≫ 

Bila je osvetoljubiva: Aleksandar Makedonski ne bio takav osvajač da nije bilo njegove majke?

Kako navode istoričari, neretko pribegavala unajmljivanju ubica kako bi se rešila protivnika i neistomišljenika

  • 1

Olimpija, moćna figura koja je imala veliki uticaj na politička dešavanja, bila je žena Filipa II i majka Aleksandra Makedonskog. Mladi kralj ostao je u istoriji poznat kao veliki osvajač, ali ništa od toga se ne bi desilo da ga, prethodno, njegova majka nije, veštom rukom, dovela na presto kad je imao samo 20 godina.

Ona je bila prva žena koja je aktivno učestvovala u političkom životu grčkih polisa. Istražinja otkrivaju da je bila preke naravi i sklona osveti. Neki istoričari tvrde da je neretko pribegavala unajmljivanju ubica kako bi se rešila protivnika i neistomišljenika. Zanimljivo je da je Olimpija učestvovala u bitkama i bila poznata kao velika ratnica dugo nakon Aleksandrove smrti (u 33. godini života). Nažalost, umesto da ostane i upamćena kao takva, istorija joj je zamerila što "nije bila tiša i pasivnija".

Ipak, nepravedno zanemarena Olimpija možda menja popularnu izreku: "Iza velikog muškarca stoji velika... majka?".

Nikada nije izgubio nijednu bitku

Aleksandar Makedonski imao je ratni pohod koji je trajao 15 godina, a prema rečima istoričara nije izgubio niti jednu bitku. Za trinaest godina vladavine stvorio je carstvo od Makedonije do Indije, koje je veličinom nadmašivalo sva koja su do tada postojala.

Umro posle 12-dnevne agonije

Preminuo je u Vavilonu 323. godine pne., gradu koji je planirao da načini svojom prestonicom, bez sprovođenja niza planiranih pohoda koje bi započele invazijom na Arabiju. Aleksandar Makedonski najverovatnije je umro od posledica trovanja toksičnom biljkom kojom je bilo začinjeno vino koje je pio, tvrde novozelandski naučnici. Čuveni vladar i vojskovođa, koji je pokorio teritorije od severne Grčke do severa Indije, umro je u posle 12-dnevne agonije, za koju mnogi istoričari veruju da je bila izazvana groznicom. Doktori smatraju da se pomoću njega mogu objasniti Aleksandrovi poslednji dani provedeni u najstrašnijim mukama, kada nije mogao ni da govori ni da hoda.

(Telegraf.rs/National geographic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA