Bio je u pravu, a kažnjen je doživotnim pritvorom: Na današnji dan počele su muke Galilea Galileja

Prošlo je skoro 360 godina pre nego što je Vatikan zvanično priznao svoju grešku

  • 1
Galileo Galilej Foto: pixabay.com

Na današnji dan, 13. februara 1633. italijanski filozof, astronom i matematičar Galileo Galilej stigao je u Rim kako bi se suočio sa optužbama za jeres zbog zastupanja Kopernikove teorije da se Zemlja okreće oko Sunca, piše „History“.

Galileo se zvanično suočio sa rimskom inkvizicijom u aprilu iste godine i pristao je da prizna krivicu u zamenu za blažu kaznu. Osuđen na kućni pritvor od strane pape Urbana VIII, Galileo je ostatak svojih dana proveo u vili u Arcetri, u blizini Firence, pre nego što je umro 8. januara 1642. godine.

Galileo, sin muzičara, rođen je 15. februara 1564. godine u Pizi. Pohađao je Univerzitet u Pizi planirajući da studira medicinu, ali je svoj fokus preusmerio na filozofiju i matematiku. Godine 1589. postao je profesor u Pizi i taj posao je obavljao nekoliko godina, a za to vreme je demonstrirao da brzina padajućeg objekta nije proporcionalna njegovoj težini, kao što je Aristotel verovao. Prema nekim izveštajima, Galileo je sproveo svoje istraživanje bacajući predmete različite težine sa Krivog tornja u Pizi.

Od 1592. do 1630. godine Galileo je bio profesor matematike na Univerzitetu u Padovi, gde je razvio teleskop koji mu je omogućio da posmatra mesečeve planine i kratere, četiri najveća meseca Jupitera i faze Venere. Takođe je otkrio da je naša galaksija Mlečni put sastavljena od zvezda. Nakon objavljivanja svog istraživanja 1610. godine, Galileo je dobio javna priznanja i postao je dvorski matematičar u Firenci.

Galileova istraživanja dovela su ga do toga da postane zagovornik dela poljskog astronoma Nikole Kopernika (1473-1543). Međutim, Kopernikov heliocentrični sistem u kojem je Sunce centar univerzuma oko kojeg se planete okreću, sukobio se sa učenjima moćne Rimokatoličke crkve koja je u to vreme vladala Italijom.

Crkvena predanja zastupala su geocentrični sistem u kojem je Zemlja, a ne Sunce, u središtu univerzuma. Godine 1633. Galileo je izveden pred rimsku inkviziciju, pravosudni sistem uspostavljen papinstvom 1542. godine radi regulisanja crkvene doktrine. Ona je podrazumevala i zabranu knjiga koje su bile u sukobu sa učenjima crkve. Rimska inkvizicija je svoje korene imala u inkviziciji srednjeg veka, čija je svrha bila pronalazak i gonjenje jeretika koji su smatrani neprijateljima države.

Danas je Galileo zapamćen po tome što je dao važan doprinos izučavanju pokreta i astronomije. Njegov rad je uticao na kasnije naučnike kao što su engleski matematičar i fizičar Ser Isak Njutn, koji je razvio zakon univerzalne gravitacije. Godine 1992, Vatikan je i zvanično priznao svoju grešku u osudi Galileja.

Video: Srbin koji se našao u timu Apolo 11: Za 5 do 7 godina čovek će ponovo sleteti na Mesec

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera kojot

    13. februar 2020 | 22:16

    E kad procitate ovaj text, tek onda vidite koliko smo mi sa balkana zaostali u razvoju nauke, skolstva, intelekta... i svih drugih stvari naspram evo naprimer Italije! Da ne spominjem druge zemlje. I onda se cudimo sto nas svi ti takvi gledaju kao da smo ono neka raja koja nije vredna zapada! Sve je jasno, nas su uvek gazili svi, svaka vojska predje preko nas, gde u svemu tome mi mozemo da se razvijamo u svim pogledima, kako? Mi takoreci, tek mozda nekih 100 godina imamo nekakve institucije a uglavnom od 45 te na ovamo, dobro nama i ide koliko smo gazeni! Ali njih tesko da cemo ikada stici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA