Dan konačnog Musolinijevog pada: Uhvaćen je na obali jezera Komo, streljan sutradan sa ljubavnicom

Benito Musolini je bio italijanski fašistički vođa, poznat pod nadimkom Il Duce (Vođa), više od 20 godina. Za to vreme on je svoju zemlju, policijsku državu, uveo u Drugi svetski rat u okviru saveza sa Nemačkom i Japanom

  • 21
Benito Mussolini, Benito Musolini Foto: Guliver/Getty Images/Topical Press Agency

Pre tačno 75 godina, na današnji dan, uhapšen je čovek koji je upravljao Italijom svojom gvozdenom pesnicom. Benito Musolini je zarobljen dok je pokušavao da pobegne u neutralnu Švajcarsku, a pogubljen dan kasnije.

Benito Musolini je bio italijanski fašistički vođa, poznat pod nadimkom Il Duce (Vođa), više od 20 godina. Za to vreme on je svoju zemlju, policijsku državu, uveo u Drugi svetski rat u okviru saveza sa Nemačkom i Japanom.

Pokazalo se da je to bio poguban potez za Italiju i Musolinija. Do maja 1943. godine glavna italijanska vojska u Severnoj Africi doživela je okrutni potez, a 9. jula te godine saveznici su napali Siciliju. Italijanska vlada, Veliko fašističko veće, izglasalo je zbacivanje njega i kralja Viktora Emanuela III i imenovalo generala Pjetra Badolja za premijera umesto Musolinija.

Musolini je uhapšen, ali oslobođen od strane nemačkih trupa. Nakon susreta sa Adolfom Hitlerom u Minhenu, postavljen je kao diktator marionetske drđave u Severnoj Italiji zvale Salo ili Italijanska Socijalna Republika. Tamo je pogubio nekoliko bivših saradnika, uključujući svog zeta, bivšeg ministra spoljnih poslova Italije, Galeaca Đana.

Musolini je do aprila 1945. godine znao da će se, ako bude zarobljen, suočiti sa optužbama za ratne zločine i druge. Tako je, s obzirom na to da je i Treći Rajh trpeo velike gubitke, 61-godišnjak odlučio da mu je jedini izlaz beg u Švajcarsku, prenosi The National.

Kako je uhvaćen?

Musolini je u Milanu napravio svoju bazu i tamo je 25. aprila saznao da nacistička Nemačka pregovara sa saveznicima. Odmah je kontaktirao svoju ljubavnicu Klaru Petaci, poznatu kao Klareta, i otišao iz grada u svom sportskom automobilu. Iza sebe je ostavio suprugu Rahelu.

Sa ljubavnicom je otišao na sever, krećući se ka Švajcarskoj u konvoju Nemaca i Italija koji su preko jezera Komo krenuli u neutralnu državu. Odatle se Musolini nadao da će uhvatiti avion za Španiju gde mu je general diktator Franko dugovao za podršku Italije u Španskom građanskom ratu.

Benito Mussolini, Benito Musolini Foto: Guliver/Getty Images/Hulton Archive

To se nije dogodilo. Dok se konvoj kretao kroz selo Dongo kod jezera Komo, 27. aprila 1945, grupa lokalnih partizana napala je vozila i zaustavila kamione. Nemci su pregovarali o sopstvenom prelazu u zamenu za predaju svih italijanskih fašista.

Jedan od njih mislio je da čovek u automobilu izgleda poznato, Musolinijevo lice je, na kraju krajeva, bilo na svakom zidu u Italiji. Uprkos nošenju nemačkog kaputa i kacige, Musolini je identifikovan i priveden.

Zarobljeno je oko 50 ljudi, uključujući i Klarinog brata Marčela. Većina je bila pogubljena po kratkom postupku, tokom narednih dana, a Marčelo je upucan pokušavajući da pobegne preko jezera.

Klara Petaci se navodno predala kako bi mogla da bude sa Musolinijem. Sa njim je bila 12 godina i on ju je rado izvodio prikazivao u javnosti.

Benito i Klara su odvedeni u obližnju kolibu kako bi tamo proveli svoju poslednju noć zajedno. Sutradan su odvedeni u selo Đulino di Mecegra na obali jezera. Vest o njihovom zarobljavanju već se pročula, te su oboje streljani iz straha da će Nemci ili fašisti krenuti u njihovo oslobađanje.

Video: Danas je 75 godina otkako su saveznici zaustavili naciste

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • WILSON

    27. april 2020 | 19:04

    A tito nije mogao da uhapsi pavelića artukovića i ostale ustaše...kad su svi isti...važno je da je pohapsio Srbe i streljao...

  • SSL

    27. april 2020 | 19:29

    Pravice oni Benita od blata...

  • Grand Duče

    27. april 2020 | 22:42

    Sramota,takvog coveka. Inace Duče je za mesec i po dana istrebio koza nostru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA