• 0

Spoljna obaveštajna služba Rusije uvrstila Petra I među svoje obaveštajce

Ruski obaveštajci su aktivno delovali u inostranstvu tokom vladavine Petra I, a govori se da je i sam car "pod diplomatskim pokrićem" prikupljao značajne političke i naučno-tehničke informacije

  • 0

Ruski car Petar I svojevremeno je radio kao državni obaveštajac, i uspeo je da prikupi mnogo značajnih informacija, rekao je šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin na okruglom stolu o istoriji ruske obaveštajne službe, u Moskvi.

Prema njegovim rečima, iako istorija Spoljne obaveštajne službe počinje 1920. godine, obaveštajna služba Rusije postojala je i mnogo pre toga.

Naime, ruski obaveštajci su aktivno delovali u inostranstvu tokom vladavine Petra I, a govori se da je i sam car "pod diplomatskim pokrićem" prikupljao značajne političke i naučno-tehničke informacije, istakao je Nariškin i dodao da će se naredne godine obeležiti jubilej ruske službe.

- Važno je pokazati da Spoljna obaveštajna služba ostaje moćno sredstvo u očuvanju nacionalnih interesa i bezbednosti Rusije, a da su obaveštajci obični, visokoobrazovani ljudi, koji služe svojoj zemlji, a ne supermeni - naglasio je Nariškin.

Takođe je otkrio kakvi su planovi Spoljne obaveštajne službe za sledeću godinu.

- Planiramo da deklasifikujemo određene dokumente, a taj posao dobro napreduje - ocenio je Nariškin.

Pored toga, planirano je da se imena istaknutih ruskih obaveštajaca ovekoveče u umetničkim delima.

Spoljna obaveštajna služba Rusije počela je sa radom 20. decembra 1920. godine, kada je formirana tajna policija Čeka.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima