≫ 

Na današnji dan je rođen Martin Luter King: Alabama je zbog njega juče donela važnu rezoluciju

Alabama je usvojila rezoluciju za očuvanje zatvorske ćelije u kojoj je, kako se veruje, Martin Luter King držan nekoliko dana pre nego što je 1968. godine ubijen

  • 0

Vođa borbe za građanska prava Martin Luter King Junior rođen je na današnji dan pre 91 godinu. On je rođen 1929. godine u Atlanti u saveznoj državi Džordžiji. Njegova dugogodišnja borba počela je 1955. kada je Afroamerikanka Roza Parks uhapšena zbog toga što nije htela da ustupi svoje mesto beloj putnici u autobusu u Montgomeriju u Alabami.

Dan pred obeležavanje njegovog rođendana, Alabama je usvojila rezoluciju za očuvanje zatvorske ćelije u kojoj je, kako se veruje, Martin Luter King držan nekoliko dana pre nego što je 1968. godine ubijen.

Ćelija se nalazi na sedmom spratu zgrade koja je danas sudnica u okrugu Džeferson i ona je jedina koja nije uklonjena odatle kada je zgrada renovirana 1996. godine.

- Kako bismo pokazali da je okrug Džeferson zaista krenuo napred, moramo da prihvatimo svoje greške iz prošlosti i da to ispravimo i nastavimo napred sa iskrenom željom da prigrlimo ljude iz svih slojeva života - rekla je predsednica komisije za taj okrug Lašunda Skejls.

Martin Luter King, Koreta Skot King, Rosa Parks Roza Parks daje otiske pristiju u policiji; Foto: Tanjug/AP

King je u pomenutoj ćeliji proveo tri dana krajem oktobra, odnosno početkom novembra 1967. godine. Njegovo hapšenje usledilo je nakon što su izbili protesti za građanska prava koje su on i još neki aktivisti organizovali u Birmingemu u Alabami četiri godine ranije.

Grad Brimingem je dobio zabranu od države, te je Kingovoj grupi uskraćena dozvola za okupljanje. Ipak, oni su nastavili marš u aprilu 1963. godine. King je uhapšen i u zatvoru je bio osam dana gde je napisao i čuveno "Pismo iu Birmingemskog zatvora".

Nakon puštanja iz zatvora, King i nekoliko njegovih kolega osuđeni su za nepoštovanje suda. Njihova žalba nije prihvaćena i Vrhovni sud SAD je potvrdio hapšenje, što znači da je King uhapšen 30. oktobra 1967. godine odmah po sletanju u Birmingem.

Uhapšen je sa još dvojicom akrivista i odveden u zatvor Besemar. Jedan dan kasnije prebačeni su u zatvor Džeferson u Birmingemu gde su proveli tri dana, pa potom pušteni na slobodu.

Martin Luter King, Koreta Skot King, Rosa Parks King sa porodicom; Foto: Tanjug/AP

- U vreme kada je uhapšen, zatvor je bio izdvojen, pun predrasuda i zloban zbog očiglednih rasnih i ekonomskih nejdnakosti koje traju i danas - rekla je Skejls za CNN.

Dodala je da okrug planira da zatvorska ćelija posluži javnom izlaganju u obrazovne svrhe.

Mark Petvej, prvi šerif Afroamerikanac ovog okruga rekao je da ova zatvorska ćelija priča priču o ovom gradu borcu za građanska prava.

- Priča o Martinu Luteru Kingu Junioru, koji je bio ovde jer se borio za nas, za naša građanska prava - rekao je prvi šerif Afroamerikanac u ovom okrugu Mark Petvej.

Posetioci ćelije će moći da nauče kako su aktivisti, kakav je bio King koristili Prvi amandman u borbi protiv nepravde.

Martin Luter King je ubijen 4. aprila 1968. godine hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memfisu u Tensiju. Na njegovoj sahrani vilo je preko 300.000 ljudi.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA