≫ 

50 godina od masakra na američkom univerzitetu: 4 studenta su ubijena protestujući protiv rata

Za vreme demonstracija protiv eskalacije Vijetnamskog rata tog 4. maja 1970. godine, izbili su sukobi u kampusu Državnog univerziteta Kent u američkog saveznoj državi Ohajo

  • 0
Kent State 1970, masakr, univerzitet, pucnjava Foto: Profimedia

Na današnji dan pre tačno 50 godina dogodila se pucnjava na Državnom univerzitetu Kent. U tragediji poznatoj i kao masakr na Kent Stejtu smrtno su stradala četiri studenta. Povod za njihov bunt bio je Vijetnamski rat.

Za vreme demonstracija protiv eskalacije Vijetnamskog rata tog 4. maja 1970. godine, izbili su sukobi u kampusu Državnog univerziteta Kent u američkog saveznoj državi Ohajo.

Do njega je došlo nakon što je predsednik Ričard Nikson 30. aprila objavio početak američke vojne operacije u dotada zvanično neutralnoj Kambodži, a što je širom Amerike izazvalo bes radikalne levice koja je svoje najjače uporište imala na univerzitetima.

Već sledećeg dana studenti su počeli sa demonstracijama, ali je niz nasilnih incidenata naterao lokalne vlasti da pozovu Nacionalnu gardu koja je 4. maja pokušala da rastera demonstrante.

Demonstranti su ih gađali kamenjem, a onda su pripadnici Garde otvorili vatru.

Kent State shootings Foto: Wikipedia/President's Commission on Campus Unrest.

Pripadnici garde, njih 28, ispalili su oko 67 metaka, četiri studenta su ubijena, a devetoro je ranjeno.

Na jednom američkom univerzitetu nikada pre toga nije zabeleženo takvo krvoproliće pa je događaj imao snažan odjek u javnosti i dodatno okrenulo Amerikance protiv sve nepopularnijeg rata.

Video: Oglasila se premijerka povodom masakra: Za ovakve ljude nema mesta na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA