• 0

Spoljna obaveštajna služba Rusije uvrstila Petra I među svoje obaveštajce

Ruski obaveštajci su aktivno delovali u inostranstvu tokom vladavine Petra I, a govori se da je i sam car "pod diplomatskim pokrićem" prikupljao značajne političke i naučno-tehničke informacije

  • 0

Ruski car Petar I svojevremeno je radio kao državni obaveštajac, i uspeo je da prikupi mnogo značajnih informacija, rekao je šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin na okruglom stolu o istoriji ruske obaveštajne službe, u Moskvi.

Prema njegovim rečima, iako istorija Spoljne obaveštajne službe počinje 1920. godine, obaveštajna služba Rusije postojala je i mnogo pre toga.

Naime, ruski obaveštajci su aktivno delovali u inostranstvu tokom vladavine Petra I, a govori se da je i sam car "pod diplomatskim pokrićem" prikupljao značajne političke i naučno-tehničke informacije, istakao je Nariškin i dodao da će se naredne godine obeležiti jubilej ruske službe.

- Važno je pokazati da Spoljna obaveštajna služba ostaje moćno sredstvo u očuvanju nacionalnih interesa i bezbednosti Rusije, a da su obaveštajci obični, visokoobrazovani ljudi, koji služe svojoj zemlji, a ne supermeni - naglasio je Nariškin.

Takođe je otkrio kakvi su planovi Spoljne obaveštajne službe za sledeću godinu.

- Planiramo da deklasifikujemo određene dokumente, a taj posao dobro napreduje - ocenio je Nariškin.

Pored toga, planirano je da se imena istaknutih ruskih obaveštajaca ovekoveče u umetničkim delima.

Spoljna obaveštajna služba Rusije počela je sa radom 20. decembra 1920. godine, kada je formirana tajna policija Čeka.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima