• 6

Zašto je baš zeka simbol Uskrsa: Postoje tri teorije

Priča kaže kako je boginja jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće

  • 6

Uskrs je hrišćanski praznik kojim se obeležava Isusovo vaskrsenje, a simbol koji nas sve podseća na ovaj dan je zec. Ipak, tačno poreklo "uskršnjeg zeke" je zagonetno.

Jedna teorija govori da simbol kunića potiče iz paganske tradicije, posebno se odnosi na Eostru, boginju plodnosti čiji je životinjski simbol bio zec. Kunići poznati po svom uzgoju tradicionalno su simbolizovali plodnost.

Uskršnji zeka, Easter Bunny

Foto: Pixabay

Priča kaže kako je boginja jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće.

No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porekla obojenih jaja.

Prema drugoj teoriji, ljudi su nekada smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju. Na taj način su zečeve počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem Device Marije i na kraju sa Uskrsom.

Prema trećoj teoriji, tradicija bojenja jaja potiče iz Egipta. Kao i u mnogim drugim kulturama, u Egiptu se jaje smatralo simbolom plodnosti i blagostanja. I ne samo to, oni su verovali da se Zemlja doslovno izlegla iz - jajeta. Taj običaj kasnije se proširio svetom, a kombinacija više boja i crtanja po jajima pojavila se u srednjem veku.

Uskršnji zeka, Easter Bunny

Foto: Pixabay

Smatra se da su nemački doseljenici Uskršnjeg zeku poneli u Ameriku, kao i da se ova tradicija odatle raširila i po celom svetu.

Početkom 20. veka, Uskršnji zeka je zadobio ljudsku formu, pa se uz Božić Batu i Deda Mraza smatra simbolom tradicije u kombinaciji sa religijskim običajima.

Video: Hristos vaskrese, vaistinu vaskrese! Ovo su običaji za najveći hrišćanski praznik

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YHWH

    Uskrs je kao i Bozic jedan od paganskih praznika i nemaju nikakve veze sa svetim pismom

  • W

    Vaskrs! I tako se kaže od kad znam za sebe!

  • mama

    Zeka nijesimbol Vaskrsa no jaje i pile

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima