≫ 

Kad je umro, imao je oko 40 kilograma: AFP o Titu uoči jubilarne godišnjice smrti

Nakon njegove smrti proglašeno je sedmodnevna službena žalost s televizijskim i radijskim programima posvećenim njegovom veličanju, simfonijama i tužnim pesmama

  • 38
Josip Broz Tito Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Nakon duge agonije i nekoliko dana pre 88. rođendana, 4. maja 1980. umro je Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ i njenog saveza komunista, piše francuski AFP o jugoslovenskom vođi koji je odbio pokroviteljstvo Sovjetskog Saveza i čvrstom rukom vladao mozaikom naroda i vera.

U susretu 40. godišnjice Titove smrti Frans Pres prisetio se izveštavanja o njegovoj smrti nakon gotovo četiri meseca lečenja u bolnici u Ljubljani, žalosti u državi i sahrane u Kući cveća na Dedinju u Beogradu.

Te nedelje jugoslovenske novine su izašle s naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a onda je uveče stigla vest da je umro.

Josip Broz Tito Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

- Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito - objavljeno je u saopštenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao Miroslav Lilić.

Kada mu se život ugasio, Tito nije težio više od 40-ak kilograma.

Tito je u januaru hospitalizovan zbog problema s cirkulacijom povezanom s dijabetesom, amputirana mu je leva noga, a usledile su brojne komplikacije: zatajenje bubrega, uzastopne upale pluća, unutrašnje krvarenje, sepsa, oštećenje jetre i na kraju stanje kome.

Nedelju dana žalosti

Državna televizija počela je da emituje program u kojem se slavio bivši vođa otpora jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i utemeljitelj narodne republike 1945.

Josip Broz uzeo je ime Tito 30-ih godina 20. stoleća, nakon petogodišnje zatvorske kazne zbog pripadnosti Komunističkoj partiji koja je u to vreme bila zabranjena.

Politički je formiran u Moskvi gde je pre rata radio u Kominterni, a na njegovom kraju postaje komunistički vođa zemlje koju je razdirala unutrašnja mržnja i čije je jedinstvo očuvao gvozdenom rukom.

Sa Staljinom je raskinuo 1948. i postao jedan od suosnivača Pokreta nesvrstanih.

Ali bio je i ljubitelj cigara i raskošnih, sjajnih ili pak potpuno belih uniformi, koji je na Brionima ili na jahti u Jadranskom moru častio brojne svetske čelnike i holivudske zvezde.

Nakon njegove smrti proglašeno je sedmodnevna službena žalost s televizijskim i radijskim programima posvećenim njegovom veličanju, simfonijama i tužnim pesmama.

Video: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i JOŠ UVEK LETI SVETOM

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • zora

    2. maj 2020 | 12:47

    Plakala sam kada je umro Tito . Ta tuga je mala u odnosu na ovu tugu koju osjecam danas . Nakon 40 god. od smrti jedinog humaniste sa ovih prostora , gradjani ovih prostora su uvuceni u krvoprolice , da bi se nekolicina hohstaplera i potomaka hitlerovih sluga , obogatila i izvrsila fasistoidan pritisak na prezivjele gradjane . Mnogi izginuli , ostali bez privatne svojine a , ono najgore unistise zlikovci sve sto je narod decenijama stvarao . Fabrike unistene , po sistemu kljuc u bravu i dovodjenje stranih eksploatatora . Danas je narod ex - jy , desetkovan , maltene u koloni bjezi u svijet , trbuhom za kruhom , kojeg ovdje nije u mogucnosti zaraditi . Opljackali su sve , pa i penzione fondove .Penzioneri bolesni i polugladni hrane i svoje potomke . Ljudi nemaju mjesto na kojem bi trazili pravdu i kaznu za pljacku . Sloboda nam je oduzeta , jer bez novca mi smo osudjeni , da zivot , polugladni provedemo na jednom mjestu . Pusten duh iz boce , zvan mrznja i poremecaj moralnih vrijednosti je jedino sto nam je u vrijeme tog " diktatora " bilo zabranjeno . Drski ne vidjeni revizionizam u kojem se velicaju hitlerove sluge , uzima svoj danak i nema naznaka o skorom oporavku ovih prostora , jer demografski mi nestajenmo . A , omladina nam se pretvara u surovu buducu malobrojnu populaciju . Caruju ; droga , prostitucija ne prosvijecenost i sve ono sto bice jednog naroda cini trulim . Proklet bio izdajica naroda .

  • JS

    2. maj 2020 | 15:05

    Živ je Tito, umro nije.✊ Proleteri svih zemalja, ujedinite se.

  • Zauvek...

    2. maj 2020 | 12:59

    ...vecna Ti slava i hvala druze Tito. Tvoji pioniri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA