Žena koja je prva otkrila korona virus: Rano je napustila školu, a radila je i kao instruktorka joge

Covid-19 je novi virus, ali je to korona virus koji je doktorka Almeida identifikovala 1964. godine u svojoj laboratoriji Sent Tomas u Londonu

  • 1
Korona virus pod mikroskopom Foto: Tanjug/AP

Žena koja je prva otkrila korona virus bila je ćerka škotskog vozača autobusa, koja je rano napustila školovanje. Džun Almeida je postala pionir u istraživanju virusa, a njen rad se tokom sadašnje epidemije vratio u fokus.

Covid-19 je novi virus, ali je to korona virus koji je doktorka Almeida identifikovala 1964. godine u svojoj laboratoriji Sent Tomas u Londonu.

Rođena kao Džun Hart 1930. godine, odrasla je u naselju u blizini Aleksandra parka u Glazgovu.

Napustila je školu sa malo formalnog obrazovanja, ali se zaposlila kao laboratorijski tehničar za histopatologiju u Glazgovu. Kasnije se preselila u London kako bi nastavila karijeru i 1954. se udala za Enrikesa Almeidu, umetnika iz Venecuele, prenosi BBC.

Par i njihova mala ćerka su se preselili onda u Toronto u Kanadi, a prema rečima pisca Džordža Vintera, ona je razvila svoje izvanredne veštine pomoću elektronskog mikroskopa.

Razvila je metodu koja bolje vizualizije viruse koristeći antitela da ih agreguje. Njen talenat prepoznat je u Velikoj Britaniji te je 1964. počela da radi u Sen Tomasu u Londonu, u bolnici u kojoj se ovih dana lečio i britanski premijer Boris Džonson.

Po povrtku je počela da sarađuje sa doktorom Dejvidom Tajrelom koji je vodio istraživanje u jedinici za obične prehlade. Tajrel je otrkio da postoji dosta virusa povezanih sa prehladom. Ipak, ne i jedan uzorak, koji je postao poznat kao B814, nastao iz nosa učenika u internatu u Sariju 1960.

Uzorci su poslati Almeidi koja je videla čestice koje je opisala kao čestice gripa, ali ne baš potpuno iste. Identifikovala je ono što je postalo poznato kao prvi ljudski koronavirus.

Otrkiće je objavljeno u Britanskom medicinskom žurnalu 1965. zajedno, a fotografije onoga što je ona videla dve godine kasnije.

Džun Almeia je zavšrila karijeru u Velkam institutu, a onda postala instruktorka joge. Vratila se u virologiju osamdesetih godina kada je pomagala na istraživanju virusa HIV.

Umrla je 2007. kada je imala 77 godina.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cica Sredoje

    15. april 2020 | 16:09

    I sta ima covecanstvo od toga,a pogotovo Srbija,a mozda su engleczi taj virus sada i transportovali u svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA