≫ 

O njegovoj "zlatnoj" Srbiji se i dalje priča: Na današnji dan za cara je krunisan Dušan Silni

 ≫ 

Vreme njegove vladavine poznato je kao najzlatnije srpsko doba, obeleženo kulturnim procvatom i nezapamćenom teritorijalnom ekspanzijom

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Goran Resnik
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Јован Г.

    23. april 2020 | 09:17

    Цар Душан није освајао, већ ослобађао! То је исто као кад би се за српску војску у Балканским ратовима рекло да је освајала Скадар, Призрен, Пећ, Скопље... градове који су вековима били у саставу Турске...

  • Aleksandar84

    21. april 2020 | 23:59

    Eto jednog coveka koji je bio sposoban i hrabar ali i lud... Ucinio je dosta za svoju zemlju iako je bio polu Srbin polu Bugarin, a njegova deca vise Bugari nego Srbi. Prosirio granice Srbije i napravio od nje vojnu silu... Ali isto tako ubio sopstvenog oca, brata i pola familije... Nikad on nije mogao da bude proglasen za sveca, a da je verovao u Boga to sigurno nije...

  • Душан К. Илијенадин

    17. april 2020 | 05:32

    Stedfan Dusan IV jeste prvi srpski car. Naime, srpska Arhiepiskopija je uzdignuta u rang Patrijarsije zbog toga sto po kanonskom pravu Arhiepiskop moze krunisati najvise kralja, a za carsku i despotsku titulu treba Patrijareh (ili papa, kod rimo-katolickih vladara). Pre Dusana smo dakle, kao hristijanizovane vladare, imali samo zupane i kraljeve, pocev od Stefana Prvovencanog. Pre Nemanjica smo imali vise generacija razlicitih vladara, ali oni nisu pripadali srpskoj pravoslavnopj crkvi, nego eventualno grckoj odnosno Carigradskoj patrijarsiji ili njenim ispostavama (mogucno na pr. ohridskoj Arhiepiskopiji). Ono sto se pouzdano zna jeste da je ceo Balkan, sve do Severne Italije, hristijanizovan iz Carigrada. Rimske pape tek znatno docnije dolaze do izrazaja, tj. nakon 1054. godine, ali je do tada na Balkanu sve vec bilo krsteno u tzv. grckom obredu. I ne samo nas Balkanu, vec i jos severnije smesteni slovenski narodi (Cesi, Moravci i td.)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA