Dan kada je Vilhelm potonuo: U najvećoj pomorskoj tragediji u istoriji, život izgubilo 9.000 ljudi

Na današnji dan u najvećoj pomorskoj nesreći u istoriji, stradalo je više od 9.000 ljudi

  • 0

Na današnji dan pre tačno 75 godina dogodila se najveća pomorska tragedija u istoriji u kojoj je izgubljeno više od 9.000 života. Nemački vojni transportni brod "Vilhelm Gustlof" 30. januara 1945. godine potopila je ruska podmornica S-13 u Baltičkom moru.

Brod je prevozio 10.582 osobe - većinom izbeglica iz Pruske, Litvanije, Letonije, Poljske i Estonije koji su bežali pred Crvenom armijom. Prema nekim statistikama na brodu je umrlo oko 9.343 osobe, što se smatra najvećim gubitkom ljudstva na jednom brodu u istoriji pomorstva – otprilike šest puta više nego na Titaniku.

Brod je pogođen sa tri torpeda s podmornice i potonuo je u kratkom periodu. Iako je odmah poslata pomoć, spaseno je oko 1.100 života.

Vilhelm Gustlof je izgrađen u brodogradilištu "Blohm & Coss" 1937. godine. Bio je dug 208,5 metara, širok 23,59 metara i težio je 25 tona.

Vojnici ranjeni u Narviku, voze se nazad u Nemacku na brodu Vilhelm Gustlof jula 1940 Vojnici ranjeni u Narviku, voze se nazad u Nemačku na brodu "Vilhelm Gustlof" jula 1940. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

U prvo vreme korišćen je kao prevozno sredstvo nacističke organizacije "Kraft durch Freunde" (u prevodu: Snaga kroz radost) – svojevrsnog turističkog operatora za organizaciju rekreativnih i kulturnih aktivnosti za nemačke radnike s ciljem stvaranja prihvatljivije slike Trećeg Rajha.

S početkom Drugog svetskog rata brod je pretvoren u transportni brod za prevoz medicinskih pomagala, a jedno vreme bio je i pokretna bolnica. Brod je orginalno trebalo da nosi ime Adolfa Hitlera ali je na kraju ipak nazvan prema vođi Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke u Švajcarskoj.

Nemacki kruzer Vilhelm Gustlof koji sovjetska podmornica potopila u Baltiku 30. januara 1945 Nemački kruzer "Vilhelm Gustlof" koji sovjetska podmornica potopila u Baltiku 30. januara 1945. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Olupina broda se i danas nalazi u Baltičkom moru, a u poljskim nautičkim kartama klasifikovan je kao ratni grob.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA