Prvi nosač aviona koji će nositi ime Afroamerikanca: Doris Miler je heroj Drugog svetskog rata

Tokom napada na bazu na Havajima, Miler je upravljao protivavionskim mitraljezom na borbenom brodu USS "Vest Virdžinija", sve dok mu nije ponestalo municije i dok mu nije naređeno da napusti brod. Prema zvaničnoh biografiji, Miler nije bio obučen za upravljanje oružjem

  • 1
Dorie Miller Foto: Wikimedia/US Navy

Američka mornarica nazvaće novi nosač aviona po Dorisu "Doriju" Mileru, Afroamerikacu, ratnom veteranu koji je branio luku Perl Harbor na Havajima tokom napada u Drugom svetskom ratu 1941. godine.

To znači da će ovo biti prvi nosač aviona nazvan po jednom Afroamerikancu.

Sekretar mornarice Tomas Modli je to objavio u ponedeljak tokom ceremonije povodom Dana Martina Lutera Kinga.

Tokom napada na bazu na Havajima, Miler je upravljao protivavionskim mitraljezom na borbenom brodu USS "Vest Virdžinija", sve dok mu nije ponestalo municije i dok mu nije naređeno da napusti brod. Prema zvaničnoh biografiji, Miler nije bio obučen za upravljanje oružjem.

Takođe, navodi se i da je Miler govorio da je oborio jedan japanski avion tokom napada.

Naredne godine dobio je Mornarički krst, najvišu medalju koju dodeljuje mornarica, postajući tako prvi Afroamerikanac koji je primio tu čast.

- Dori Miler predstavlja sve ono što je dobro oko naše nacije. Njegova priča zaslužuje da bude zapaćena i ponavljana gde god da se naši ljudi nalaze danas - rekao je Modli.

Miler je učestvovao u borbama na Pacifiku sve do novembra 1943. godine, kada je brod na kom se nalazio potopio japanski torpedo. Svestan je na listu nestalih na kojoj je bio godinu i jedan dan, a proglašen je mrtvim 25. novembra 1944. godine.

U sastavu mornarice trenutno se nalazi 11 nosača aviona. Najnoviji koji je naručen je "USS Džerald Ford" 2017. godine koji se smatra najskuplji američkim ratnim brodom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Losmi

    21. januar 2020 | 20:57

    Perl harbor,klasicna americka namestaljka,zrtvovali SVOJE LJUDE I ZASTARELE BRODOVE,kako bi usli u DRUGI SVETSKI RAT! TAKVIH SCENARIJA IMA NA PRETEK,11 SEPTEMBAR,RACAK,PIJACA MARKALE...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA