Na današnji dan nastala je jedna od najpoznatijih fotografija na svetu

Na današnji dan 1960. godine napravljena je fotografija koja će kasnije postati simbol revolucije i pobune

  • 3
Ernesto Če Gevara Foto: Wikimedia/Alberto Korda

Nekoliko trenutaka pre nego što ga je vojnik bolivijske vlade streljao, revolucionar Ernesto „Če“ Gevara rekao je svom dželatu: „Pucaj, kukavice! Ubićeš samo čoveka!"

Gevara je umro ubrzo nakon toga, 9. oktobra 1967. kada je imao 39 godina, ali njegova tvrdnja da to neće biti kraj njegove zaostavštine ispostavila se kao potpuno tačna. Danas, ta zaostavština gotovo uvek poprima oblik jedne fotografije pod imenom „Guerrillero Heroico“, koju su neki prozvali najpoznatijom fotografijom na svetu, piše „History“.

Ta fotografija je napravljena 5. marta 1960. godine, sedam godina pre smrti Gevare, na sahrani radnika ubijenih u eksploziji u kubanskoj luci, za koju je revolucionarna vlada Fidela Kastra krivila Amerikance. Gevara, general revolucije i intelektualni nosilac Kastrovog režima, gledao je dok je Kastro održavao sahranu.

Na tridesetak sekundi izašao je pred okupljene u blizini Kastrove tribine, a tačno ispred fotografa Alberta Dijaza Gutjereza, poznatog i kao Alberto Korda. Korda je napravio dve fotografije Gevare, odlučnog lica i duge kose koja mu se vijorila ispod beretke, pre nego što se povukao u masu. Možda je zahvaljujući tome što je bio modni fotograf, Korda od ove fotografije odlučio da napravi portret, iako je novina „La Revolucion“ odbila da ga koristi.

Nekad bila samo omiljena fotografija autora, a danas je zna ceo svet

Nekoliko godina, ova danas legendarna fotografija nije bila ništa više do lične omiljene fotografije čoveka koji ju je i načinio. Korda je sliku nazvao „Guerrillero Heroico“ – Herojski gerila ratnik - i okačio je na zid, povremeno delivši kopije gostima. Tek 1967. godine javnost je prvi put videla sliku koja se pojavila u časopisu „Paris Match“ zajedno sa člankom o latinoameričkim gerilskim pokretima.

Gevara je ubijen u novembru te godine, zarobljen tokom borbi sa bolivijskim revolucionarima. Tokom parastosa u Havani, na fasadi zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova visila je ogromna štampana slika „Guerrillero Heroico“. Gevara je postao mučenik globalne revolucije, a Kordeove fotografija je postala simbol pobune.

Kako je postala simbol protesta

Sledeće godine je ova slika Gevare postala viralna. Pojavila se na koricama Gevarinih memoara, objavljenih u Italiji. Takođe je korišćena za naslovnu stranu književnog časopisa koji je izdavala podzema železnica Njujorka. Iste godine, irski umetnik Džim Ficpatrik stvorio je stilizovanu verziju slike, postavivši crno-belog Gevaru na crvenu pozadinu. Distribuirao je što je više moguće kako bi odao počast Gevarinoj baštini.

Plakat sa Ficpatrikovom slikom prikazan je u umetničkom centru „Arts Lab“ u Londonu. Ta godina, 1968, bila je godina nemira širom sveta, a slika Gevare istaknuta je tokom studentskih nereda koji su u maju zahvatili Francusku, populističkih protesta italijanske „Vruće jeseni“ i nenasilnih demonstracija holandskog „Provosa“.

Pored toga što je postala simbol protesta i što je krasila zidove mnogih domova, slika Gevare postala je popularna i u modnim krugovima, jer je završila na mnogim majicama i plakatima. Grupa „Rage Against the Machine“ koristila je modifikovanu verziju ove slike za omot singla „Bombtrack" iz 1993. godine, a Madona ju je iskoristila na omotu svog albuma „American Life“ iz 2003. godine.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    5. mart 2020 | 13:34

    JEDAN JE ,CE , -SIMBOL OTPORA MLADIH PROTIV IMPERIJALIZMA I ROPSTVA !!! BEZ OVAKVIH LJUDI RADNIK JE POSTAO BROJ ,ROBOT,RADNA MARVA!!!

  • Che

    5. mart 2020 | 16:48

    ŽIV JE CHE .

  • 🇷🇸

    8. mart 2020 | 09:45

    Daleke 1988.godine,bio sam na radnoj akciji u Makedoniji, brigada nam se zvala Stevan Petrović Brile, svi smo nosili majice sa likom Če Gevare👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA