• 1

Britanci su 2. septembra 1752. otišli na spavanje, probudili su se 11 dana kasnije: Evo i zašto

Tih 11 dana jednostavno su preskočeni kada je Britanija prešla sa julijanskog na gregorijanski kalendar kako bi bila usklađena sa većim delom Evrope

  • 1

Šest i po miliona Britanaca otišlo je 2. septembra 1752. godine u krevet i probudilo se tek 14. septembra. Razlog? Kalendar, odnosno akt iz 1750. godine.

"Vratite nam naših 11 dana" glasile su parole Britanaca 1752. godine. Tih 11 dana jednostavno su preskočeni kada je Britanija prešla sa julijanskog na gregorijanski kalendar kako bi bila usklađena sa većim delom Evrope.

Gregorijanski kalendar je danas "međunarodni", a nazvan je po papi Grguru XIII, koji ga je prvi i predstavio 1582. godine.

Pre 1752. Britanija je pratila julijanski kalendar, koji je prvi primenio Julije Cezar 46. godine pre nove ere. Ipak, ovaj kalendar je imao ugrađenu grešku od jednog dana na svakih 128 godina, zbog pogrešnog računanja solarne godine.

To je uticalo na datum Uskrsa, koji se tradicionalno obeležavao 21. marta, a počeo je da se udaljava od prolećne ravnodnevnice svake naredne godine.

Da bi se prevazišao ovaj problem, predstavljen je gregorijanski kalendar. To je solarni kalendar, baziran na 365 dana podeljenih u 12 meseci. Svaki mesec ima 30 ili 31 dan, osim februara koji ima 28, a svake 4 godine dobije još jedan dodatni.

Prvo su 1582. kalendar prihvatile Francuska, Poljska, Portugal i Španija, a Turska je bila poslednja država koja je zvanično prešlna na ovaj sistem 1. januara 1927. godine.

Akt o kalendaru iz 1750. godine prvi put je britanskoj imperiji predstavio gregorijanski kalendar i tako doveo ovu zemlju u red sa ostalim državama zapadne Evrope.

Njegovo uvođenje nije bilo jednostavno. To je značilo da je 1751. godina morala da traje samo 282 dana, od 25. marta (Nova godina po julijanskom kalendaru) do 31. decembra. Godina 1752. počela je 1. januara.

Međutim, i dalje je ostao problem usklađivanja kalendara koji se koristi u Engleskoj sa onim koji se koristi u Evropi. Bilo je potrebno ispraviti ga za 11 "izgubljenih" dana. Odlučeno je da u sredu, 2. septembra 1752 usledi četvrtak 14. septembar.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Камо лепе среће да се никад нису ни пробудили

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima