≫ 

"Druže Stari, srećna ti Nova godina": Vreme kada niko nije verovao u Deda Mraza, nego u druga Tita

Stotine čestitki i poklona je uoči svake Nove godine stizalo na adresu druga Tita

  • 14

Nekada davno, pre gotovo pola veka, u vreme novogodišnjih praznika, poštari na našim prostorima imali su pune ruke posla. Međutim, pisma i čestitke mališana, ali i odraslih, nisu bila toliko često adresirana na Deda Mraza, nego na predsednika, maršala, druga Tita.

Građanima Jugoslavije je najveća novogodišnja želja bila da im “dragi Drug Maršal” dugo poživi, a gotovo svaka čestitka sadržala je i najbolje želje za zdravlje njegove supruge Jovanke.

Dok su predsedniku stizale čestitke iz svih delova države, u domove, koji su imali televizore i radio prijemnike, dopirale su reči druga Tita: “Svim našim građanima i građankama, svim našim radnim ljudima, proizvođačima, našoj omladini i pionirima, našoj Narodnoj armiji i pripadnicima Državne bezbednosti ja želim srećnu Novu godinu”.

Nisu Titu stizale čestitke samo od sunarodnika. U bogatoj arhivi mogle su se naći i čestitke Džona Kenedija, Čaušeskua, Kastra, Džimija Kartera i Indire Gandi.

Na Tita nisu zaboravili ni čelnici fudbalskog kluba “Hajduk”, ali i naši iseljenici sa daleke Kube.

Josip Broz Tito, doček Nove godine, Doček 1975. godine Beograd, Dom JNA Tito obožavao da priređuje doček Foto: Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

“Gospodine Maršale Tito, najpre pozdravljam Vas i Vašu porodicu i želim Vam srećnu i prosperitetnu Novu godinu. Gospodine Maršale, ovim želim da kažem da sam čitala u štampi stvari jako nezgodne o katoličkoj crkvi. Izvinite za istinu, ali Vas pozdravlja jedna katolkinja koja čini sve za sreću Republike Jugoslavije, a to su stvari jako nezgodne za nekog ko ima dobro mišljenje o jednoj tako lepoj zemlji. Toliko Vi, koliko SAD, borite se za jednu budućnost, za jedan mir. Kako može neko da čita tako žalosne stvari? Maršale Tito, želim Vam jedan srećan i dug predsednički mandat. Moj pozdrav za čitavu zemlju“, stoji u čestitki nečitkog potpisa.

Tita oslovljavali i sa "kume"

Veruje se da su Titu bile najdraže čestitke od običnih građana, radnika i omladine, koje su neretko stizale sa crno-belim porodičnim fotografijama.

U moru želja izdvajamo i one od devojčica Dečjeg doma „Petar Grubišić iz Šibenika“.

„Dragi naš druže Tito, želimo Vam mnogo sreće, zadovoljstva, uspeha kroz 1954. godinu. Neka ova godina, kao i dosadašnje pod Vašim rukovodstvom proteče u postignućima novih pobeda.“

Nizale su se želje ali i na neobičan način se dokazivala privrženost i ljubav predsedniku države. Radnik borskog rudnika je Tita čak oslovio i sa „kume“, želeći mu srećnu 1951.

Omladinska brigada iz Dervente je 1958. poručila da jedva čekaju izgradnju auto-puta Đevđelija-Beograd.

„Od graditelja auto-puta Bratstva i jedinstva od Zagreba do Ljubljane primi mnogo i mnogo srdačnih pozdrava i želimo da nam dugo živiš i dugo godina godina budeš među svojom omladinom“, stoji u čestitki omladinaca.

Josip Broz Tito, doček Nove godine, Doček 1969. godine Zagreb, Zagrebačka pivara Na Titove gala proslave dolazili prijatelji, saradnici, umetnici Foto: Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

Sa najlepšim željama nizali su se i epiteti: najvoljeniji, najuvaženiji, najuspešniji.

Na Tita nisu zaboravljali ni pioniri. Novogodišnje čestitke slala su čitava odeljenja, ali i pojedinci, koji su osećali toliku bliskost sa predsednikom, da su mu se obraćali sa „ti“.

"Dragi naš druže Tito, ja mladi pionir, čestitam ti Novu 1955. godinu. Neka ti bude srećna za nas sve narode socijalizma i da nas vodiš k ljubavlju i slobodi čovečanstva. Druže Tito, želim da se što pre vratiš iz daleka kraja u našu domovinu i da primiš moju čestitku. U ime svih pionira grada Drniša primi najtoplije pozdrave od svojih mladih saboraca za socijalizam! Smrt fašizmu - sloboda narodu! Grčić Kekec - Drniš".

"Dragi Stari, želim ti da vreme na tebi ne ostavi trag"

Veliku prisnost sa Titom imao je Moša Pijade, koji mu se u čestitkama obraćao sa: “Dragi Stari”.

"Ulazeći u 1951. godinu kada ćemo imati da proslavimo desetogodišnjicu mnogih slavnih datuma vezanih za našu partiju i koji će večno ostati vezani za tvoje ime, želim ti da vreme prolazi pored tebe i da na tebe ne ostavlja nikakav trag. Večitu mladost, snagu, krepost, želi ti zajedno sa svojim ukućanima tvoj Moša."

Veselio se ulasku u svaku narednu godinu

U Titovo vreme Nova godina bila je najslavljeniji i najveći praznik na ovim prostorima. U proslavama je uživao i sam predsednik koji je iz godine u godinu organizovao svečane proslave. Prvih godina posle rata Tito bi se, u društvu porodice, prijatelja i najbližih saradnika, veselio ulasku u svaku narednu godinu. Te proslave su uglavnom bile organizovane u rezidenciji u Užičkoj. Posećivao je i javne događaje, bila bi organizovana šetanja gradskim ulicama, kako bi građani izbliza mogli da čestitaju predsedniku.

Josip Broz Tito Moša mu se obraćao sa "Dragi Stari"; Foto: Profimedia/AFP

Dočeke je provodio najčešće u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, gde je najviše boravio. Čak sedam Novih godina dočekao je na Brionima, gde su goste zabljavli, između ostalog Zdravko Čolić i Lokice, a svečane večere bile su organizovane u Beloj vili ili hotelu „Istra".

Bilo je i Novih godina koje Tito nije proslavio u Srbiji. Novu 1955. proslavio je na brodu “Galeb”, gde mu je organizovan intiman doček tokom posete Indiji, a narednu je dočekao u Egiptu, u jednom hotelu u Luksoru.

Uveseljavali ga Nikola Karović, Čola, Janika Balaž

Kada bi za Novu godinu bio u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu ili Ljubljani, glavna mesta proslave bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posećivali domovi armije. Među zvanicama bi tada, osim političke i kulturne elite, znali da budu oficiri i omladinci.

Tita i njegove zvanice zabavljali bi estradni i dramski umetnici iz čitave zemlje. Glumica Nela Eržišnik zabavljala je goste na nekoliko dočeka, ali i Ivo Serdar, Miodrag Petrović Čkala i Mija Aleksić.

Josip Broz Tito docek Nove godine, Docek 1969  Zagreb Hotel Esplanada Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

Na proslavama bi uživali i uz anđeoski glas legendarnog Nikole Karovića kojeg je Tito obožavao, ali i Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Đorđa Marjanovića. Zapevali bi i Janika Balaž, Tozovac, Gertruda Munitić i uvek bio tu bio orkestar Garde JNA.

Tito je jednu Novu godinu dočekao i u Budvi. Te davne 1976. godine, u hotelu „Internacional“ pevale su mu sve same estradne zvezde, ali je Tito, kažu, bio vidno neraspoložen. Iznenada je naredio saradnicima da mu dovedu Nikolu Karovića, koji je igrom slučaja sa porodicom bio u Crnoj Gori.

- Po mene je došao Puniša Đoković, sekretar kabineta Vidoja Žarkovića i nadbudno mi naredio da idem da pevam Titu. Kada me je Tito ugledao, raspoloženje mu se odednom popravilo. Čim sam ušao u hotel, latio sam se mikrofona i pozdravio predsednika rečima: ,Viva amigo, Viva prezident Tito, Viva Jugoslavija’ – ispričao je svojevremeno Karović.

Kada je završio sa blokom pesama Tito je Nikolu i njegovu suprugu Daru pozvao za svoj sto.

- Sećam se, dok su muzičari svirali valcer, on je džentlmenski, uz dubok naklon, prihvatio ruku moje supruge i otpočeo ples. Prišao sam Jovanki i zaplesao s njom. U jutarnjim satima zamolio me je da mu pozajmim čuveni sombrero šešir – rekao je svojevremeno čuveni pevač.

Svaka proslava bi bila do detalja isplanirana, od toga kako će gosti sedeti do rasporeda nastupanja umetnika.

Tito i Jovanka, kao i njihove zvanice, došli bi u raskošnim toaletama na proslave, a zanimljivo je to što se Tito nikad nije fotografisao pored nekog Deda Mraza.

Inače, Deda Mraz je bio nepoželjan u prvim godinama socijalizma, osuđivan kao boljševičko-klerikana tvorevina.

Pogledajte još: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i JOŠ UVEK LETI SVETOM

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 534

    31. decembar 2019 | 18:40

    Engleska kraljica je jednom.prilikom za njega rekla: ako je on bravar, ja sam vodoinstalater. Govorio je Fausta na bezakcentnom nemačkom, svirao klavir, pušio tompuse... kao svaki prosečni bravar. Da li ćemo ikada saznati ko je taj djavo zaista bio?

  • Istina

    31. decembar 2019 | 18:23

    Oprosti Boze sto pamet nismo imali. Da smo tebi Boze verovali sve bi nam bilo lepse i bolje

  • Jat

    31. decembar 2019 | 18:46

    Drug Tito najveci sin ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA