kojima se skrivao. Šrapneli su mu pocepali kaput više puta, ali samo jednom su uspeli da ga pogode. Tokom jedne od zaseda, Hajhe je pogođen metkom u glavu. Sovjeti su bili uvereni da su ga ubili jer su ga videli kako nepomično leži u lokvi krvi.

Pronašli su ga njegovi saborci. Metak mu je otkinuo pola obraza i visila mu je cela leva strana glave, ali je bio živ. U komi je bio šest dana, a svesti je došao 13. marta 1940., na dan kada je potpisano primirje.

Nakon završetka Zimskog rata trebalo mu je nekoliko godina da se potpuno oporavi.

Nakon toga se posvetio svojoj strasti - lovu na jelene i uzgoju pasa. Nakon rata je postao poznati uzgajač pasa koji je često lovio i sa finskim predsednikom.

Živeo je punih 96 godina. Za života je imao čak 26 operacija glave i vilice, ali njegov govor nikad nije u potpunosti obnovljen. Kada su ga 1998. godine pitali čemu duguje svoj uspeh kao snajperista, jednostavno je odgovorio: "Vežbi". Na pitanje da li žali za ljudima koje je ubio rekao je da je radio ono što su mu rekli, najbolje što je umeo.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Batica

    Gadjao je iskljucivo celicnim nisanom bez optike, nisam primetio da je to napomenuto brzo sam prelistao clanak jer sam dosta citao vec o njemu.. respekt svakako najbolji strelac ikada...

  • Ovde u komentara covek svasta procita...procitam ponekada takvu glupost da se zaprepastim, koliko smo ogranicen narod. Nazivaju coveka, fasistom, ubicom ima tu jos... Kao prvo SSSR je napala Finsku...kao drugo, covek mobilisan i branio casno svoju zemlju od agresora i kao trece, Finska nije imala nikakvu vojsku tada, a on je bio samo strastveni lovac kojeg je vojska najbolje iskoristila. Kao sto bi svakoga od nas sa takvim talentom iskoristila. A na njehov kometar, da je izvrsavao naredbe najbolje sto je mogao...e, to govori samo da je mnogo, mnogo psihicki jak bio.

  • mulr

    najgora vrsta vojnika... snajperista

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima