• 10
 ≫ 

Hristos vaskrse, junaci: Kako su namučeni srpski vojnici na Krfu proslavili Vakrs 1916. godine

 ≫ 

Od tog mučnog dana prošle su 104 godine, a istorija se delom ponovila

 • 10
Kralj Aleksandar I Karađorđević

„Portret Aleksandra I Karađorđevića, kralja Jugoslavije“, Stanislav Kačor-Batovski, 1931. Foto: Wikipedia/Stanisław Kaczor-Batowski

Tako se dogodilo da tog 22. aprila 1916. godine srpski vojnici Uskrs proslave baš na Krfu. O njihovim sećanjima na ova vremena pisala je Politika iz 1931. godine: "Još pre zore svršen je ophod oko manastira Svete Bogorodice koji beše kraj samog bivka. Brigadni sveštenik popa Milutin Simić iz Kusatka odslužio je celu Uskršnju liturgiju i održao vojnicima i oficirima lep govor, pa je pred celim strojem pročitana naredba Vrhovnog Komandanta za celu vojsku".

Upravo ovom prilikom je nastalo i pismo tada prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića vojnicima na Krfu, prenosi Dnevno.

Hristos Vaskrse, junaci!

Sa ovim najlepšim hrišćanskim pozdravom pozdravljam vas. dragi moji junaci, u ovim neobičnim teškim i mučnim danima, u kojima dočekujemo današnji svetli praznik Vaskrsenje Hrista Spasitelja daleko od naše ljubljene Otadžbine i od vaših milih i dragih.

Sećajući se danas stradanja i smrti Boga čoveka Isusa Hrista i verujući u njegovo Vaskrsenje, koji je pobedio nepravdu, laž, pakost i zavist ondašnjih vlasnika i fariseja i dokazao da je pravo jače i od sile, istina od laži, ljubav od zlobe i od pakosti, ohrabrimo se nadom u Boga i njegovu pravdu i verujemo tvrdo da će ipak i naša pravedna stvar pobediti, da će uskoro doći kraj patnjama i iskušenju, da ćemo se milošću i pomoću božijom pobediti sa našim saveznicima neprijatelja, na ćemo u našoj miloj Otadžbini naći naše najmilije, verujmo, junaci, da će Srbija vaskrsnuti i biti još veća, jača i lepša no što je bila.

Neka se stoga iz naših grudi ne podigne nijedan uzdah, neka se niz vaša opaljena lica ne skotrlja nijedna suza žalosnica, već neka se iz vaših usta čuje samo čuje jedna čvrsta i odlučna reč: Borba do pobede i istrage neprijatelja, borba do vaskrsa Srbije i do oslobođenja celog srpskog i jugoslovenskog naroda.

Kao god sa verom u vaskrs Hrista spasitelja tako sa nadom u vaskrs Srbije, sa ubeđenjem da ćete junaci do poslednjeg daha istrajati na najtežim dužnostima koje nas očekuju u ponovnoj borbi, Ja vam junaci čestitam današnji svetli praznik Hristovog Vaskrsenja i pozdravljam:

Hristos voskrse, moji dični junaci.

Živela hrabra srpska vojska.

Video: Upaljen Blagodatni oganj u Jerusalimu: Čudo Svetog plamena uoči Uskrsa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • ČIČA DRAŽA

  19. april 2020 | 10:12

  živela herojska SRPSKA VOJSKA 🇷🇸 HRISTOS VOSKRESE ☦️braćo Srbi

  18
  0

  Podelite komentar

 • Lovac

  19. april 2020 | 09:35

  Na ovo nema komentara,samo ŽIVJELA SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA!!!HRISTOS VOSKRESE!!!

  16
  0

  Podelite komentar

 • Рашка

  19. april 2020 | 11:32

  Ја као патриота немогу да разумем овог човека,добива излаз на море и остале територије,а мислим да му је војвода Мишић саветова да се кане Хрвата али све је остало историја не могу даље.....

  15
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok