Palata koju prate seks skandali: Francuski kraljevi i predsednici su u njoj živeli sa ljubavnicama

Od 1848. Jelisej je zvanični dom francuskih predsednika, i dok su barem dvojica, Šarl de Gol i Žorž Pompidu, bili verni muškarci, ostali baš i nisu

  • 0
Jelisejska palata Foto: Wikimedia/ Orionx

Od vremena kraljeva i careva do modernih predsednika, Jelisejska palata je bila simbol muške dominacije u društvu i politici. Iza vrata od kovanog gvožđa njeni pozlaćeni saloni bili su svedoci mnogih dešavanja, često i onih seksualne prirode.

Istaknuti istoričar sada tvrdi da što se francusko društvo menja uz pokret #MeToo, tako se menja i ponašanje predsednika.

- U prošlosti je gotovo bila stvar ugleda da čovek moćan poput predsednika ima ljubavnicu, gotovo kao neka vrsta merila da je pravi vođa, čak iako su ti dominantni muškarci bili kao neka vrsta predatora - piše Žan Garages u novoj knjizi o skandaloznoj prošlosti Jelisejske palate.

Dodaje da je ponašanje francuskih predsednika bilo poput monarha, a danas takva vrsta ponašanja koja žene tretira kao predmete i trofeje više nije prihvaćena u društvu.

- Imamo pokret #MeToo. Ne tolerišemo uzimanje žena kao neku vrstu lovačkog trofeja. Erotska priča Jeliseja pokazuje nam evoluciju našeg društva - naveo je on, prenosi Gardijan.

Njegova interpretacija se uklapa u novi izveštaj objavljen početkom ove godine koji govori o mnogo trezvenijoj palati pod upravljanjem Emanuela Makrona.

- Prvi put vidimo savetnike koji rade ovako naporno - rekao je za magazin "Le Figaro" neimenovani batler koji radi u predsedničkoj palati.

Kako je još jedan neimenovani svedok rekao "niko više ne lupa".

Jelisejska palata Foto: Wikimedia/Flickr/vostok 91

- Pre ste morali da pokucate dva ili tri puta na vrata da biste bili sigurni da nikoga ne prekidate u nekom kompromitujućem položaju - rekao je on.

U toj knjizi, Garges detaljno opisuje kako je palata tri stotine godina bila u središtu nekih od najozloglašenijih seks skandala u zemlji.

- Uvek je postojao određeni erotski parfem u atmosferi palate koji je došao iz toga što je ona bila mesto snage i moći. Komplikovano je reći da li moć mesta čini svoje stanare velikim zavodnicima ili su to muškarci koji su pokazali snažnu želju za osvajanjem žena i moći - piše on.

Na primer, palata je bila u privatnom vlasništvu grofa od Evre, koji je koristio miraz svoje supruge Mari En Kroza, ćerke najbogatijeg čoveka u Parizu. I pre nego što su se zvanično uselili, grof je naredio da se u palatu useli njegova ljubavnica.

Ubrzo nakon toga, Luj XV je stekao imanje za svoju ljubavnicu Madam Pompadur, koja je održavala raskošne zabave na kojima je birala mlade žene koje bi imale odnose sa kraljem. Zatim, u palati je živeo bankar Bužon Nikolas i to sa čak šest ljubavnica.

Jelisejska palata Foto: Wikimedia/Ex13

Od 1848. Jelisej je zvanični dom francuskih predsednika, i dok su barem dvojica, Šarl de Gol i Žorž Pompidu, bili verni muškarci, ostali nisu.

Ovo je verovatno dostiglo vrhunac tokom vlasti Fransoa Miterana (1981-1995. godine) koji je bio najpoznatiji zbog držanja druge tajne porodice u Jeliseju, i to je znala njegova supruga Danijel.

Miteran je imao i druge afere, a prema pisanju novinarke Ketrin Naj citiranoj u pomenutoj knjizi: "u njegovo vreme su svi skakali na sve ostale".

Knjiga završava sadašnjim jelisejskim stanovnicima, Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, o kojima nema šta skandalozno da se oktrije.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA