• 0

Ono kad najsmotaniji razbojnici Divljeg zapada pokušaju da opljačkaju voz

Članovi bande Dalton imali su neuspešnu pljačku voza u blizini Alila, u Kaliforniji, što je bio neslavan početak njihove karijere ozbiljnih kriminalaca

  • 0

Bob, Gret i Emet Dalton bili su samo trojica od 10 sinova Luisa i Adelaine Dalton. Braća su odrasla u Oklahomi i Kanzasu tokom perioda posle Građanskog rata, kada je ovaj reon bio ispunjen nasiljem usled pojave ratnih i zloglasnih bandi. Ipak, većina dečaka iz porodice Dalton izrasla je u građane koji poštuju zakon, a Frenk Dalton, jedan od starije braće, bio je i zamenik američkog maršala, piše „History“.

Ironično je to da je Frenkova pozicija u sprovođenju zakona i dovela mlađu braću u svet zločina.

Kada je Frenk ubijen 1887. godine, Gret je zauzeo njegovo mesto zamenika maršala i regrutovao je Emeta i Boba kao pomoćnike. Razočarani sudbinom njihovog starijeg brata koji se pridržavao zakona, trojica Daltonovih momaka sve su manje marili za zakon i počeli su da kradu stoku i konje kako bi dopunili svoje prihode. Braća su ubrzo počela da zloupotrebljavaju službena ovlašćenja za svoje ciljeve, a 1888. godine ubili su čoveka koji je progonio Bobovu devojku.

Parna lokomotiva, voz

Foto: pixabay.com

Ovakve grube zloupotrebe vlasti nisu dugo ostale ispod radara. Do 1890. godine, sva tri muškarca su proglašena za kršioce zakona, premda su uspeli da izbegnu zatvorsku kaznu. Okrećući se nekim od takođe teških kriminalaca za koje su se prethodno zakleli da će ih privesti pravdi, Daltoni su odlučili da prošire svoje kriminalne radnje. Bob i Gret uputili su se u Kaliforniju, ostavljajući Emeta u Oklahomi jer su smatrali da je još premlad za život teškog zločinca. U Kaliforniji su planirali da se povežu sa svojim bratom Billom i postanu pljačkaši banaka i vozova.

Prvi pokušaj pljačke voza braće Dalton bio je fijasko. Tog 6. februara 1891. godine Bob, Gret i Bill pokušali su da opljaćkaju voz na južnom Pacifiku u blizini Alile u Kaliforniji. Dok je Bil pucnjima iznad glava putnika sprečavao da bilo ko od njih učini nešto nepredviđeno i neposlušno, Bob i Gret su pokušavali da primoraju inženjera da im pokaže lokaciju vagona koji prenosi novac.

Kada je inženjer pokušao da pobegne, jedan od braće ga je upucao u stomak. Pronašavši vagon, Bob i Gret su zahtevali da stražar koji se nalazio unutra otvori teška vrata. On je to odbio i počeo je pucati na njih iz malog špijunskog otvora. Bili su iznenađeni i nespremni, te su se konačno povukli i pobegli - bez novčanog plena.

Braća Daltoni

Foto: WIkimedia/Cramers Art Rooms of Cherryvale, Kansas

Daltoni bi sebi učinili uslugu da su ovaj neuspeh shvatili kao loš znak i posvetili se jednostavnijim poterama za novcem. Umesto toga, vratili su se u Oklahomu, ponovo se sastali sa mladim Emetom i počeli da organizuju i sprovode ozbiljne pljačke.

Godinu dana kasnije, banda je izvodila još jednu pljačku, hrabro pokušavši da istovremeno opustoši dve banke. Građani su ih uhvatili na delu i ubili Boba, Greta i još dva člana njihove bande. Emet je teško ranjen i kasnije je odslužio 14 godina zatvora.

Braća Daltoni

Foto: WIkimedia/Cramers Art Rooms of Cherryvale, Kansas

Od svih zločinaca iz porodice Dalton, samo je Emet dočekao starost. Pušten je iz zatvora 1907, oženio se i nastanio u Los Anđelesu, gde je izgradio uspešnu karijeru u oblasti nekretnina. Legenda o braći Dalton nastavila je da živi i do danas, zahvaljujući čuvenom stripu o Taličnom Tomu.

(G. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima