• 1

Poreklo Napoleonovog kompleksa: Koliko je zaista francuski državnik i vojskovođa bio nizak?

Da li je Bonaparta zaradio ovu počast svojom naravi ili je sve samo nusprodukt propagande?

  • 1

Napoleonu I Bonaparti je pošlo za rukom da početkom 19. veka vaskrsne carstvo koje je uminulo usled Francuske revolucije, a potom baci kontinentalnu Evropu pred noge. Bio je jedan od najčuvenijih vojnih genija, a danas ga neretko spominjemo zbog jedne psihološke pojave.

Možda ste već čuli za izraz "Napoleonov kompleks". Reč je o navodnom kompleksu od koga pate veoma niski ljudi, tačnije, muškarci, koji nedostatak visine nadomešćuju agresivnim i nadobudnim ponašanjem. Prema istraživanjima istoričara, Napoleonova visina bila je oko 169 cm, što je približno prosečnoj visini za muškarce tog doba, kraj 18. i početak 19. veka, piše History.

Prema ovim podacima, iako Napoleon nije važio za gorostasa u telesnom smislu, svakako nije bio neuobičajeno nizak. Ako je francuski vladar bio prosečne visine, zašto smo ga onda upamtili kao nisku figuru?

U pitanju je britanska propaganda koja ga je ovekovečila kao temperamentnog patuljka, a naročito je zaslužan Džejms Gilrej, čije su brojne karikature bile veoma popularne za vreme Napoleonove vladavine (1799-1814, 1815). Gilrej je bio nadareni karikaturista i grafičar. Nemilosrdno je ismejavao Bonapartu, do te mere da je jednom prilikom francuski državnik zahtevao od britanskih vlasti da cenzurišu njegove crteže.

Napoleon Bonaparta

Napoleon Bonaparta. Foto: Wikimedia/DcoetzeeBot

Napoleonova narav, pak, nije izmišljotina, a jedan događaj je posebno nadahnuo Gilreja da nadalje dočarava francuskog vladara kao plahovitog patuljka. Naime, Napoleon se 1803. u Tuilerijskoj palati, u Parizu, sastao sa brojnim evropskim diplomatama. Ugledavši britanskog ambasadora lorda Vitvorta, izgubio je strpljenje i napravio scenu, a zatim se povukao u svoje odaje, ostavivši diplomatski kor da se zgražava nad takvim nedoličnim ponašanjem i izlivom burnih emocija.

Od tog trenutka, Džejms Gilrej počinje redovno da oslikava Napoleona kao neverovatno niskog čoveka, često u naletu histerije i napadima besa. Jedna od najpoznatijih političkih karikatura u istoriji je Gilrejeva ilustracija ''The Plumb-pudding in Danger'' iz 1805, koja dočarava Napoleona i britanskog premijera Vilijama Pita Mlađeg kako dele svet među sobom, koristeći mačeve kao escajg. Napoleon je prikazan upola manji od britanskog premijera, toliko da je morao da se pridigne sa stolice kako bi odsekao svoj deo, koji predstavlja celu Evropu, sa izuzetkom Velike Britanije i Irske.

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BS

    Ekshumacijom posmrtnih ostataka Napoleona utvrđeno je da je bio visok oko 154 cm, tako da je ovih vaših 169cm mogao da ima jedino na štiklama ili štulama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima